Hlavní navigace

Téměř třetina irských domácností se spoléhá na analog

14. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
14. 3. 2008

Podle informací zveřejněných irským regulačním úřadem ComReg využívá nejvíce domácností satelitní příjem televizního vysílání, druhé místo pak patří analogovému zemskému vysílání. Na satelitní příjem se spoléhá 35 % irských domácností, analogový zemský signál upřednostňuje 26 % domácností. Kabelovou televizi využívá celkem 39 % domácností, z nichž 18 % přešlo na digitální kvalitu a 21 % zůstává u analogového vysílání.

Digitální zemské vysílání je v Irsku zatím pouze testováno. Signál zkušebního DVB-T vysílání je dostupný v Dublinu a Severním Leinsteru. Ti, kteří vlastní digitální přijímač, mohou v rámci zkušebního provozu přijímat 16 televizních programů, 16 rozhlasových stanic a jeden televizní program ve vysokém rozlišení (HDTV), který je volně dostupný. Z televizních programů ve standardní digitální kvalitě jsou experimentálně šířeny například veřejnoprávní programy RTE1 a RTE2, pět stanic britské BBC (mezi nimi cBeebies, BBC 3 a BBC News 24) nebo Setanta Ireland, Extreme Sports nebo UKTV History.

BRAND24

Testy, které byly zahájeny již v roce 2006, by měly být ukončeny letos a na konci roku nebo na začátku roku příštího by měly být nahrazeny řádným DVB-T vysíláním. Vypnutí analogového vysílání plánuje Irsko až na rok 2012.

Zdroj: Digital TV Ireland

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).