Hlavní navigace

Televizory Sony pro rok 2012: nahrávání, internet, WiFi a někde i DVB-T2

19. 4. 2012
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Firma u modelů pro letošní rok zdůrazňuje výraznější podporu WiFi a internetu, vylepšené resamplování a také pozměněný design. Nabízí pouze už jen LED.

Minulý rok společnost Sony výrazně snížila ceny příslušenství, rozšířila televizní řady s možností připojení na domácí síť a internet, a ve špičkových modelech mj. zavedla i odolné sklo Gorilla glass. Uvedla také vynikající – a nijak drahý – podstavec se samostatným zesilovačem a repro soustavami, SU-B401S.

Letos máme očekávat vylepšenou kvalitu resamplování obrazu, tedy převodu z nízkého na vysoké rozlišení, bezdrátové WiFi zabudované pomalu ve všech modelech (výjimkou jsou jen základní řady EX31/41) a rozšířenou nabídku internetových aplikací plus nové kanály a hudbu na Sony Internet TV. S ní pak spolupracuje i nový multimediální přehrávač NSZ-GS7 a také přehrávač Blu-ray disků NSZ-GP9. Oba jsou totiž vybaveny technologií Google TV a jsem opravdu zvědav, jak budou fungovat, protože v Evropě se zatím tento přístup příliš nerozšířil.

Foto: Sony

Prototyp tzv. Crystal LED panelu o úhlopříčce 140 cm a rozlišení Full HD, se kterým přišlo Sony. V porovnání se stávajícími LCD s podsvícením LED má mít zvýšený kontrast, rychlejší odezvu panelu a také prý absolutní pohledový úhel, tedy 180 stupňů.

Rychlý přehled – televizory Sony pro rok 2012

  • Internet je všude, s výjimkou základních modelů EX31 a EX41, a nechybí ani internet otevřený, tj. s možností zadat webovou adresu. Letošní rozšíření představuje prohlížeč Opera.
  • Vestavěné bezdrátové WiFi je k dispozici taktéž všude, opět s výjimkou EX31 a EX41, takže můžete nejen na internet, ale lze také snadno streamovat hudbu, video a fotky z vašeho počítače či serveru.
  • Všude jsou k dispozici tunery DVB-T/C i ve verzi HD, televizory s číslicí „5“ na konci označení mají i DVB-S/S2. Uvedeno bude ale i DVB-T2 a najdete ho v modelech s číslicí „3“ na konci. U dvou nejvyšších řad (HX) se satelitními tunery je k dispozici také.
  • Stejně jako loni, i letos je k dispozici pouze aktivní 3D, všechny modely opět podporují i 3D fotografie.
  • Ve špičkovém HX850 (a loňském HX920) najdete zabudováno odolné sklo Gorilla glass.
  • Přehrávání multimédií přes USB je k dispozici u všech televizorů a přehrávat jde vše, tj. hudba, fotografie a filmy.
  • Ovládání přes softwarovou aplikaci Media Remote pracující na „chytrých telefonech“ s operačními systémy Android a iOS je (s výjimkou EX31 a EX41), k dispozici všude a potřebujete k tomu jen domácí síť s WiFi rozbočovačem. Aplikace samotná je zdarma a má nyní i dotykovou destičku.

Vylepšen byl také prostorový obraz a výrazně prý byla zdokonalena analýza scény. Televizor s ní pracuje lépe než kdy dříve a následně obraz upravuje podle toho, jak scéna vypadá, jaké detaily se na ní vyskytují a rozpozná i, odkud sledovaný obsah pochází. I to následně ovlivní výsledek, resp. použitou metodu zpracování obrazu.

Podle toho, zda jde například o digitální televizní vysílání, video z internetu, fotografie či film z DVD nebo Blu-ray disku, klade elektronika při úpravě obrazu důraz na trochu jiné věci. Například u jednoduchého videa na jeho co nejkvalitnější převod na rozlišení obrazovky. Velice zajímavá nejspíše také bude technologie „3D Super Resolution“ zpracovávající odděleně pozadí a popředí 3D snímku, a zřejmě zde tkví schopnost automatického řízení hloubky 3D efektu.

Sony zjevně na výše uvedené technologie, spolu se přepracovaným designem podstavců, který byl u několika mála modelů k vidění už minulý rok, hodně sází. Fajnšmekry a nedočkavce ovšem potěší i podporou DVB-T2, kterou najdete v některých vyšších modelech a potvrzeno je u řady EX65 a u dvou nejvyšších řad HX (viz tabulka).

Foto: Sony

Řada EX55 bude ke koupi v bílé i černé (na snímku KDL-26EX550 se 66cm úhlopříčky), podstavec tvoří jednoduchá pochromovaná tyčka, která však působí velice elegantně i když je otázkou, zda bude například i u úhlopříčky 117 cm přidělána napevno jako zde. 

Osobitý design

Každý výrobce pochopitelně hodlá své televizory co nejvíce odlišit od konkurence a Sony se to od řady EX550 výše letos rozhodně povedlo. Tato řada má nyní – společně s EX650 a HX750 – namísto klasického podstavce pouze elegantní nožičky (viz foto), které jsme minulý rok viděli tuším jen u EX320. Ovšem s neotočným panelem…

U zatím nejvyšší modelové řady HX850 (uvidíme, jako to bude s nástupcem HX920, který zatím pokračuje…) pak najdeme zcela plochý podstavec bez středové nohy, který – stejně jako ty předchozí – připoutává panel k zemi výrazněji a dává televizoru zcela jiný nádech.

Vedle toho Sony – stejně jako loni – používá i další ověřené fígle typu odolného skla Gorilla glass u špičkových modelů. Vynikající – a nijak drahý – podstavec se samostatným zesilovačem a reprosoustavami SU-B401S je nyní – v přepracované podobě – součástí řady HX850, což je hodně zajímavé. Při pohledu na fotografie je myslím zřejmé, že Sony má letos (podle mého, pochopitelně) ty nejelegantnější a nejosobitější televizory v historii. Určitě alespoň ty ploché…

Foto: Sony

Střední třída v podobě řady EX65 nabízí tři úhlopříčky (81 cm, 102 cm, 117 cm) a klasické i satelitní tunery. Dokonce tu nově najdete i DVB-T2 a například v modelu KDL-40EX653 se 102 cm úhlopříčky přijde na 21 999 Kč.

LCD televizory Sony pro rok 2012
Model EX31, EX41 EX55 EX65 HX75 HX85
Charakteristika základní řady, rozlišení podle úhlopříčky HD Ready i Full HD; odtud podsvícení LED a přehrávání multimédií přes USB základní „chytrý televizor“, rozlišení HD Ready; odtud: možnost ovládání přes „chytrý telefon“, vestavěné WiFi s režimem WiFi Direct, otevřený webový prohlížeč, nahrávání přes USB, podpora volání přes Skype střední třída; odtud už pouze rozlišení Full HD základní 3D řada, automatická regulace hloubky efektu, dynamické podsvícení Edge LED nejvyšší řada, 3D, automatická regulace hloubky efektu, dynamické podsvícení Edge LED s lokálním stmíváním, provedení Monolithic Design
Cena zatím nestanovena zatím nestanovena např. 20.499 Kč (KDL-40EX650, 102 cm); 21.999 Kč (KDL-40EX655, 102 cm, i DVB-S); 21 999 Kč (KDL-40EX653, 102 cm, i DVB-T2) např. 27.999 Kč (KDL-40HX751, 102 cm, 2× brýle); 35 999 Kč (KDL-46HX751, 117 cm, 2× brýle) zatím nestanovena
Dodávané úhlopříčky 81 cm (32"), 107 cm (42") 56 cm (22"), 66 cm (26") 81 cm (32"), 102 cm (40"), 117 cm (46") 81 cm (32"), 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55") 102 cm (40"), 117 cm (46"), 140 cm (55")
Obrazovka LCD, podsvícení LED (Edge LED); 81 cm: HD Ready, 1 366×720 bodů; 107 cm: Full HD, 1 920×1 080 bodů LCD, podsvícení LED (Edge LED); HD Ready, 1 366×720 bodů LCD, podsvícení LED (Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů LCD, podsvícení LED (Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů LCD, podsvícení LED (Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů
Tuner DVB-T, DVB-C, vše HD DVB-T, DVB-C, vše HD DVB-T, DVB-C, možnost DVB-S (vše HD) a DVB-T2 DVB-T, DVB-C, možnost DVB-S (vše HD) a DVB-T2 DVB-T, DVB-C, možnost DVB-S (vše HD) a DVB-T2
USB; Ethernet (LAN); zabudované WiFi USB ano ano ano ano
Udávaná spotřeba nezjištěno energetická třída B; spotřeba nezjištěna energetická třída A; A+ pro 117 cm (46"); spotřeba nezjištěna energetická třída A pro 102 cm (40") a 117 cm (46"); B pro 81 cm (32"); A+ pro 140 cm (55"); spotřeba nezjištěna energetická třída A pro 117 cm (46") a 140 cm (55"); B pro 102 cm (40"); spotřeba nezjištěna

„Síťově“ snadněji

Ano, nějak tak by mohlo vypadat motto Sony pro letošní modely. Video, fotografie z notebooku či telefonu by se měly přenášet do televizoru podstatně jednodušeji díky technologiím Intelligent Connect a WiFi Direct, přičemž ta druhá byla částečně zavedena už minulý rok, i když u některých přístrojů vyžadovala aktualizaci firmwaru. Letos ji ovšem, s výjimkou dvou základních řad, najdete všude. Stejně jako zabudované WiFi, a to je hodně velký krok směrem k internetu, protože ještě před nedávnem přišel přídavný adaptér na dvě tisícovky, či více.

Idea je taková, že po připojení televizoru a dalšího zařízení, např. notebooku, do domácí sítě či přímo k televizoru (WiFi Direct), na něj bude možné bezdrátově streamovat cokoli, co zvládne zpracovat. Ale pozor! Mělo by to jít i naopak, a tak byste si mohli z televizoru poslat – jak Sony zdůrazňuje – prohlíženou internetovou stránku a vzít si ji třeba v mobilu sebou, když odcházíte. To by ovšem byla změna přímo medvědí a právě tohle mi typicky mezi počítačem a mobilem v poslední době docela chybí.

Foto: Sony

I u KDL-46HX750 se 117 cm úhlopříčky najdete takovýto podstavec. Otázkou je, jak to bude s otočností panelu. 

Za kvalitnější 3D…

Změna nastala i u 3D brýlí a dotkne se také jejich designu, který je nyní sportovnější a brýle jsou lehčí a s titanovými obroučkami, byť fotografie zatím ještě k dispozici nebyly.

Možná jste si také všimli společné iniciativy Panasoniku, Samsungu, Sony, a X6D směřující ke společnému standardu, který by s televizorem komunikoval jak přes infra, tak přes Bluetooth. Bude znamenat nejen zaměnitelné brýle, ale více designových variant, takže si budete moci vybrat ty, které vám sednou nejvíce. Možná to také výrazněji poznamená cenové relace, které by mohly být širší i když s nimi Sony hodně pohnulo už loni a tak máte dnes šanci sehnat brýle v ceně kolem tisícikoruny, dětské ještě levněji.

Televizory pro 3D mají nyní také k dispozici automatickou úpravu hloubky efektu, která ji upravuje například i u záběrů z internetu či jednoduché 3D kamery, což souvisí s technologií „3D Super Resolution“ zpracovávající odděleně pozadí a popředí scény. Sony mluví o prostorovém obrazu, který je „méně rozmazaný a příjemnější na sledování“.

Foto: Sony

Zatím nejvyšší letošní řada HX85 v podobě KDL-46HX850 nabízí už podstavec zcela jiný. Televizor jako by nic nedrželo… 

Viditelná Opera

Zabudování otevřeného internetu, tj. takového, u kterého můžete zadat libovolnou webovou adresu, jsme se dočkali u Sony minulý rok. Letos přichází prohlížeč Opera, resp. Opera App, tedy aplikace speciálně šité na míru pro televizory. Některé například dovolují spuštění jen na části obrazovky, zatímco aktuální televizní pořad běží v okně vedle.

K dispozici je také s množstvím klasických widgetových aplikací, včetně YouTube HD a vámi preferované věci z Opery, či vybrané servery, si můžete uložit jako Oblíbené a mít tak nim kdykoli prakticky okamžitý přístup.

Foto: Bohumil Herwig

Aplikace Sony Media Remote je k dispozici pro Android i iOS a použít ji můžete nejen jako náhradu dálkového ovladače typicky pro televizory, ale přes její dotykovou destičku i internet. Tady vidíte aplikaci v demostračním režimu. 

Důraz na úspory

Energetické nároky na provoz jsou v současnosti klíčové. U vybraných modelů roku 2012 je pomůže snížit technologie „Scene Optimised Energy Saving“ spolupracující s čidlem měřícím hladinu osvětlení v místnosti ve které je televizor instalován. To by nebylo nic neobvyklého, ale Sony se chlubí snížením spotřeby oproti loňským modelům až o 40 %, a to bez ztráty jasu, kontrastu a vůbec kvality obrazu. To už zajímavé je, protože ani loni nebyla spotřeba nijak závratná.

Většina letošních modelů televizorů je podle metodiky EU měřící okamžitou spotřebu a spotřebu za rok při sledování 4 hodiny denně, zařazena do energetické třídy A, resp. A+, což potvrzuje udávané úspory. Pochopitelně můžeme opět očekávat, že čím dražší televizor, tím nižší spotřeba, a to včetně pohotovostního režimu, kde se zatím nepodařilo zjistit nic konkrétního, protože firma přesunula uvedení z dubna nejspíše až na červen.

BRAND24

Foto: Sony

Jako doplněk uvádí Sony dva multimediální přehrávače s technologií Google TV: NSZ-GS7 a přehrávač Blu-ray disků NSZ-GP9, který vidíte na snímku. 

Z nepatrně jiného soudku

Televizní nabídku doplňuje bezdrátová klávesnice NSG-MR5 a dvojice přehrávačů – multimediální NSZ-GS7 a mechanikou Blu-ray vybavený NSZ-GP9, oba poháněné systémem Google TV. Stačí je připojit k televizoru přes HDMI a sledovat buď televizní vysílání, užívat si nejrůznějších aplikací z Google Play (bývalý Android market) či surfovat po internetu. Nový dálkový ovladač nabízí i dotykovou plošku, mikrofon a pohybový senzor pro hry.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).