Hlavní navigace

Televizor Philips 40PFL5605H : pohodička s plošným podsvícením Direct LED

28. 7. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Máme tu druhý model televizoru Philips z řady 5000, tentokráte s úhlopříčkou 102 centimetry a podsvícením LED, u kterého firma udává úsporu energie – oproti klasice – až 40 procent. Stejně jako u ostatních televizorů této řady nechybí ani 100Hz elektronika, ani zvuk v systému 2.1 či panel s odezvou 2 ms. Dynamický kontrast však byl u tohoto přístroje zvýšen až na 500 000 : 1.

Jak už jsme si řekli v testu klasického LCD modelu Philips 32PFL5405H (81 cm, 15.990 Kč), řada 5000 dovoluje vybrat si u dané velikosti úhlopříčky mezi podsvěcováním CCFL trubicemi a LED diodami. Nejde to ale u všech modelů, a v tomto ohledu firma svou politiku trochu upravila.

Philips 40PFL5605H - celkový pohled

Design je pro televizory Philips celé řady 5000 stejný, ale na rozdíl od modelu s úhlopříčkou 81 cm zde přece jen více vynikne obruba z kvalitního průhledného plastu. Mimochodem, ovládání je na pravém boku šikovně umístěno do horní části, úplné vypnutí televizoru najdete na spodu.

Týká se to i tohoto přístroje s úhlopříčkou 102 cm, který je k mání pouze s podsvícením LED, a platí to i o jeho větším bratříčkovi, 117centimetrovém 46PFL5605H. Naproti tomu modely 37PFL5405H (94 cm) a 42PFL5405H (107 cm) jsou k mání jen s klasickým podsvícením, a vybrat si mezi LED a CCFL můžete zase až v nejvyšším modelu řady s úhlopříčkou plných 132 cm. Chápu tento krok, ale přesto si s ním dovolím nesouhlasit, zvláště u tohoto přístroje a u 37PFL5405H. Jde – nejen u nás – o hodně prodávané úhlopříčky a mnozí by možnost výběru jistě přivítali.

Philips ale změnil svou politiku i jinde. Byl jsem hodně překvapen absencí loga a názvu Direct LED na obalu. Firma nikde plošné podsvícení nezdůrazňuje, a to je – oproti prvotnímu představení modelové řady 2010 ve španělské Barceloně – zásadní rozdíl. Pokud si vezmu Samsung a jeho okřídlené „LED TV,“ mám pocit, že je to z hlediska marketingu značné mínus.

Philips 40PFL5605H - instalace pro postižené

Instalace tohoto modelu se vyznačuje jednou unikátní specialitkou – Philips totiž myslí i na zrakově či sluchově postižené

Instalace, včetně voleb pro postižené

Instalace je obdobou 32PFL5405H a vypadala stejně, i když mám pocit, že tady bylo přece jen něco navíc (možná jsem si toho ale jen nevšiml). Týká se to obrazovky s dotazem, zda se mají ukázat volby pro osoby s postižením zraku a sluchu. Tohle jsem snad opravdu ještě nikde neviděl.

Philips 40PFL5605H - instalace zvuk

Na závěr instalace máte možnost vybrat si mezi dvěma volbami s úsporou energie a třemi nastaveními zvukového systému 2.1

Úsporný režim pro obraz se vám v průvodci nabídne ve dvou variantách (málo a více), zvukový systém ve třech a na závěr si opět můžete pustit šikovnou HD ukázku. Po ní ale, nepochybně nadšený zákazník, může jen tiše přemítat nad tím, „proč ta televize neukazuje tak pěkně i na DVB-T“. Tady to ovšem není vidět tak špatně, jako jinde – televizor má opět velmi dobrý resampling, i když lepší než na příjmu televize je opět na filmech z paměti USB.

Philips 40PFL5605H - setřídění kanálů

Setřídění kanálů je velice snadné a pohodlné, ale než se do něj dostanete… (z menu to nebude – musíte přes tlačítko EPG)

Ovládání příjemné, tu a tam ale pastička

Mezi firemní specialitky patří například třídění kanálů. Já se tentokráte obvyklému dumání nad tím, jak stanice setřídit, vyhnul. Tuhle pastičku Philipsu jsem si pamatoval od minula, takže jsem šel na jistotu. Bohužel ani u tohoto modelu nenarazíte na nápovědu, která by vám řekla „teď zmáčkni tlačítko kontextového menu“. To se zkrátka vyplatí mačkat neustále (najdete ho pod šipkou dolů).

Jinak je ovládání poněkud nezvyklé, ale po troše praxe pohodové a rychle jsem se popasoval i s dálkovým ovladačem s velice nezvyklým rozložením, který ale není vymyšlen špatně! Stačilo by jen dotáhnout chybějící popisky na některých tlačítkách, například na tom pro úsporu energie.

Tlačítko „OK“ tu opět nemá – mimo menu či multimédia – žádnou funkci a vyvolání seznamu by mu nejen vysloveně slušelo, ale divákovi by ušetřilo i čas. Zvláště když postupnou volbu kanálů obstarává poněkud nezvyklá kombinace tlačítek „vlevo“ a „vpravo“, umístěná kolem kurzorového kříže.

Philips 40PFL5605H - EPG 1

V EPG se můžete nechat na pořad i upozornit a televizor se dokonce i probudí z pohotovostní­ho režimu

Dvousloupcové EPG s aktualizací

Osmidenní EPG si pamatuje program jiných multiplexů, což je vysloveně příjemné a také si ho můžete nechat – z času na čas – ručně aktualizovat (viz poslední volba na snímku). I to je velice zajímavá a užitečná volba, byť primárně určená pro některé kabelové operátory, protože program v paměti přepíše ten předchozí. EPG si někdy nepamatuje rozšířené informace o pořadu, ale během okamžiku si je samo stáhne, takže se nemusíte o nic starat. Z tohoto hlediska je udělané skvěle.

Dvousloupcové EPG (ukazuje stávající pořad a ten následující) je velice přehledné, ale bez náhledu obrazu a co víc, po vstupu do něj se přeruší i zvuk, což mi vadilo asi nejvíce. I zde chybí nápověda, která by vám řekla: „Chcete se podívat co dávají zítra? Použijte kontextové menu!“ Přes menu si ostatně vyvoláte i dodatečné informace o pořadu, o kterém na obrazovce nevidíte ani slovo.

Na pořad se můžete nechat i upozornit, a televizor v tomto případě zvládne i probuzení z pohotovostního režimu, což se tak často nevidí. Vzhledem k právě probíhající změně stylu používání televizoru (řada lidí se již dívá jen na konkrétní pořad a pak přístroj vypíná) nabývá tato funkce na užitečnosti.

Philips 40PFL5605H - úspora energie

Menu úspory energie najdete na neoznačeném zeleném teletextovém tlačítku. Nabízí i vypnutí obrazovky, takže pracuje pouze zvuk.

Včetně rozhraní HDMI 1.4

Vzhledem k cenové relaci ještě nemůžeme očekávat připojení na internet, které by tomuhle příjemnému přístroji velice slušelo. Nicméně potěší tři rozhraní HDMI, jedno dokonce ve verzi 1.4 a také to, že Philips dopředu počítá s tím, že si možná budete chtít pověsit televizor na stěnu. Řada rozhraní má proto konektory vyvedeny směrem dolů. Škoda v tomto ohledu chybného umístění výstupu na sluchátka, který se „dívá“ směrem dozadu a přitom je na boku spousta místa.

Pokud opravdu chcete montáž na stěnu, doporučuji vytáhnout z konektoru sluchátek alespoň adaptérový kabel. Nikdy nevíte, kdy ho budete potřebovat.

Philips 40PFL5605H - obraz, formát, zvuk - nastavení

Zleva vidíte: nastavení poměru stran, přednastavené volby pro obraz a zcela vpravo pak pro zvuk. Zde si vybere opravdu každý! Zvláště mezi posledními dvěma volbami, protože u té první mi chybí režim 14:9 (automatické přepínání mezi 16:9 a 4:3 se zachováním poměru stran obstarává volba „Auto-zoom“).

Spousta možností nastavení

Jak vidíte na sdruženém snímku, k dispozici je: pět formátů obrazu (bez 14:9 a 4:3), osm představených voleb pro obraz (doporučuji „Úsp. energie“ a „Přirozený“) a – kupodivu – sedm předvoleb pro zvuk, i když bez možnosti nastavit si ekvalizér. Na zvuku si Philips dal záležet, i když jsem na nějaké výraznější rozšíření báze při zapnutí toho virtuálního nenarazil. I tak patří televizor v této oblasti k nadprůměru.

Philips 40PFL5605H - zvuk surround

Zvuk můžete ovlivnit také manuálně, avšak jen základní parametry. K ekvalizéru přístup není.

Co se týče obrazu, vedle úpravy obvyklých parametrů nechybí ani úprava teploty barev, kterou lze nastavit i po jednotlivých RGB složkách, zvýšit lze ostrost, upravit dynamický kontrast a mj. i dynamické podsvícení a sytost barev.

U nastavení poměru stran je příjemná funkce „Auto-zoom“, která má sice prapodivný název, ale propustí 16:9 a 4:3, a to tak, že v druhém případě obraz nezkreslí, jen hodí po stranách pruhy.

Philips 40PFL5605H - obraz, teplota barev

Měření spotřeby

Tu jsem měřil hned po zprovoznění televizoru, kdy jsem si navolil obraz ve standardním nastavení, tj. nikoli s úsporou energie, která se automaticky nabízí po instalaci. Při typických 66wattech, což je na přístroj s úhlopříčkou 102cm myslím v pohodě, se minimum a maximum na plně rozjetém televizoru zastavilo na 39, resp. 72 wattech. V případě zvolení vyššího úsporného režimu v instalaci, jsem se bez problémů dostal na spotřebu kolem 48 wattů a jakmile jsem nechal vypnout panel, ocitl jsem se mezi 13–14watty.

Jak vidíte, u LED podsvícení spotřeba kolísá více, než je obvyklé u CCFL trubic. Podsvícení tohoto typu je také velice úsporné a v tomto konkrétním případě máte ještě možnost ho v několika režimech ještě ovlivnit. Až na neoznačení tlačítka úspory energie na dálkovém ovladači, což mi přijde u přemýšlivého Philipsu opravdu zvláštní, zpracovala tuto část firma velice dobře.

Philips 40PFL5605H - manažer souborů - fotografie

Výborný manažer souborů pracuje i s jejich českými názvy a multimediální kompatibilita je na velmi vysoké úrovni, a to včetně nejpopulárnějších variací formátu MPEG-4

Výborně! Až na titulky…

Souborový manažer je jeden z nejlepších, jaké jsem poslední dobou viděl. Je přehledný, snadno se ovládá, pracuje v perfektní češtině, včetně názvů souborů, a je mu jedno, co chcete přehrávat. Prostě to pustí. Mezi mými testovacími soubory jsem se u videa „nechytl“ jen s HD WMV, bez potíží zato pracovala řada ukázek v MPEG-4, včetně DivX, XviD, MKV či H.264. Mimochodem, Philips u multimédií zařadil do cesty signálu speciální proces odstraňující či potlačující kostičkování. V praxi bylo vidět, že si televizor lehce poradí i se seriálovým dílem o 35 minutách a necelých 200 MB. Při promítání si také snadno přestavíte například poměry stran obrazu či volby pro zvuk.

Příjemný byl režim přehrávání fotografií, kde se automaticky zapne prezentace a nastavení obrazu se předělá na režim „Fotografie“ (televizor si ho pak neopomene vrátit nazpět do vašeho aktuálního nastavení). Pokud jde o muziku, vedle přehrávání MP3, včetně datového toku 320 Kb/s, mi fungovalo i WMA, naopak nepracovalo WAV.

Philips - TV řada 5000

Philips už při návrhu počítá s dvojí instalací televizoru – na stěnu či na podstavec. Je to vidět už na orientaci konektorů a na dotazu v průběhu instalace.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Přirozené barvy

Resamplování obrazu je velmi dobré, ale v některých případech bylo vidět, že si televizor s horším signálem (či spíše s velmi špatným signálem) hůře poradí. Typicky šlo například o ČT 24, která je tím proslulá. Ve filmech v DivX jsem však nic takového nepozoroval, výše zmiňovaný „anti-kostičkovací“ program zjevně zafungoval. Jinak má Philips 40PFL5605H vedle zvuku, který jsem už chválil, velmi dobré a přirozené podání barev, včetně barvy pleťové, i když si ho možná budete muset trochu více – ve srovnání s testovanou 81 cm verzí – vyladit.

BRAND24

Direct LED, tedy podsvícení po celé ploše panelu, fungovalo výborně a na rozdíl od řady Edge LED přístrojů (LED v rámu) tady k rovnoměrnosti podsvícení nelze mít sebemenších námitek. Vše je navíc okořeněno příjemně nízkou spotřebou, která dnes také není k zahození. Pokud hledáte metrový televizor střední třídy s kvalitním a přirozeným obrazem a solidním zvukem, budete myslím spokojeni.

Technické parametry televizoru Philips 40PFL5605H
Cena 24 990 Kč
Úhlopříčka, formát 102 cm (40"), 16:9
Obrazovka LCD, 100 Hz, podsvícení LED (plošné – Direct LED), 1 920×1 080 bodů (1 080p), jas 450 cd/m2, kontrast neudán (dynamický 500 000:1); úhel pohledu 176°, odezva 2 ms
Tuner a zvuk DVB-T, DVB-C, vše i jako HDTV (MPEG-4), analogový; zesilovač 2.1, 2× 10 W a 20 W virtuální kanál
Přehrává (udáváno) přes USB: MP3, JPG, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264), AVI, DivX (bez titulků)
Spotřeba 84 W (tzv. typická spotřeba); méně než 0,15 W (pohotovostní režim), tlačítko úplného vypnutí
Vstupy/výstupy vzadu: 2× HDMI (1× verze 1.4, 1× verze 1.3), YUV, SCART, digitální koaxiální audio (cinch), VGA (PC), PC audio, servisní, audio výstup (cinch), sluchátka; na boku: HDMI, USB, PCMCIA (CI+)
Rozměry (švh); hmotnost 977×605×236 (bez podstavce 86) mm; 16,1 kg
Umí dobře česky - pečeť

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • podstavec (pevný)
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový napevno přidělaný)
  • uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start), lze stáhnout i PDF verzi

Foto: autor a Philips

Jakému rozměru úhlopříčky televizoru „do obýváku“ dáváte momentálně přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).