Hlavní navigace

Televizní tipy na úterý: Petrolejové lampy, prezidentská debata a Kagemuša

8. 1. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEA Pokud se chystáte strávit dnešní večer před televizní obrazovkou, nabízíme vám několik programových tipů v naší každodenní rubrice.

Každý den vám nabízíme výběr zajímavých pořadů, které by vám neměly ujít. Výběr je čistě individuální a omezuje se především na neplacené, volně šířené programy. Tipy pro vás vybíráme z česky a slovensky vysílajících televizí. Pokud chcete sami ostatním doporučit nějaký pořad, můžete tak učinit v diskusi pod touto zprávou.

  • Nova Cinema, 21:45 – akční krimi Drak přichází - Bývalý šaolinský mnich Han neomezeně vládne ve své ostrovní pevnosti. Každé tři roky pořádá slavný turnaj v bojových uměních. Nikdo však netuší, že Han je zločinec, který pašuje drogy. Bohužel pro něj se turnaje zúčastní postava Bruce Leeho, která zároveň přijíždí pomstít smrt své sestry. Zápletka však v tomto filmu není nejdůležitější. Mnohem podstatnější je herec Bruce Lee a jeho práce s tělem a zvukem vlastního hlasu. Už ve svém druhém souboji předvede neuvěřitelný kop přímo do centra jistoty většiny mužů. Vrcholem je však pochopitelně souboj s hlavním padouchem v zrcadlové místnosti. Hongkongsko-americké akční krimi (1973)
  • Nova, 21:50 – Televizní noviny: Cesta na hrad - Všichni kandidáti dostanou stejnou šanci získat vaše sympatie i se úplně znemožnit. Přímá volba prezidenta, to je příležitost pro přímé otázky. Markéta Fialová se ptá dvou jejích největších favoritů – Miloše Zemana a Jana Fišera.
  • CS Film, 22:00 – drama Petrolejové lampy - První léta našeho století v jednom českém městečku: Rodina stavitele Kiliána patří k maloměstské honoraci, ale jejich temperamentní dcera Štěpa nesplňuje představy o dobře vychované slečně. Přibývá jí let a před nedůstojným osudem neprovdané ženy ji může zachránit už jen sňatek s bratrancem Pavlem, spolumajitelem rodinného statku. Brzy se však i na veřejnosti prozradí, že bývalý důstojník trpí neléčitelnou progresivní paralýzou. Činorodá žena nese svůj osud statečně a s nezdolnou odvahou. Působivé převyprávění několika posledních kapitol z Havlíčkova románu dalo velkou a mimořádnou příležitost k výjimečným hereckým výkonům Ivy Janžurové a Petra Čepka. Československé drama (1971)
  • ČT 2, 22:15 – válečné drama Birdy - Film Birdy (1984) anglického režiséra Alana Parkera patří k dílům, které se vracejí k traumatům, jež americké společnosti způsobila účast ve vietnamské válce. Na rozdíl od většiny obdobných snímků (např. Návrat domů nebo Lovec jelenů) je však válečný konflikt v Birdym zaměnitelný. Vyplývá to i z toho, že literární předloha, jíž byla stejnojmenná románová prvotina Williama Whartona (vydaná poprvé v roce 1978), pojednává o veteránech druhé světové války, které se autor jako voják zúčastnil a do níž mj. zasadil i svůj pozdější autobiografický román A Midnight Clear (1982), jehož filmová verze (1991) je u nás známá pod názvy Hlídka v Ardenách (z televizního uvedení) a Půlnoční přepadení. Americké válečné drama (1984)
  • Prima Cool – válečné drama Kagemuša - V 16. století zmítají Japonskem boje o hlavní město Kjóto, a tedy i o nadvládu nad celou zemí. Stojí proti sobě tři velká knížata – Šingen, Nobunaga a Ieyasu. V roce 1573 dosáhne klan Takedů významného úspěchu – podaří se mu odříznout obléhaný hrad od vodního zdroje. Zdá se, že brzy padne. V noci je z něj slyšet hra na flétnu, kterou rád poslouchá i kníže Šingen. Právě při této příležitosti je postřelen. Zraněný kníže přísahá, že se se smrtí popere, raději však hrstce věrných – v čele s bratrem Nobukadou – nařídí, aby v případě, že zemře, jeho smrt tři roky tajili. Jinak by to nepřítel využil a mohl by je zničit. Zanedlouho Šingen skutečně zemře. Sluhové, kteří byli přítomni, jsou ihned popraveni. Bratr a velmoži se rozhodnou využít chyceného zloděje, který mu byl nápadně podobný, a vydávat ho za zemřelého knížete. Japonské válečné drama (1980)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).