Hlavní navigace

Televizní tipy na Štědrý den: Láska nebeská, Korunní princ, Tři bratři, Pelíšky a Postřižiny

24. 12. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ VIDEA – Pokud se chystáte strávit část dnešního svátečního dne před televizní obrazovkou, nabízíme vám několik programových tipů v naší každodenní rubrice.

Každý den vám nabízíme výběr zajímavých pořadů, které by vám neměly ujít. Výběr je čistě individuální a omezuje se především na neplacené, volně šířené programy. Tipy pro vás vybíráme z česky a slovensky vysílajících televizí. Na Štědrý den jde mimořádně rovnou o deset pořadů a nesoustředíme se pouze na večerní vysílání. Pokud chcete sami ostatním doporučit nějaký pořad, můžete tak učinit v diskusi pod touto zprávou.

  • Prima, 8:45 – animovaný film Rio – Vzácný modrý papoušek Blu byl jako mládě unesen z pralesa do zasněžené Minnesoty, kde se ho ujala mladá Linda. Postupem času se z nich stali největší přátelé. Ornitolog Tulio zjistil, že na celém světě je už jen jediná samička stejného druhu. Přemluví proto Lindu, aby podnikli dobrodružnou výpravu do Brazílie a pokusili se oba ptáky seznámit. Americký film (2011)
  • ČT 1, 11:05 – česká pohádka Tři veteráni - Trojice válečných vysloužilců dostane od lesních skřítků nečekané dary. Dělostřelec Pankrác (R. Hrušínský) obdrží kouzelný klobouk, dragoun Bimbác (P. Čepek) všemocnou harfičku a kuchař Servác (J. Somr) bezedný váček se zlaťáky. Jejich život se rázem změní, avšak nejsou to jen změny příjemné. Trojici důvěřivých kumpánů totiž čeká nemilé překvapení ve svérázném království Monte Albo. Mazaná princezna Bosana (V. Skalská) a její královský otec (J. Satinský) jim zázračné předměty ukradnou. Po novém zásahu lesních skřítků princezna ochutná ovoce ze stromu zvaného frňákovník a naroste jí dlouhatánský nos, který se bez přestání zvětšuje a putuje širým světem. Veteráni nakonec princeznu Bosanu její potupy zbaví a dostanou své dary zpět. Jenže místo aby s jejich pomocí přinášeli lidem radost a štěstí, plodí jen nesváry a násilí… Česká pohádka (1983)
  • ČT 2, 14:10 – česká komedie Jára Cimrman, ležící, spící – Mladý divadelní vědec (J. Abrhám) si v duchu rekapituluje důvod svého putování do vesničky Liptákov. Tam byl totiž naposled spatřen neznámý dramatik Jára Cimrman, na jehož jméno narazil při studiu. Jeho hry musely být přinejmenším zvláštní: žádná z nich totiž nepřežila premiéru. V Liptákově se vědec připojí ke skupině turistů, která sem zabloudila při hledání Dvořákova Sychrova, a spolu s ní zamíří do zdejšího Muzea peří. Stařičká průvodkyně zavede výpravu do Cimrmanovy světničky, v níž jsou pietně uschovány předměty, jež Mistr osobně užíval… Česká komedie (1983)
  • Prima, 15:40 – romantická komedie Láska nebeská – Láska je všude kolem nás. V předvánočním Londýně se nový premiér zamiluje, jen co vstoupí do úřadu, spisovatel Jamie se kvůli ní učí portugalsky, stárnoucí rocker se pokouší o comeback a jiný zas třeba sní o Claudii Schifferové. Britsko-americký film (2003)
  • TV Barrandov, 17:15 – česká pohádka Hrátky s čertem – Vysloužilý voják Martin se vydá do pekla zachránit duše dvou pošetilých dívek, které v touze po ženichovi lehkomyslně naletěly ďábelskému mámení. Všechno začíná okamžikem, kdy se dvě vdavekchtivé dívky, princezna Dišperanda a její služebná Káča, vlastní krví upíší čertu výměnou za pohádkové ženichy. Přestože se omylem oba ďábelské úpisy dostanou do rukou chrabrého Martina Kabáta, záludný ďábel Solfernus se jich lstí zmocní a Martinovi nezbývá než se vydat do horoucích pekel. Česká pohádka (1956)
  • ČT 1, 19:00 – česká pohádka Korunní princ – Kdesi v Zapovězeném lese žije zlý čaroděj Kruciatus. Ten se před sto lety pokusil zničit království, kterému dnes vládne král Alexandr. Má dva syny, následníka trůnu Jana a mladšího prince Karla. Karel se však nechce s rolí druhého v pořadí za žádnou cenu smířit. S pomocí svého sluhy Pakosty se vloupá na hradě do zakázané komnaty, získá kouzelné rekvizity, které tu po zlém čarodějovi zůstaly, a hodlá svého bratra zničit. Na první pohled je to začátek pohádky jako mnohý jiný. To ale platí jenom do chvíle, kdy princ Jan vypije kouzelný lektvar, který mu jeho povedený bratr naservíruje a který mu v mžiku vymaže paměť. Česká pohádka (2015)
  • Nova, 20:20 – hudební pohádka Tři bratři – Žili byli bratři tři, a protože to byla tak trochu nemehla, pantáta je poslal do světa na zkušenou. Jak už to tak u mladíků rozbouřených hormony bývá, zvrhla se zkušená v hledání nevěst a každá nevěsta se ukrývala v jedné pohádce. Růženku bylo potřeba z šípkoví vysekat, Karkulku ze spárů vlka vysvobodit a Marušku málem z ledu vysekat, protože na cestě ke dvanácti měsíčkům je ohromná zima… Česká pohádka (2014)
  • ČT 1, 20:30 – česká pohádka Tři oříšky pro Popelku – Popelka je hodná a hezká dívka bez matky a posléze i bez otce, který ji nechá napospas své druhé ženě a její dceři. Její macecha a nevlastní sestra Dora nemají Popelku rády. Zatímco ony plánují jít na královský ples a vnutit mladému princi Dořinu ruku, Popelka se musí starat o statek stejně, jako ostatní služebnictvo. Popelčina macecha si při jedné návštěvě královského páru vymůže na královně pozvání na ples, kde si má princ vybrat nevěstu. Čeledín Vincek proto musí jet do města nakoupit látky a šperky. Skromná Popelka poprosí jen o to, co mu cvrnkne do nosu. Vincek jí přiveze tři kouzelné oříšky, které ukrývají vždy to, co dívka právě potřebuje. Česko-německá pohádka (1973)
  • ČT 1, 21:55 – česká komedie Pelíšky – Otec Šebek, prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus, bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu. Není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti – gymnazista Michal a jeho hezká spolužačka Jindřiška – však spolu vycházejí docela dobře. Zvlášť Michal by byl moc rád, kdyby ho jeho sympatická sousedka brala trochu víc na vědomí. Český film (1999)
  • Nova, 22:00 – česká komedie Postřižiny – Francin je správcem pivovaru v jednom malém českém městečku a druhého dne provází po firmě správní radu, kterou seznamuje se situací a plány do budoucna. Radové však věnují pozornost spíš dění na zahradě, kde Maryška pomáhá řezníkům se zabíjačkou. Všichni jsou okouzleni, zejména pak doktor Gruntorád. Když pánové skončí prohlídku a okázale vyjádří Francinovi nedůvěru, ochotně se nechají pozvat paní správcovou na zabíjačkové pohoštění. Další den se objeví Francinův svérázný a hlučný bratr Pepin. Jeho první obětí se stane čeledín, který si po jeho radě usekne prst. V Maryšce najde Pepin spřízněnou duši, což se nelíbí Francinovi. Český film (1980)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).