Hlavní navigace

Televizní tipy na pondělí: Sloní muž, Enid a Jak funguje tým formule 1

2. 7. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ VIDEA Pokud se chystáte strávit dnešní večer před televizní obrazovkou, nabízíme vám několik programových tipů v naší každodenní rubrice.

Každý den vám nabízíme výběr pěti zajímavých pořadů, které by vám neměly ujít. Výběr je čistě individuální a neomezuje se jen na neplacené, volně šířené programy. Tipy pro vás vybíráme z česky a slovensky vysílajících televizí. Pokud chcete sami ostatním doporučit nějaký pořad, můžete tak učinit v diskusi pod touto zprávou.

  • Nova Cinema, 20:00 – film Beze strachu - Psychologické drama muže, který ztratil nejen strach ze smrti, ale také záchrannou brzdu pudu sebezáchovy. Architekt Max přežil leteckou havárii, a dokonce pomohl zachránit několik dalších cestujících včetně jednoho miminka. Ačkoli je ostatními považován za hrdinu, pro jeho osobní život má událost katastrofální důsledky. Jako by ztratil nejen strach ze smrti, ale i pud sebezáchovy, začíná pokoušet osud riskantními kousky, přestává si rozumět s přáteli i rodinou, jeho manželství se ocitá v krizi. Drama (USA, 1993)
  • Cinemax, 20:00 – film Enid - Toto je příběh pravděpodobně nejslavnější autarky dětských knih: Enid Blyton. V tomto oslnivém a překvapujícím dramatu uvidíte, jak se Enid (Helena Bonham Carter) stala spisovatelkou, která dokázala zachytit představy mládí lépe něž kdokoli jiný. Sledujte jak se vyvíjela kariéra této ambiciózní, dravé a v tuto chvíli ještě nepublikované mladé spisovatelky, nahlédněte do její domácnosti i do jejího temného dětství, které bylo na hony vzdálené beztarostnosti a štěstí, které přímo čiší z jejích knih. Drama (Velká Británie, 2009)
  • ČT 4, 21:00 – dokument Jak funguje tým formule 1 - Devátý z osmnácti závodů ročníku 2006, Velká cena Kanady, se jela na okruhu Gillese Villeneuva v Montrealu. Trať pojmenovaná po jednom z nejslavnějších závodníků všech dob se nachází na ostrově uprostřed řeky Svatého Vavřince. Náročný, 4 300 metrů dlouhý, částečně městský okruh klade nejvyšší nároky na piloty i vozy po celých 305 kilometrů, které závod měří. Pojďme se podívat do zákulisí formule 1. (USA, 2007)
  • Filmbox Extra, 21:00 – film Experiment - Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém „Stanfordském vězeňském experimentu“, který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře – kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. „Vězni“ jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. „Dozorcům“ je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Drama a thriller (Německo, 2001)
  • ČT 2, 22:00 – film Sloní muž - Jedná se o Lynchův druhý, komerčně neobyčejně úspěšný film. Příběh znetvořeného muže, natočený podle vzpomínek pamětníků F. Trevese a A. Montagua. Lynch v něm projevil zálibu v bizarnosti a krutosti, patrnou už v jeho prvotině. Osud Johna Merricka, „sloního muže“, který skutečně žil na přelomu století, je však líčen s akcentem na humanistické vyznění příběhu jeho utrpení. D. Lynch pojal film jako odsouzení předpojatosti společnosti vůči „nenormalitě“ a jako výzvu k přijímání odlišnosti. Film je černobílý a kamera F. Francise mu dává expresionistické ladění souznějící s jeho dramatickým obsahem. Životopisné drama (USA, 1980)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).