Hlavní navigace

Televizím v multiplexu 3 končí v září smlouva s operátorem

18. 8. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
18. 8. 2008

Už jen necelý měsíc bude platit televizím, které digitálně vysílají v pražském, brněnském, ostravském a plzeňském multiplexu 3, smlouva s operátorem této sítě, společností Czech Digital Group (CDG). Poté některým programům reálně hrozí, že budou muset tento multiplex opustit, protože nemají platnou licenci pro zemské digitální vysílání.

ROZHOVOR: Leoš Pohl: Multiplex 3 chce část území dokrývat ze satelitu

Multiplex 3 má podle Technického plánu přechodu (TPP) obsahovat televizi Prima, a dá se předpokládat, že v něm skončí i její dva bonusové programy. Kvůli technickému řešení regionálního odpojování zřejmě do multiplexu 3 vstoupí také programová síť regionálních televizí RTA s licenci pro celoplošné vysílání digitální stanice TV 7. Tím by byly v síti obsazeny čtyři programové pozice.

Pokud by operátor chtěl v multiplexu vysílat pět televizních programů, pátou pozici by mohla obsadit sama RTA na základě kompenzační licence pro celoplošné zemské digitální vysílání, o níž si ale společnost ještě nepožádala. Nebo na ní bude vysílat zpravodajský kanál Z1, který už v multiplexu 3 funguje a společně s Primou je jediným programem s řádnou licencí pro zemské digitální vysílání v této síti.

Jisté je, že hudební kanál Óčko, lifestylová Public TV a křesťanská televize Noe, které rovněž vysílají v multiplexu 3, budou muset tuto síť dříve či později opustit, protože v ní vysílají na základě registrace pro vysílání programů převzatých z kabelu nebo satelitu. Ani jedna ze jmenovaných televizí nemá licenci pro pozemní digitální vysílání, a Óčko, které na ni má nárok, si o ni ještě nepožádalo (a podle generálního ředitele Jiřího Balvína se k tomu ani nechystá).

Leoš Pohl, předseda představenstva CDG, která multiplex 3 provozuje, serveru DigiZone.cz už v červnu řekl, že současné obsazení této digitální sítě je pouze dočasné. Se všemi jsme se dohodli, že toto období charakterizujeme jako přechodné do doby, než se začne uplatňovat TPP. Tedy do září s tím, že jsme se dohodli na takovém gentlemanském vztahu, protože víme, že v polovině června v souvislosti s výběrovým řízením na technického operátora veřejnoprávního multiplexu budou nově stanoveny cenové podmínky jak u multiplexů Telefóniky O2, tak u Českých Radiokomunikací. Domluvili jsme se, že dáme všem televizím v multiplexu 3 možnost, aby znovu posoudily nabídky všech operátorů, a podle nich se rozhodly, uvedl tehdy Pohl.

BRAND24

Nevýhodou provozovatelů převzatého vysílání je, že s nimi CDG uzavírá smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou devadesát dnů až jeden měsíc. Musely by uvolnit pozici pro televize, které budou mít licenci pro pozemní vysílání. Ale s ohledem na to, že víme, kdo v současné době má platnou licenci pro pozemní vysílání a kdy kdo odstartuje, si myslím, že minimálně půl až tři čtvrtě roku mohou tyto televize setrvat v našich sítích, prohlásil v červnovém rozhovoru pro DigiZone.cz Leoš Pohl.

Ani souhlas Primy s TPP a příprava jeho dvou bonusových programů a jednoho bolusového programu RTA ale nemusí pro letošní rok ohrozit zemské digitální vysílání Óčka a Public TV v Praze, Brně, Ostravě a Plzni, a TV Noe v Praze. Do doby, než Prima a RTA pustí jejích vysílání, mohou převzaté programy využívat volné pozice v multiplexu 3. Záleží čistě na dohodě s CDG, včetně obchodních podmínek. A také na tom, zda se jmenovaným televizím vyplatí platit za pozemní šíření signálu, o které časem přijdou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).