Hlavní navigace

Televize Joj hrozí uživatelům nelegálních archivů pořadů trestním stíháním

19. 9. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Trestní odpovědnosti se podle generálního ředitele Marcela Gregy nevyhnou ani zákazníci kabelových a IPTV společností, kteří za tyto archivy platí. Operátoři je totiž využívají neoprávněně.

Zákazníkům kabelových společností a poskytovatelů IPTV na Slovensku, kteří nabízejí zpětné zhlédnutí pořadů na televizích skupiny Joj, nebo přehrávání jejích pořadů z archivu, hrozí trestní stíhání od provozovatele těchto televizí. Slovenskému měsíčníku Stratégie to řekl generální ředitel skupiny Marcel Grega. „Nikomu jsme nedali povolení k archivování našeho vysílání a nevím o tom, že by to udělal jakýkoli z našich partnerů, od nichž nakupujeme licence k filmům a seriálům. Takto je podle našich právních zástupců koncový uživatel vystaven riziku trestního stíhání, aniž by to vůbec tušil,“ řekl Grega.

K TÉMATU: Archiv Primy nově dostupný i pro systémy Windows Phone a Windows 8

Slovenské ministerstvo spravedlnosti chce podle šéfa skupiny Joj zlehčit situaci tím, že trestní stíhání uživatele může přijít až ve chvíli, kdy škoda dosáhne hranice 266 euro (něco přes sedm tisíc korun, pozn. red.), podle Gregy bude ale škoda vymahatelná i v případě nižší sumy. „Vzhledem k cenám filmů a seriálů, které jsou nelegálně archivované, je možné, že tuto hranici překročí mnoho zákazníků, tedy diváků, kteří využívají archiv jakéhokoli operátora i méně než jeden rok,“ míní šéf skupiny Joj. Ta se nyní snaží s operátory dohodnout na komerčních podmínkách, za jakých svůj archiv poskytne k legálnímu využití.

BRAND24

Jojka se už nyní soudí s několika operátory placených televizních služeb na Slovensku kvůli tomu, že ve svojí nabídce šíří programy, pro které má výhradní teritoriální právo pro danou zemi právě skupina Joj. „Porušováním našich práv nám vznikají značné škody,“ konstatuje Marcel Grega. Skupina je vyčíslila na desítky milionů euro, které by jinak mohla využít na výrobu kvalitní původní slovenské tvorby. Obdobné kroky vůči operátorům kabelové, satelitní a IP televize začaly podnikat i komerční televize v České republice.

DigiZone.cz v pondělí přinese aktuální informace o situaci na českém trhu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).