Hlavní navigace

TechniSat TechniRadio 1: „plasťák, co hraje jak zjednanej“

23. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Technisat
S předstihem jsme se podívali na levný DAB přijímač známého německého výrobce. Ostatně právě přichází na trh a poprvé má i českou lokalizaci.

Za 1680 Kč, ve Slovenské republice za 60 €, přichází na trh FM/DAB+ přijímač s RDS a tradičním, byť trochu neotřelým stylem. Ten se projevuje především ve vertikálně umístěných tlačítkách rychlé volby dovolujících pro každý tuner snadno a operativně vyvolat čtyři stanice. Celek působí jinak než většina běžných přenosných DAB přijímačů – tradičněji, což je dobře.

Čelní strana nabídne jednak veškerá ovládací tlačítka a jednak dvouřádkový, bíle podsvícený displej. A také širokopásmový reproduktor o nezjistitelném průměru (přijímač jsem nechtěl rozebírat – šlo o jediný kus na zápůjčku) umístěný za nesnímatelnou plastovou mřížkou.

Vedle toho, že jde u značky TechniSat o jeden z nejlevnějších přijímačů (oficiálně vzato nejlevnější), je podle dovozce zároveň i první, který nabízí českou, resp. slovenskou lokalizaci menu. Překlad je navíc velice dobrý, a to i v případě slovenštiny.

Tedy co alespoň dokážu posoudit…

Poznámka: protože se rozměry, stejně jako některé další údaje, v rámci různých materiálů výrobce mírně liší, uvádím v tabulce ty, které jsem našel v produktovém listu, resp. změřil.

Úvodní instalace v podstatě nulová

Při prvním zapnutí mi bylo nabídnuto ladění FM tuneru, možnost uložit stanice do paměti už ale nikoli.

Jak jsem ale následně zjistil, pásmo se prolaďuje neustále dokola (instalační program tu není), takže si musíte hlídat, na jaké frekvenci se nacházíte. V tomto okamžiku se také žádná stanice do paměti neuložila, a to ani mezi čtyři rychlé volby. Platilo to i po přepnutí do DAB, u něhož se ladí automaticky, jak je ostatně zvykem.

Nastavovat čas a datum nemusíte, protože informace jsou z DAB brány automaticky, v případě FM si je přijímač převzal z RDS. Jakmile jsem odpojil napájení, datum a čas se vymazal prakticky okamžitě, uložené stanice však držely klidně i přes noc.

Načtení data a času je u DAB okamžité, u FM trvá několik minut. Pokud jsem ale přepnul na DAB a vrátil se k FM, systémový čas se nastavil prakticky okamžitě i zde.

Pohodové ovládání, solidní funkce

Základem jsou dvě šipková tlačítka, Enter a Menu, které zároveň funguje i jako Esc pro vyskočení o úroveň výše. Rozhodně příjemné je, že pro uložení stanic mezi čtyři přímé volby stačí jen delší podržení jednoho z tlačítek. Pro uložení do dalších pamětí poslouží rozměrné Preset, které najdete pod rychlými volbami. Při krátkém stlačení vyvolá předvolené stanice, při delším naopak nabídne jejich uložení. Následně si jen stačí s pomocí šipkových kláves vybrat příslušnou pozici a potvrdit ji Enterem. I tato část ovládání je jasná a průhledná.

Nabídka funkcí se pro FM a DAB+ opět trochu liší. V prvním případě si můžete vybrat, kterou informaci z RDS chcete na displeji zobrazit (čas, radio text atd.) a jaké stanice se mají vyhledávat (všechny, nebo jen silné). Navolit jde také mono nebo stereo příjem, do sluchátkového výstupu však jde stereo vždy. Tato volba u DAB chybí a vše jde do výstupu tak, jak je vysíláno.

Poslední položky nabídky jsou společné pro oba tunery a jde o časovač pro automatické vypnutí přijímače (15 až 90 min.), klasický budík (dva), nastavení času (automatika nebo manuální), výběr jazyka, návrat k továrnímu nastavení a zobrazení verze firmwaru.

TechniSatu také můžete ve třech úrovních upravit podsvícení, vypnout se ale nedá.

Mezi speciálními volbami pro digitální rozhlas ještě najdete zejména Prune (nepřeloženo) určené pro vymazání seznamu stanic a také volbu pro úplné vyhledávání nebo vyhledávání manuální podle frekvence a DAB multiplexu.

Celoplastové, ale pohodové a libozvučné

TechniRadio 1 je klasický přenosný přijímač v podstatě jen asi dvakrát větší než kapesní. Co mě rozhodně potěšilo, byla tradiční koncepce a nevymýšlení žádných nových patvarů, na což jsem už u DAB poněkud alergický. Ano, je na první pohled a také omak plastové, ale to k ceně patří a cena je taková, jaká je ve světě DAB zvykem. Než přístroje zlevní, bude ještě chvíli trvat, alespoň do doby, než začne masové nasazení.

Znaky na dvouřádkovém displeji s regulaci podsvícení jsou vysoké pět milimetrů a v klidovém stavu se ukazuje čas a datum. Displej má vzhledem k ceně rozumné pohledové úhly s výjimkou toho horního, který je naprosto minimální, a je na něj dobře vidět, pokud náhodou není přímo osvětlen vnějším zdrojem. Pak se leskne.

Počítejte také s tím, že při rychlém zobrazování informací typicky na DAB nebude příliš stíhat. Čitelnost je v tomto okamžiku někdy na hraně.

Výborně vyřešené je zálohování části paměti s uloženými stanicemi a nebyl problém udržet je nejen hodinu, ale třeba i deset.

TechniRadio 1 má zajímavou cenu, velice kompaktní návrh, pohodové ovládání a díky solidnímu příjmu analogového FM může představovat i velice snadný a hlavně dostupný vstup do vysílání digitálního. A protože tu jsou čtyři přímo vyvolatelné stanice u každého z obou standardů, není problém obsluhovat ho ani pro ty, kteří se bojí operací takříkajíc přes displej. Všechny pak potěší rozumný výkon zesilovače, a i když se 1 watt zdá málo, hlasitost nabízí dostatečný rozsah a také dostatečně jemný náběh pro tlumené přehrávání před spaním.

TechniSat vytvořil univerzální přenosný přijímač, který sice není nejlevnější na trhu (levněji se dá zakoupit např. i TechniSat DigitRadio 50 – stačí se podívat do našeho DAB přehledu), ale nabízí něco, co ostatní nemají. Totiž dvanáct jazykových mutací, včetně češtiny a slovenštiny, což jsou jazyky, které v drtivé většině případů ostrouhají. Spolu s jednoduchým ovládáním a překvapivě dobrým zvukem (na „plasťák“) tak příjemně obohacuje předvánoční nabídku.

Hodnocení

pro: překvapivě solidní zvuk (!), klasická koncepce, lokalizace do češtiny (i slovenštiny), průhledné ovládání, spousta paměťových míst, přímá volba 4 stanic

BRAND24

proti: někomu možná bude vadit, že u FM se stanice neukládají do paměti pod jménem, ale jen jako frekvence

Balení obsahuje

  • externí zdroj s napájecím kabelem
  • stručná příručka (nikoli v češtině)
  • záruka: 24 měsíců

DAB ano či ne? Jak vidíte vývoj rozhlasu na příštích deset, dvacet let?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).