Hlavní navigace

TechniSat Digit ISIO S1: multimedia, internet, HbbTV a řada dalšího

1. 6. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní přijímač TechniSat Digit ISIO S1 je horká novinka prvního čtvrtletí letošního roku. Viděl jsem jej již na veletrhu IFA 2010 loni v září v Berlíně a vzbudil tam zaslouženou pozornost. Vedle různých multimediálních funkcí a rozsáhlých internetových schopností je tento set-top-box vybaven dvěma integrovanými čtečkami karet Conax (což pro Česko zůstane pravděpodobně nevyužito) a dvěma sloty CI+. Umožňuje příjem televizních, rozhlasových a satelitních programů v SD i nejvyšší HD kvalitě 1080p.

TechniSat Digit ISIO S1 nabízí přístup k Isio Live: exkluzivní přístup k vlastnímu portálu TechniSat na IP-based interaktivním službám knihovnám nebo video-on-demand, internetovým rozhlasovým stanicím i s návodem k jejich použití. Můžete procházet internetem a také pomocí „červeného tlačítka“ na dálkovém ovládání na paralelně probíhajícím programu získávat další informace či multimediální obsah přístupný přes HbbTV vysílání. Navíc, přijímač může načíst a přidávat různé aplikace. Funkce Apps umožňuje volitelné zobrazení souběžně s aktuálními informacemi o události do preferované kategorie, jako jsou počasí nebo sport. Přijímač se vyrábí v černém nebo stříbrném provedení. V Německu se prodává totožný model TechniSat Digit ISIO S, který navíc disponuje integrovanými čtečkami Conax/Nagravision, ale je určen pouze pro tamní trh.

Společnost TechniSat Digital GmbH založil v roce 1987 Peter Lepper se záměrem realizovat výrobu vysoce kvalitních satelitních produktů. Již v tomto roce došlo k rozhodnutí zavedení vlastní výroby a vývoje v Německu. Vysokou kvalitou se společnost TechniSat neprokazuje nejen ve svých produktech, ale také ve vývoji a ve výrobě. Kromě funkčnosti a ovladatelnosti se věnuje pozornost také ochraně životního prostředí. Tento přijímač spadá do produktové řady Premium Line a v zájmu ochrany značky jej určitě v „garáži“, internetových obchodech, nebo supermarketech nekoupíte. Prodávají jej pouze smluvní prodejci firmy. Nezapomeňte se s přijímačem registrovat, získáte tím u Technisatu prodlouženou záruku na tři roky jako na jiné přijímače této značky! Přijímač se vyrábí v Německu. Což je záruka nejvyšší kvality zpracování.

TechniSat Digit ISIO S1 přední panel

Přední panel

Na předním panelu je odleva vypínač z/do StandBy. Toto tlačítko ve vypnutém stavu podsvíceno červeně, v zapnutém modře. Vedle něj jsou do kruhu situována tlačítka s centrálním tlačítkem OK pro ovládání přijímače. Následuje šestiřádkový velmi dobře čitelný alfanumerický fluorescenční VF displej. Rozměry přijímače jsou cca 310×52×200 mm.

TechniSat Digit ISIO S1 dvířka

Vpravo pod odklopným víkem najdeme dvě čtečky čipových karet Conax a dvě rozhraní CI/CI+. Je zde také jeden port USB, například pro síťové připojení prostřednictvím WLAN (se speciálním adaptérem USB-WLAN pro WiFi), nebo pro nahrávání a přehrávání filmů, videa a fotek z pevného disku USB. Zařízení podporuje různé kodeky. Přehrávat můžeme například MKV, WMV, AVI, DivX, Xvid, VOB, MOV, MP2, MP3, MP4, WMA, AAC, a JPEG. Kromě toho je pod odklopným víčkem také čtečka paměťových karet SD/MMC, například pro prohlížení fotografií z digitálního fotoaparátu.

Zadní panel

Zadní panel odleva disponuje dvěma satelitními tunery se vstupy pro F porty. Výstupy z tunerů tzv. Loop Out nejsou vyvedeny. Následuje ethernetový port LAN 10/100Mbit/s a pod ním dva USB 2.0 (třetí je na předním panelu). Následuje ne tak běžný port eSATA pro alternativní připojení pevného disku. Téměř uprostřed panelu je cinch port koaxiálního digitálního audio výstupu a pod ním další optický digitální audio výstup S/PDIF (HE-AAC, Dolby AC3). Následuje HDMI výstup s HDCP. Dalšími porty jsou komponentní trojice cinch YPbPr a analogová trojice cinch audio L/P a video výstupů. Posledním analogovým výstupem je jeden SCART. Úplně vpravo se nachází zásuvka pro flexi kabel síťového napájení 230 V/50–60 Hz. Síťovým vypínačem přijímač nedisponuje.

TechniSat Digit ISIO S1 zadní panel

Dálkové ovládání

Luxusní dálkové ovládání o rozměrech cca 230×45×20 je vyrobeno v matně černém provedení. Tlačítka jsou dobře popsána nebo opatřena symboly, včetně jejich barevného odlišení. Disponuje některými „horkými“ tlačítky, která jsou přímým vstupem na některé zvláštní i běžné funkce bez nutnosti vstupovat do Menu přijímače. Zmíním se například o tlačítku iniciace Hbb TV (červené tlačítko), nebo přístup na Internet (WWW tlačítko), či tlačítka Teletextu, Zoomu, PIP, změnu rozlišení (HDMI), radio/TV nebo Timeru atd. Ovládání je napájeno dvěma AAA bateriemi, které jsou součástí dodávky. Úhel komunikace s přijímačem je dostatečně velký.

TechniSat Digit ISIO S1 dálkový ovladač

Instalace

Po připojení antén/y a ostatních periferií můžeme zahájit instalaci. Ta je vzhledem k průvodci na obrazovce velmi snadná. Po zapnutí přijímače vás displej česky osloví Vítejte.

TechniSat Digit ISIO S1 autoinstalace

AutoInstall: je snadné počáteční nastavení s komplexními dialogy na obrazovce. Objeví se po prvním zapnutí, nebo po uvedení do továrního nastavení. Tam nejprve volíme jazyk Menu, následuje volba země, nastavení výstupu SCART, nebo HDMI, poměr stran obrazu, počet samostatných anténních signálů musíme povolit (jeden, nebo oba tunerové vstupy). Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.2 a USALS. Dále nastavujeme rozlišení obrazu (při nastavení na 1080p je obraz upscalingován). Rozlišení můžeme také nechat i na automatice. Vyhledávání kanálů můžeme provádět buď automaticky (autoinstall), nebo ručně. Pokud budeme používat moduly s kartami na podmíněný přístup, můžeme v Menu Různé nastavit i duální kódování. Musí jej však podporovat použitý modul.

TechniSat Digit ISIO S1 instalace programů

Vlevo vyhledávání kanálů, vpravo jejich automatické nebo manuální třídění

Manuál a CD

TechniSat Digit ISIO S1 manual

K přijímači je dodáván stručný 50stránkový manuál v češtině. Na internetu však k tomuto přijímači najdeme rozsáhlý manuál v němčině o 210 stranách: http://www.techni­sat-daun-fs.de/download­s/man/bda_digit_i­sio_s1_7252.pdf. Tento manuál najdete také v lepší kvalitě v elektronické podobě na CD přiloženém k přijímači.

Multimedia

Platforma HbbTV logo 100

Hybrid Broadcast Broadband TV neboli HbbTV je nová evropská platforma zaměřená na společné využití televizního vysílání a širokopásmového připojení k internetu. Hlavními výhodami HbbTV jsou další služby, které jsou jinak vyhrazeny pouze IPTV v kombinaci s tradičními televizními službami. HbbTV je vzdáleně něco jako nový moderní teletext. Místo těchto ošklivých textových bloků mohou být nyní zobrazeny i fotografie, grafika, nebo jsou prezentována videa. Nové technologií je ale daleko více. Díky zpětnému kanálu přes síť je možné nabídnout interaktivní prvky. Například zadávat objednávky nebo se podílet na kvízech. Moderní vzdělávání a vysoké rozlišení HbbTV videotextu je možné mimo DVB-S také implementovat v DVB-T a počítá se i s kabelovou distribucí. Plné využití HbbTV vyžaduje širokopásmové připojení k Internetu kolem 3 Mbit/s. Tato platforma však s určitou prodlevou běží i při méně kvalitním připojením sítě. Některé funkce HbbTV jsou zpoplatněny a některé regionálně omezeny.

TechniSat Digit ISIO S1 úvodní menu

Hbb zkušební portál ČT24, kde vybíráme ze čtyř položek menu

Ne všechny stanice vysílají Hbb TV. Jejich počet ale neustále roste. Průkopníky v Německu byli veřejnoprávní ARD a ZDF, které zahájily ostrý provoz v polovině roku 2010 jako první. Od doby prvního ostrého provozu v Německu se přidávají další stanice a země. Jejich počet bude rychle narůstat i v terestrickém a kabelovém vysílání. Následující neúplný seznam stanic ukazuje, které stanice zatím HbbTV na satelitu vysílají. U nás je lídrem Hbb TV Česká televize a její zpravodajský kanál ČT 24.

TechniSat Digit ISIO S1 HbbTV testy

Na portálu ČT24 najdeme zkušební audio i videosoubory pro testování přijímačů, vpravo je ukázka běžící aplikace Wikipedia

Přehled německých HbbTV satelitních kanálů, veřejnoprávních a soukromých TV, které jej již začaly vysílat a jediné české (ČT24), která zahájila testovací provoz multimediálních aplikací v tomto systému. Aplikace DVB Portál je vytvořena společností Aivel Technologies. V budoucnosti budou v DVB Portálu přibývat další zajímavé aplikace:

TechniSat Digit ISIO S1 tabulka HbbTV

Poznámka: Některé stanice jsou sice vysílány s příznakem HbbTV, ale po stisknutí červeného tlačítka se objeví informace o jeho absenci, některé německé pro změnu přebírají celý HbbTV portál od ARD. Stanice s podmíněným přístupem zobrazí HbbTV pouze po vložení abonentské karty, takže je nebylo možné ověřit, viz Sport 1 HD! HbbTV vysílají i stanice německého veřejnoprávního rozhlasu (je jich několik desítek) – Bayern, MDR 1, Bremen, SWR a další. Ty zatím využívají hlavně pouze zobrazení programových schémat. Za zmínku stojí však čtyři rozhlasové stanice – Bayern 2, BR Klassik, Radio Fritz a 1 Live. U prvních dvou se kromě běžného programu vysílá také agenturní zpravodajství v textové podobě. Radio Fritz pro změnu obsahuje graficky atraktivní playlist a pohled do studia (pouze statický obraz). Podobně je na tom i 1 Live, která však místo pohledu do studia nabízí navíc podcast – lze si tedy pořady pustit z on-line archivu. V budoucnu se počítá se zavedením HbbTV i v terestrickém a kabelovém vysílání. Tato praxe je už běžná například v sousedním Bavorsku. Grafika pro HbbTV je v HD rozlišení!

TechniSat Digit ISIO S1 HbbTV info

Informace na obrazovce: nahoře upozornění na nutnost vložení dekódovací karty, dole je jedna z podob upozornění na vysílání hybridní televize. Objeví se v pravém spodním rohu obrazovky, pokud je přítomno vysílání Hbb, které zapneme červeným tlačítkem na dálkovém ovládání. Informace o vysílání Hbb TV zobrazuje vpravo dole také Informační lišta, která se objeví při každém přepnutí nového kanálu.

TechniSat Digit ISIO S1 HbbTV lišta

Po zapnutí červeného tlačítka se dostanete do rozcestníku Hbb, zde je ARD

TechniSat Digit ISIO S1 www

V Menu klasicky nastavujeme síť LAN. Pro připojení můžeme použít i samostatně prodávaný bezdrátový Wi-Fi adaptér. Tlačítkem WWW otevřeme nabídku. Přijímač DIGIT Isio S1 s funkcí Universal Plug and Play (UPnP) nám umožní integrovat se do domácí sítě pro komunikaci s různými multimediálními zařízeními pro výměnu multimediálního obsahu, jako jsou PC, TV, audio ozvučení, digitální fotoaparáty, atd.

TechniSat Digit ISIO S1 nastavení

Kromě toho má přijímač TechniSat vlastní portál Isio Live! Umožňuje používání četných interaktivních služeb, jako je příjem internetových rádií. Kromě toho je možné, volné prohlížení internetových webových stránek. Pomocí virtuální klávesnice můžete přidávat a ukládat i „své“ stránky do paměti. K přijímači je možno připojit i externí bezdrátovou klávesnici. V kategorii „služba“ krok za krokem jsou k dispozici videa pro vysvětlení důležitých funkcí přístroje.

Kromě toho budou v budoucnu v Isio Live k dispozici na jiných portálech různá témata (např. cestování, víno, sport, finance, zdravotnictví, atd.). Další aplikace budou následovat, a tak se rozšíří funkčnost přístroje.

TechniSat Digit ISIO S1 internet

Správa internetových seznamů je editace oblíbených webů. Můžeme si tvořit vlastní seznamy, mazat je, přesouvat, přejmenovat i zamknout.

TechniSat Digit ISIO S1 Bild

Můžete si přečíst i bulvární Bild.

PVR

Nový DIGIT Isio S1 lze použít jako digitální videorekordér včetně funkce Timeshift. Můžeme nahrávat televizní a rozhlasové programy na externí USB nebo eSATA paměťová média. Disk na nahrávání a přehrávání musí být naformátován na FAT32, nebo TSD. Disky formátované na NTFS je možné použít pouze ke čtení. Použitý disk si můžete nechat zkontrolovat v menu. Dozvíte se na jaký záznam je vhodný, předtím než jej použijete. Můžete zde také disk naformátovat, nebo smazat jednotlivé nahrávky. K nahrávání se doporučují disky 2,5", které nepotřebují zvláštní napájení. Nahrávky se ukládají na disk rozkódované. Nahrávat můžeme i na SD/MMC kartu, kterou vkládáme do štěrbiny na předním panelu. Vzhledem k tomu, že přijímač má dva tunery, lze nahrávat jeden program a jakýkoliv jiný sledovat. Pokud budou oba programy kódované je nutno použít 2 karty podmíněného přístupu – jako druha karta je vhodná např. karta „Next“ od Skylinku. Pro dva kodované programy z jedné družice se dá použít CI-modul s funkcí „Dual-decrypt“ např. TechniSat Technicrypt (už se nevyrábí) nebo některý Mascom. Pak v nastavení Dual-decrypt nastavíme CI 1.

TechniSat Digit ISIO S1 nahrávka

Nahrávání spouštíme ve správě časovače, s možností nastavení přídavků času pro začátek i konec záznamu. Nahrávky jsou ukládány v transportním toku (TS) takže nepřijdete ani o teletext, vysílané audiostopy, ani o titulky. Nahrávky jsem bez problému přehrál v Playeru na PC, ač by to mělo být, například při použití modulu Smit Irdeto zablokováno. Nahrávky byly všechny bez jakýchkoliv poruch v obraze, bez problému fungovalo i zrychlení tam i zpět v několika rychlostech a rychle se dostanete i na kterékoliv místo v nahrávce. Přijímač také podporuje střih nahrávek.

PIP

PIP (obraz v obraze) se zobrazí pouze se dvěma SD programy, nebo jedním HD a druhým SD.

EPG (SFI)

EPG se zobrazuje se na sedm dnů dopředu. Je u tohoto přijímače velice dobře graficky i funkčně řešeno. Navíc si můžete změnit velikost fontu k obrazu svému. Velice záslužná je i funkce nahrát data EPG do paměti přijímače a tím je mít neustále aktualizována, takže nemusíte čekat, až se po přepnutí vždy načtou.

Teletext

OSD teletext je zobrazován na popředí programu v hodně zmenšeném okně. Česká diakritika je zobrazována správně. Listování stránkami je téměř okamžité. Teletextové titulky jsou zobrazovány v pořádku. Přijímač umožňuje i zobrazení teletextu dekodérem ve Vašem televizoru, takzvaný VBI teletext, takže si můžete vychutnat teletext i ve větším formátu.

Závěr

Tento přijímač je ve všech směrech perfektně zpracován. Nové uživatelské rozhraní, s osvědčenou strukturou menu starších modelů, nové prostředí i grafika a nové funkce (ISIO, HbbTV, atd,) pro snadnější instalaci a ovládání. Zmínil bych také velkou podporu výrobce, například ISIPRO manager, který umožňuje automatickou aktualizaci seznamu programů a TechniMatic: automatickou aktualizaci firmware přes satelit Astra 19,2°. EPG i firmware se mohou aktualizovat v noci, takže neruší při používání. Balení přijímače zakoupeného v Německu nabízí po registraci i modul CI+ zdarma. Pravděpodobně je to ale vázáno na objednání balíčku programů HD+ (německé komerční kanály v HD), které pro nás nejsou primárně určeny. Čeština menu je až na malé nedostatky v některých nestandardních výrazech také dobrá.

Musím však zmínit i některá negativa, a to nečekané zamrznutí přijímače při funkci Hbb TV (2× při testu přehrávání videosouboru) a v některých případech i nepřítomnost zvuku při iniciaci přijímače ze Standby. Přijímač musel být restartován, aby zvuk naskočil. To jsou však jediné mínusy, na které jsem narazil. Další aktualizace to jistě napraví. Přijímač je lokalizován pro německý trh i zahraničí a některé funkce pro naši republiku jsou v této podobě nevyužitelné (například nabídka editace lokálních německých stanic). Zatím se k nám bude dovážet tato verze, připravuje se však i lepší exportní podpora včetně české. Prodeji by prospělo, kdyby v exportní verzi pro ČR a SR byla místo podpory čteček Conax podpora Irdeto PI sys nebo alespoň CryptoWorks, jako tomu bylo u starších modelů. Ušetřili bychom za zakoupení modulů a přijímač by jistě poté bez problémů dostal i certifikaci od Skylinku.

V testovaném přijímači byla nainstalována poslední dostupná verze firmwaru 2.49.0.2 se SFI aktualizací ze dne 29.5.2011, která u mne proběhla ve 02:59 hodin v noci automaticky. Upgrade software přes OTA funguje zcela spolehlivě, další možností je upgradovat přes USB disk, nebo SD kartu, pokud máme nový firmware stažený z Internetu. Je možno si na flash zálohovat i setting nebo internetové záložky.

Všechny obrázky můžete zobrazit v původní velikosti v novém okně stlačením levého tlačítka myši.

Napájení

Interní spínací napájecí zdroj (180V – 250V /47 .…. 63Hz )

Spotřeba elektrické energie:

menší než 0,2 W ve StandBy (pohotovostní režim bez hodin)
menší než 1,32 W ve Standby (pohotovostní režim s hodinami)
menší než 11,05 W provoz (bez napájení LNB)
menší než 13,5 W s napájením LNB 400 mA

Přijímač splňuje normu EU při spotřebě energie ve Standby

Fotografie, screenshoty autor a Technisat

TechniSat Digit ISIO S1 krabice

Balení obsahuje:

– Přijímač TechniSat Digit ISIO S1
- Dálkové ovládání
- 2× AAA baterie
- HDMI kabel cca 1,2m
- Stručný manuál v češtině
- CD s podrobným manuálem v němčině

Orientační cena přijímače včetně DPH 8999 Kč.

Přijímač k testu zapůjčil TechniSat Digital GmbH TechniPark D-54550 Daun/Vul­kaneifel

Česká stránka TechniSat: http://www.techni­sat.cz/. Na této stránce najdete i dotazník pro případné doplňující informace o výrobcích TechniSat.

Servisní e-mail TechniSat: podpora@omko.cz

Seznam prodejců TechniSat v ČR: http://www.techni­sat-daun-fs.de/download­s/sources_of_sup­ply/list-of-specialist-retailers_CZ05-2011.pdf

Adresa Technisat na přihlášení k odběru placených videí: http://www.max­dome.de/servi­ce/technisat

Prohlédněte si několik prezentací tohoto přijímače na You Tube:
http://www.you­tube.com/watch?v=vL6c-23dt5Q&feature=re­lated
http://www.you­tube.com/watch?v=WO­yOaFUM0AE
http://www.you­tube.com/watch?v=vL6c-23dt5Q
http://www.you­tube.com/watch?v=XdCyb19­SpMo&feature=re­lated

BRAND24

Živá prezentace Hbb video: http://internet­connectedtv.in­fo/opera-on-hbbtv/

Seznam satelitních a televizních přijímačů podporujících Hbb TV, které jsou zatím k dispozici: http://www.dvbpor­tal.cz/prijima­ce/prijimace.php

Vítáte neustálé rozšiřování multimediálních funkcí u satelitních přijímačů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).