Hlavní navigace

TechniSat DigiPal 2: malý, schopný, jednoduchý

14. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Může dnes uživatele zaujmout přístroj, který s ním komunikuje většinou jen černým textem na šedivém pozadí, když konkurence je tak pestrá a barevná? DigiPal 2 je důkazem, že grafická líbivost není vše, a patří mezi nejlepší set-top-boxy, které se v levné třídě prodávají. Vyniká kolibřími rozměry, dvěma konektory SCART, pohodlným ovládáním a převedším plnou podporou češtiny.
DigiPal 2

Drobný, ale vybavený

Set-top-box DigiPal 2 od německé společnosti TechniSat se vejde do každé domácnosti. Krabice přístroje jeho malé rozměry úspěšně tají, po jejím otevření však uživatel zjistí, že podstatnou část vnitřku zabírá přiložený SCART kabel – příslušenství, které si majitel musí většinou dokoupit zvlášť. Digitální přijímač je široký jen 20,5 centimetru a měří 13 centimetrů do hloubky. Výška set-top-boxu je díky oblému tvaru určena rozmezím, a to od 3,5 do 3,8 centimetru. DigiPal 2 je skutečně lehká váha, jeho hmotnost činí zhruba 370 gramů.

Přístroj je dodáván v šedivém provedení, design se soustředil na přenesení displeje a ovládacích prvků ze středu do strany, čím došlo k optickému rozpůlení set-top-boxu. Levá polovina je dominantní, obsahuje displej a senzor dálkového ovládání. Od prázdnoty napravo, kterou vyplňuje pouze nápis DigiPal 2, ji chrání centrální pás ohraničený z obou stran dvojitou linkou a s větracími otvory uprostřed po celé délce. Na konci pásu, nejblíže divákovi, je uvedeno jméno výrobce doplněné zespoda třemi malými kulatými tlačítky. První dvě slouží k pohybu programovou nabídkou, posledním z nich se přístroj zapíná nebo přepíná do pohotovostního režimu. Tlačítka nejsou nijak veliká, a někomu se budou proto obtížně používat, např. Humax F3-Fox T má ovládání na předním panelu vyřešené funkčně i na pohled lépe.

Konektory zezadu i z boku

Každý, kdo DigiPal 2 přelétne byť jen očima, zjistí dvě základní odlišnosti od přístrojů konkurence. Set-top-box má kvůli svým malým rozměrům a dvěma konektorům SCART ve výbavě propojovací prvky nejen vzadu, ale také na boku. Nevede do něj ani žádný pevně ukotvený kabel elektrického napájení. Přístroj má síťový kabel volně vyjímatelný, což jsem u domácích spotřebičů neviděl už řadu let a nejsem si jist, zda tato výjimka neodporuje dnešním bezpečnostním normám.

DigiPal 2 zezadu

Zadní panel obsahuje zmíněné dva SCART konektory, anténní vstup a RF výstup do dalšího zařízení televizního řetězce. Vysokofrekvenční výstup není obohacen signálem set-top-boxu, přístroj bohužel postrádá modulátor, a majitelé starších televizorů s ním proto štěstí neudělají. Televizní SCART může uživatel později v menu nastavit na barevné kódování RGB, S-Video a FBAS (CVBS), druhý SCART určený pro videorekordér možnost výstupu RGB nemá. Napájení přístroje má povolené rozmezí 180 až 250 V, frekvence musí být mezi 47 a 63 Hz.

DigiPal 2 bok

Na boku má digitální přijímač ukryty zdířky pro levý a pravý stereo kanál a digitální zvukový výstup S/P-DIF. Po straně je místo také pro konektor RS-232, který slouží na aktualizaci vnitřního ovládacího programu set-top-boxu a vyžaduje do páru počítač s internetovým připojením. Další možností, jak si do přístroje nahrát nový firmware, je stáhnout si ho přímo „ze vzduchu“. Zatím se jedná ale spíše o teoretické řešení, alespoň na území České republiky. Někdy by totiž musel aktualizační údaje vysílat jako součást svého již provozovaného, případně nově zřízeného multiplexu.

Jednoduchá instalace

Nastavení přístroje při prvním spuštění probíhá v šesti jednoduchých krocích. Uživatel si nejprve zvolí jazyk (čeština je 12.), dále jazyk zvukového doprovodu (česky tentokrát na 21. místě) a provede výběr časového pásma (na čtvrté pozici je Czechia). Nyní je na řadě nezvyklá položka, nastavení antény. Výrobce v tomto kroku přepokládá, že si majitel set-top-boxu zjistí nebo ví, odkud by měl digitální signál přijímat. Na základě této znalosti si vybere kanál s multiplexem a zkontroluje si úroveň signálu a jeho kvalitu. Pokud se rozhodne pro manipulaci s anténou, promítají se mu změny příjmu do posuvníků na obrazovce. Já jsem vytahováním prutů pokojové antény a jejím směrováním oproti původní pozici nic nezískal – signál byl v jiných pozicích podle ukazatelů buď stejný nebo horší. Někomu může ale tento krok pomoci, zvlášť má-li s příjmem problémy.

Ilustrační slovník pojmů

Slovníček pojmů

Nebudete-li vědět, co který termín týkající se set-top-boxů nebo pojem z oblasti digitálního vysílání znamená, nahlédněte do našeho slovníku pojmů.

Vyhledávání programů probíhá poměrně dlouho, průchod naladitelnými kanály trvá zhruba dvě až tři minuty. Uživatel má na výběr, zda chce najít všechny stanice, nebo jen ty nekódované. Po skončení prohledávání se programy uloží do paměti přístroje. V Praze set-top-box našel všechny tři multiplexy bez potíží. Posledním krokem úvodního nastavení je vyhledání a poté aktualizace software. Přístroj začne znovu procházet celé vysílací pásmo, na displeji se přitom ukazuje momentální frekvence. V mém případě se mu nic najít nepovedlo, a to hledal dobrých pět minut. Nový firmware pro DigiPal 2 ale existuje, český distributor ho nabízí ke stažení na svých stránkách [ZIP, 616 kB]. První instalace přístroje končí, nyní ho má uživatel nastaven už sobě na míru. Zbývá poznamenat, že návodné poznámky set-top-boxu během úvodního nastavení byly psány trochu zmateně, někdy s anglickým nadpisem a českým popisem, jindy kompletně v češtině.

TechniSat DigitMod 1 ovladac

Čeština v plné parádě

Menu přístroje krásy příliš nepobralo, jeho barvami jsou většinou jen šedá na pozadí a černý text. Grafické elementy se omezují na elektronický průvodce programy (EPG), ve kterém žluté pruhy ukazují prošlou dobou trvání aktuálně vysílaných pořadů. Průvodce je možné přepínat mezi týdenním režimem na všech stanicích a denními informacemi o jednom programu. Užitečná je volba dní pomocí čísel dálkového ovladače, jednoduše si můžete najít např. středeční programovou nabídku po stisknutí tlačítka 3 na dálkovém ovladači. EPG zapnutý pro jednu stanici ukazuje kromě seznamu pořadů také televizní vysílání v malém okně napravo.

Programový průvodce umožňuje divákovi, aby si zvolil, na jaké pořady chce upozornit nebo si je nahrát pomocí videorekordéru. Je přitom zvláštní, že časovač, který má zapínání a vypínání set-top-boxu ve správný čas na starosti, je pro obě činnosti oddělený. Prakticky tato odluka slouží ale spíše jen uživateli, který má přehled, co musí naprogramovat i do svého videa, a co je pouze upomínkou na běžné sledování. Když je časovač aktivní a přístroj očekává nahrávání, ukazuje na displeji zkratku VCR – jinak se tu ukazuje číslo aktuálně zvoleného programu.

Databáze set-top-boxů

Set-top-box-nahled
Porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem terestrického digitálního vysílání (DVB-T) můžete podrobně v naší velké databázi set-top-boxů. Databáze obsahuje několik desítek přístrojů určených pro příjem pozemního digitálního vysílání.

DigiPal 2 má ve výbavě i teletext, jedná se ale pouze o variantu vkládanou do obrazu a s poměrně širokými okraji. Jeho výhodou je však větší paměť na teletextové stránky, díky které probíhá jejich načítání příjemně rychle. Největší výsadou set-top-boxu je skutečnost, že nabízí plnou podporu českého jazyka. Uživatelé si mohou proto užít háčků a čárek v menu, teletextu a po stažení aktualizace také v EPG. Bez vylepšení softwaru se budou znaky v programové nabídce Czech Digital Group bohužel stále ukazovat nedobře. České radiokomunikace ve svém elektronickém průvodci zatím od diakritiky zcela ustoupily.

Poslední slovo

Umí dobře česky - pečeť

Set-top-box DigiPal 2 má dvě tváře. Jedna je nečesaná, nemytá a představuje ji grafická podoba uživatelské nabídky. Někomu bude jednodušší pojetí menu možná vyhovovat, ale v dnešním světě barev a trojrozměrných efektů působí obstarožním dojmem. Druhou tváří je pak technické vybavení přístroje a jeho schopnosti. Tady se chyby hledají obtížně a výhodou je mj. i dobře řešené ovládání přístroje, na které si uživatel snadno zvykne. Podtrženo, sečteno, TechniSat DigiPal 2 představuje v cenové kategorii okolo tří tisíc korun dobrou volbu.

TechniSat DigiPal 2
Celkové hodnocení 9 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: TechniSat DigiPal 2

BRAND24

Orientační cena: 2040 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Vybíráte si set-top-box i podle velikosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).