Hlavní navigace

Technický šéf Barrandova: Ještě jsme nepřešli na HD a už nás nutí do 3D

2. 4. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 4. 2010

Diktát výrobců televizorů je čím dál neúprosnější a nutí televizní stanice přemýšlet nad novými vysílacími standardy. Podle technického ředitele plnoformátové digitální televize Barrandov Michala Kratochvíla však vývoj nových funkcí televizorů výrazně předbíhá dobu i možnosti provozovatelů televizního vysílání. Zvláště pak v případě stereoskopického 3D vysílání.

K TÉMATU: Jak rychle se rozšíří v českých domácnostech 3D televize?

Ještě jsme nepřešli na vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), a už nás nutí jít do 3D, prohlásil Kratochvíl na konferenci „Digitální televize přichází na Pardubicko“. Společně s technickými řediteli České televize a Primy se shodnul na tom, že plošné zavádění HDTV je otázkou několika dalších let. V zemském digitálním vysílání se HD programy objeví zřejmě až s přechodem na vysílací standard DVB-T2.

ČTĚTE TAKÉ: Prodejci 3D televizí spoléhají na fotbalový šampionát. U nás ale v 3D nepoběží

BRAND24

Upgrade současných digitálních sítí z vysílací normy DVB-T na DVB-T2 prosazují České Radiokomunikace, dominantní provozovatel televizních vysílačů v České republice. Počítá s ním ale už i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Je nám jasné, že časem všechny současné sítě přejdou na DVB-T2, řekl na stejné konferenci předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Kdy by se tak mohlo stát, úřad naznačí příští týden ve středu na svém workshopu k využití digitální dividendy.

Otázce plošného zavádění HDTV, ale také prvními experimenty českých televizí s 3D vysíláním, se bude zabývat VIII. kulatý stůl DigiZone.cz „Televizory nové generace: od HDTV přes internet k 3D“, který proběhne 22. dubna 2010 v Praze. Prostřednictvím DigiZone.cz se můžete na tuto konferenci registrovat již dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).