Hlavní navigace

Cyril Svoboda: Digitalizaci zdržela RRTV, když licencovala „postaru“

16. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
16. 7. 2007

Celý proces digitalizace televizního vysílání a nástupu nových pozemně šířených televizních programů zdržela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), když trvala na původním způsobu udělování licencí a nenavrhla změny, které by vedly k větší liberalizaci. Českému rozhlasu 1 – Radiožurnálu to k dnešnímu jednání Legislativní rady vlády řekl její předseda a ministr Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

GLOSA: Licence pro všechny. No hurá!

BRAND24

Nechci dělat laciného soudce, ale myslím, že tady měla být RRTV mnohem aktivnější. Ona je správním orgánem, ona je zástupcem státu, ona měla dřív navrhovat toto řešení, které máme až teď. Jde o velké investice, velké záměry, takže do roku 2012 máme málo času, řekl Svoboda. Diginovela, jejíž finální verzi dnes Legislativní rada vlády doporučila vládě ke schválení, počítá po ukončení analogového vysílání s jiným způsobem udělování licencí pro zemské digitální programy.

Licenci by měl získat každý zájemce, který splní zákonné podmínky, stejně jako je tomu dnes u vydávání licencí pro kabelové nebo satelitní vysílání. O tom, kdo se skutečně dostane do éteru, by rozhodoval operátor digitální sítě, tedy provozovatel vysílačů nebo firma, která si tyto vysílače pronajímá a je operátorem digitálního multiplexu. Do vypnutí analogu mohou pozemní cestou digitálně vysílat pouze současné analogové televize a šest původních vítězů licenčního řízení na nové digitální programy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).