Hlavní navigace

STV a Markíza čelí správnímu řízení, nedostatečně vysílají pro postižené

9. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
9. 12. 2011

Dvě ze tří hlavních slovenských televizí, veřejnoprávní STV a nejsledovanější komerční televize Markíza, nedodržují ani čtyři roky po změně zákona pravidla vysílání pro sluchově a zrakově postižené diváky. Slovenská Rada pro vysílání a retransmisi proto s nimi zahájila správní řízení, které může vést až k udělení pokut ve výši od 3 319 do 66 387 eur (od 84 do 167 tisíc korun). Informovala o tom Lucia Jelčová z odboru komunikace slovenské vysílací rady.

K TÉMATU: Statisícové pokuty pro Markízu a Joj za narušení lidské důstojnosti

BRAND24

Podle novely slovenského vysílacího zákona z roku 2007 má veřejnoprávní STV doplňovat 50 procent všech svých pořadů na obou programech skrytými titulky pro sluchově postižené a tři procenta doplnit hlasovým komentářem pro nevidomé. U komerčních televizí je limit pro skryté titulky stanoven na 10 procent všech pořadů, hlasový komentář má doplňovat tři procenta pořadů. Televize mají všechny takto vysílané pořady zřetelně označit a informovat o nich i v programových přehledech.

I přes to, že povinnost vysílat se zřetelem na potřeby sluchově a zrakově postižené nabyly televize už před čtyřmi lety, stále nedosahují zákonných limitů pořadů s multimodálním přístupem. V této souvislosti Rada momentálně vede vůči vysílatelům čtyři správní řízení. Dvě vůči Rozhlasu a televizi Slovenska (Jednotka a Dvojka) a dvě vůči společnosti Markíza-Slovakia (televize Makríza a Doma), přiblížil šéf slovenské vysílací rady Miloš Mistrík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).