Hlavní navigace

Streamování v zahraničí. Co z českých a slovenských videoték chodí a co nikoli

11. 3. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ GALERIE – Využil jsem nedávné návštěvy Frankfurtu a v krátkosti jsem vyzkoušel nejrůznější IPTV a VoD služby. Tady je výsledek.

Služeb tohoto typu je na českém trhu dostupných celá řada. Některé mají automaticky hlídanou tzv. geolokaci a jakmile zjistí, že jste za hranicemi všedních dnů, buď se zcela odmítnou spustit, nebo se spustí a vydají hlášení, že nemohou fungovat, nebo jedou, ale v nějakém omezeném provozu. Bohužel prakticky nikdy neoznámí, v jakém…

Pochopitelně není možné během krátkého, několikahodinového zkoušení zjistit, jak moc jsou služby IPTV/VoD citlivé na obsah s právy vydanými pro Českou republiku. Nešlo by to ale ani během několika dnů či třeba týdne a vyžadovalo by to podstatně delší čas. Níže uvedené poznámky proto berte tak, jak jsou zamýšleny – přinést vám v krátkosti alespoň nějakou informaci na toto téma. Upozorňuji také, že mi šlo především o kompatibilitu obsahu, a nikoli o práci s webovým prostředím, resp. aplikacemi. A i když jsem nakonec vše zkoušel na druhé variantě, bylo to proto, že je co do práce výrazně jednodušší, operativnější a pohodlnější.

K TÉMATU: Srovnání placených on-line videoték na českém trhu. 

Videotéky českých a slovenských televizních stanic nejen na televizorech.

Topfun, Ivio a… do třetice skončila další placená videotéka v Česku (a na Slovensku). 

Zamíchá Google Play kartami mezi českými internetovými videotékami?

Co jsem zkoušel a na čem

Pracoval jsem přes volné neplacené připojení v hotelu o blíže nedefinované, ale zjevně dostatečné síle, protože vše, co mohlo, se přehrávalo. Aplikace jsem zkoušel na mobilním telefonu, či spíše mobilo-tabletu, LG Flex 2 s operačním systémem Android 5.1 především proto, že jich tu mám nejvíce a chovají se – na rozdíl od těch pod Windows – nejstabilněji. A také je dobře znám.

Navíc jsem se opravdu chtěl zabývat obsahem a vyzkoušet, zda se aplikace vůbec v zahraničí spustí, a naopak se nezabývat problémy webového prostředí, kterých je čím dál tím více. A teď nemluvím pouze o Voyo, které už v běžném prohlížeči s výjimkou Google Chrome pomalu ani nespustíte.

V konkrétní zkoušené službě jsem se pak snažil zkombinovat jak domácí, tak zahraniční obsah, pokud to mělo smysl, protože zejména v aplikaci Markíza+Videoarchiv nic ze zahraniční provenience nenajdete.

Pořadů jsem spouštěl jen několik (čtyři, pět), povětšinou od zpravodajství, přes nějaký domácí a následně i zahraniční seriál, film či soutěž. Zkoušel jsem jak věci z archivu, tak živé televizní vysílání, pokud bylo na dané službě k dispozici. Výsledky vidíte níže nejen v textové podobě, ale i v galeriích.

NAPSALI JSME: Banaxi přišlo s World Cinema, termín spuštění Ultra HD je ale stále nejasný.

Banaxi spustí streamování filmů ve 4K v dubnu. Více než 1000 hodin…

Banaxi.cz: čisté provedení, jenže…

Aplikace se spustí, filmy však přehrát nejdou (alespoň pět náhodných, které jsem zkoušel), resp. nejdou vůbec zakoupit, protože Banaxi to dělá takto, a to včetně těch českých, resp. slovenských. Spustit tak jdou pouze video ukázky.

Chtěl jsem se také alespoň dodívat na Jindřicha IV. Navarského, ale film se mi tentokráte v části Moje videotéka vůbec nenabídl. Možná to bylo z jiných důvodů, v každém případě by se ale nejspíše stejně v zahraničí nepřehrál. Banaxi to má zkrátka dělané striktně, a pokud jste si u nás všimli, chystá speciální sekci World Cinema, která má přinést pořady s „globálnějšími“ autorskými právy tak, aby alespoň něco bylo z videotéky k přehrání i na dovolené. Myšlenka je to výborná a teď už jsem i její přístup myslím plně pochopil.

Když se nad tím tak zamyslím, je to vlastně to nejčistší řešení, které existuje.

Kdy Banaxi sekci World Cinema spustí, není zatím známo. V testu jsem na ni narazil v poslední době jen na televizoru Philips.


K TÉMATU: Diváci České televize se mohou těšit v iVysílání na další akviziční tituly.

Česká televize naštvala internetové diváky, z iVysílání zmizel seriál Vyprávěj.

ČT iVysílání: něco ano, něco ne

Aplikace se spustí, některý obsah se přehraje, jiný nikoli. Například Kouzelné bylinky zafungovaly (jinak by nebyly kouzelné :)) a zapůsobily i na následně přehrávané Případy 1. oddělení (zkoušen poslední díl).

Pořad Šílenci z Manhattanu, což je velice nešťastný překlad celosvětově oceňovaného seriálu Mad Men, se už ale nepřehrál. Nicméně zobrazilo se upozornění s omluvou, což je nutno – vzhledem k současnému stavu věcí – ocenit.


K TÉMATU: Vyzkoušeli jsme streamované Ultra HD z Filmbox Live a YouTube.

Videotéka FilmBox Live v novém kabátě pro chytré televizory.

FilmBox Live: v české aplikaci najednou německé prostředí

Tady je to hodně podivné. Aplikace se spustí, ale naběhne do němčiny. Náhodně přehrát nešlo nic a vždy se zobrazilo upozornění, výsledkem kterého byla nemožnost cokoli přehrát.

Zdůrazňuji, že stále šlo o tu samou aplikaci, kterou bez problémů používám v Česku a která také v češtině pracuje.


Autor: Bohumil Herwig

K TÉMATU: HBO ukončuje podporu starších verzí aplikací GO.

Potvrzeno! I u nás přestává být HBO GO vázáno na odebírání televizního kanálu.

HBO GO: jasně, čistě a srozumitelně

Jednoduše řečeno, solidně odmítnut.

Aplikace se nespustí, ale zobrazí se precizní upozornění v češtině, že V této lokalitě nemůžete HBO GO využívat.

Tak by to mělo vypadat.

Bohužel to ale nedělá prakticky nikdo.

K TÉMATU: UPC nabídne HBO GO a Horizon Go i svým internetovým zákazníkům.

Nabídka Horizon Go od UPC rozšířena o nové kanály pod hlavičkou Primy.

Horizon Go: tváří se, že ano, ale…

Aplikace se spustí, z živého vysílání se ale nepřehrál ani český pořad „Pánský večírek, Šimek a Grossmann“ na ČT 1, ani pořad na ČT 2 a ani například seriálový díl Na vodě (Nova).

Jiná situace nebyla ani ve videotéce MyPrime, kde nejel ani Deník nymfomanky, ani seriál Komisař Rex a také například Krtkova dobrodružství.

Naštěstí, pokud se dostanete na konkrétní pořad, aplikace hlásí, že ho nelze přehrát. Škoda, že to nehlásí rovnou na počátku při spuštění. Možná ale v MyPrime něco přehrát jde. Jen jsem na to nepřišel…


K TÉMATU: Jaká je O2 TV Air M se set-top boxem volně v prodeji?

O2 TV bude svůj set-top box prodávat i v běžné síti. Přidává také 11 HD stanic.

O2 TV Air M: podle O2 v zahraničí nepracuje

Zde mohu uvést pouze prohlášení O2 (viz titulek) a také to, že se mi program spustil. Bohužel aplikace si nejen na mém mobilu odmítá zapamatovat přihlašovací údaje, na což jsem před cestou, přiznám se, zapomněl, takže jsem je neměl s sebou. Nicméně podle vyjádření provozovatele služby se používá tzv. geolokace a v zahraničí služba nepracuje.

Óčko: video pracovalo, audio někdy ne

Aplikace se spustí, z živého vysílání jsem něco přehrál, ale narazil jsem i na pořad, který přehrát nešel, a to ve volbě „Slyšet Óčko“ (viz galerie).

Z archivu jsem vyzkoušel několik pořadů a přehrály se všechny. Nepochybuji ale o tom, že se i tady někde ozvou autorská práva…


NAPSALI JSME: Daniel Grunt, Prima: Placená videotéka bude ViaPlay, hledáme vhodný termín spuštění.

Prima Play: české seriály funkční

Aplikace se spustí a po obvyklé šílené porci reklam, které nedoporučuji přeskakovat, se něco i přehraje.

Vyzkoušel jsem mj. V.I.P. vraždy a jeden díl Přístavu, které to zvládly, jakmile jsem ale sáhl po zahraničním pořadu, už jsem narážel.

V galerii vidíte např. Divoký Balt či Království prstenu. V tomto okamžiku pro FTV Prima drobná výtka: upozornění, že přehrávání videa není v dané zemi možné, by bylo lepší zobrazit nějak výrazněji.


Autor: Bohumil Herwig

NAPSALI JSME: Jaké je Voyo přes Chromecast? Zatím omezené jen na PC.

Voyo a Firefox? Nyní poněkud problém.

Jsme nejpoužívanější VOD službou v Česku, tvrdí HBO GO. Ne, jsme to my, říká Voyo.

Voyo.cz: problém se službou

Aplikace se spustí, ale to je jediné, co mohu říci. Zrovna v době, kdy jsem ji zkoušel, nechtěla spustit žádné video, což ale určitě nebylo ochranou obsahu a na tento problém poslední dobou narážím často i v Česku.

Odezva od serveru byla natolik dlouhá, že se video natahovalo, natahovalo a nakonec se nespustilo.

Slovenské – JOJ: archiv se přehrával, živé vysílání ne

Aplikace se spustí, a protože to vypadá, že v archivu jsou jen slovenské pořady, neměl jsem nikde s přehráním problém.

Živé vysílání, konkrétně jsem natrefil na pořad „Moja mama…“, však přehrát nešlo a spustila se pouze reklama. Čím to bylo způsobeno, netuším, protože se žádné hlášení neobjevilo.

K TÉMATU: Bezplatný archiv Nova Plus začal nabízet pořady slovenské televize Markíza.

Markíza se dohodla na Slovensku na šíření svých kanálů v HD a nelineárních službách.

Slovenské – Markíza+Videoarchiv: některé slovenské pořady fungují, jiné nikoli

Aplikace nazvaná opravdu takto se spustila, a protože archiv v tomto případě obsahuje skutečně jen původní pořady, myslel jsem si, že nikde nenarazím. Bohužel tomu tak nebylo.

BRAND24

Přehrál se například úvod jednoho dílu Horná Dolná či seriálu Búrlivé víno a uspěl jsem i s pořadem Šoubiz noviny. Pak jsem ale narazil na Varte s námi, a tady jsem už neuspěl zřejmě proto, že se pořady přehrávají z Voyo.sk, což bylo naznačeno na obrazovce. Tato videotéka se pak také ukázala u Chart show, které opět nešlo přehrát.

Škoda, že divák v tomto případě neobdrží trochu jasnější upozornění…

Už jste zkoušeli přehrát IPTV/VoD v zahraničí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).