Hlavní navigace

Štěpán Kotrba rezignoval na členství v Radě Českého rozhlasu

23. 4. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
23. 4. 2007

Jenom několik dní před projednáváním návrhu poslance Petra Plevy (ODS), aby Poslanecká sněmovna odvolala z Rady Českého rozhlasu jejího člena Štěpána Kotrbu, tento radní v pondělí sám rezignoval. V otevřeném dopise předsedovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi, který zveřejnil server ČRo Digital, odmítl Plevovo obvinění, že neúměrně zasahoval do práce některých zaměstnanců ČRo i programového směřování jednoho z okruhů veřejnoprávního rozhlasu.

Nepopírám, že jsem se vyjadřoval po celou dobu svého působení v Radě ČRo velmi kriticky k některým aspektům vysílání. Nepopírám, že jsem sám Radě podal i několik stížností na vysílání. Nepopírám, že mi vždy vadil pravicový ultrakonzerva­tivismus a rigidně primitivní antikomunismus stanice, která vznikla veřejnoprávní transformací propagandistické vysílačky, placené z prostředků amerického Kongresu jako nástroj ovlivňování politického klimatu v zemích socialistického bloku během studené války, napsal Kotrba v narážce na analyticko-publicistickou stanici ČRo 6.

BRAND24

Právě tento okruh Kotrba opakovaně kritizoval, zejména kvůli absenci levicověji zaměřených komentátorů. Odvolání ředitele Jana Šterna a radikální obměna autorů a spolupracovníků se mi zdály východiskem pro zvýšení sledovanosti stanice už od chvíle, kdy jsem do Rady nastoupil. Sledovanost stanice nakonec stoupla – ale ne o mnoho. Ryby vždy smrdí od svých hlav, napsal Kotrba předsedovi dolní komory parlamentu.

Odvolání z rady by se zřejmě Kotrba nevyhnul, protože poslanec Pleva tento návrh předjednal se zástupci sociální demokracie. Právě o podporu ČSSD, ale také KSČM, se Kotrba opíral nejvíce. Jeho odchodem z Rady ČRo zřejmě padá poslední možnost, jak zachovat analogové vysílání okruhu ČRo 4 – Rádia Wave, stanice pro mladé, na pražském a středočeském vysílači Cukrák. Většina z osmi zbývajících radních totiž požaduje, aby se na frekvenci, kde nyní analogově vysílá Wave, vrátil středočeský program ČRo (podrobněji o kauze Wave zde).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).