Hlavní navigace

Státní web o digitalizaci vyvrací mýty o satelitní televizi

13. 2. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
13. 2. 2009

satelitním způsobu příjmu digitální televize kolují mezi diváky různé mýty, které se nezakládají na pravdě. Píše to státní informační web o přechodu na digitální vysílání Digitálně.tv, a hned vyjmenovává tři hlavní mylné představy. Satelitní přijímač je podle nic příliš drahý, takže prvotní investice je vysoká, satelitní programy jsou všechny kódované a musí se za jejich příjem platit a signál satelitní televize není dostupná všude a často vypadává.

K prvnímu mýtu Digitálně.tv poznamenává, že satelitní komplet lze již nyní pořídit za méně než 5 000 korun. K ceně připočtěte ještě odbornou montáž, pokud si parabolu nenamontujete sami. Investice se na první pohled zdá poměrně vysoká, je ale třeba si uvědomit, že ani příjem televize na běžnou anténu není úplně zadarmo, upozorňuje web.

Tipy C

Kódované vysílání satelitní televize nutně neznamená, že by divák musel za příjem takového programu platit pravidelné měsíční poplatky, pokračuje Digitálně.tv. Na satelitu většina televizí skutečně kóduje z důvodu ochrany autorských práv. Divák v zemi, pro kterou daná televizní stanice působí, se k ní dostane tak jako tak. Existují české i slovenské nekódované programy, které se dělí na placené a neplacené, vysvětluje web.

Dostupnost satelitního signálu je daleko větší než u zemské digitální televize nebo kabelové televize. Satelitní příjem má své limity, připouští Digitálně.tv. Parabolická anténa musí být umístěna na místě, kde je přímý výhled na oblohu, bez výraznějších překážek v určitém směru. Pokud se nacházíte v husté panelové zástavbě, může být na některých místech problém se signálem. Zkušený technik ale podobná místa snadno odhalí, a navrhne vám montáž na vyhovující místo, dodává web.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).