Hlavní navigace

Státní digiweb vysvětluje pojem digitalizace střihem

18. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
18. 8. 2009

Přechod z analogového na digitální vysílání tzv. „střihem“ objasňuje divákům redakce státního informačního webu k přechodu na digitální vysílání. Web tím reaguje na nespočetné dotazy čtenářů, kteří se zajímají o to, zda je podobný princip aplikovatelný i v jejich regionu.

Digitalizace střihem znamená, že zapnutí digitálního vysílání v určitém regionu předchází okamžité vypnutí analogového vysílání alespoň u jednoho z programů. Díky tomu se na uvolněné analogové frekvenci, kde předtím vysílal jen jeden program, může v digitálním vysílaní vejít několik programů najednou. Střihové vypínání se ale dotýká jen druhého programu České televize. V poslední době se s podobným přechodem mohli setkat diváci, kteří ladí signál z libereckého Ještědu. 30. července zde bylo odpojeno analogové vysílání programu ČT 2 na 43. kanále, a bezprostředně poté začala v regionu vysílat digitální síť veřejnoprávní televize, která obsahuje až čtyři programy – ČT 1, ČT 2, ČT 24 a ČT 4. Analogové vysílání dalších programů ale zůstalo i nadále v provozu, píše web.

DALŠÍ INFORMACE: Co znamená pojem „digitalizace střihem“?

BRAND24

Dále dodává, že střihová metoda se netýká analogového vysílání ČT 1, Novy ani Primy. Tyto programy budou vypnuty až poté, když bude v regionu digitální vysílání všech současných analogových televizí v provozu po dobu minimálně tří měsíců.

Další podrobnosti a informace přináší web Digitálně.tv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).