Hlavní navigace

Startuje Óčko Expres, první úzce specializovaný kanál Óčka v HD kvalitě

14. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Stanice bude prozatím dostupná pouze prostřednictvím pozemního vysílání v Praze, internetu a aplikacích v chytrých zařízeních. Jednání s UPC a Telefónikou stále probíhají.

Štěpán Wolde vlil Óčku do žil čerstvou krev

Ačkoliv zítra spouští mediální dům Mafra již svou třetí televizi, není to tak ještě dávno, co vlastnil pouze jednu jedinou, a to právě hudební kanál Óčko, který můžeme stále chápat jako jeho vlajkovou loď. Ten přesně před rokem oslavil své desáté narozeniny a dostal nový grafický kabát, jenž pro něho znamenal po této stránce obrat o 360 stupňů. Za celou dobu své existence v podstatě takovou radikální proměnou neprošel. Šlo většinou pouze o kosmetické změny, jako byly například nové identy a podobně. Na první pohled to vypadalo, že Óčko v podstatě žádnou takovou změnu nepotřebovalo, protože na poli česko-slovenských stanic nemělo nikdy vážnější konkurenci. Sázelo především na bezplatný pozemský příjem, který však v roce 2009 na několik let přerušilo.

S odstupem času to ale vypadá, že někdejší generální ředitel Óčka (a současný ministr kultury) Jiří Balvín neměl nikdy z televizí příliš velkou práci. Značka více méně sama o sobě fungovala, protože byla jedinečná a na první pohled se nemusela bát o svou pozici. Vedení Mafry ale došlo, že s Óčkem je zapotřebí pohnout řádně dopředu, a tak angažovalo zkušeného manažera Štěpána Woldeho. Přesto, že je ve své funkci přibližně rok a půl, stihl už kromě kompletní proměny grafického vizuálu Óčka, vrátit kanál po letech do pozemního vysílání, ale zároveň i zbytečná náklady osekat. Televize už například neudílí své hudební ceny ve velkých halách, ale udělala z nich mnohem komornější byť pro mladé diváky stále atraktivní záležitost. Hlavní zásluhou Woldeho a jeho týmu je ale start Óčka Gold a nyní Óčka Expres.


Foto: archiv DigiZone.cz

Generální ředitel „Óčko family“ má jasnou představu o tom, kam by mediální skupina měla směřovat. 

Óčko family bude nejkomplexnějším hudebním médiem

V jednom z rozhovorů pro server DigiZone.cz současný generální ředitel televize Óčko Štěpán Wolde uvedl, že nové kanály mají vytvořit mediální rodinu, která bude nejkomplexnějším hudebním médiem v České republice. Zatímco Óčko se doposud charakterizovalo jako televize pro mladé diváky hrající především hity z posledních několika let, nové Óčko Gold je věnováno staršímu publiku, které naopak preferuje lety prověřené songy, a to jak zahraniční tak i domácí provenience. Tím se pochopitelně pustilo do přímé konkurence s Retro Music Television, a jak je vidět, vstup do multiplexu 3 mu rozhodně svědčí. Nyní přichází Óčko Expres inspirované playlistem pražského Expresradia.

Nové kanály Óčka ale jsou (a budou), co se distribuce týká, dá se říci zkušebními králíky. Není jisté, zdali v pozemním vysílání zůstanou. Například k Óčku Gold uvedl Wolde začátkem května následující: S provozovatelem sítě jsme se dohodli na šesti měsících. Během nich uvidíme, jaký je potenciál tohoto kanálu a podle toho se rozhodneme, jak bude vypadat další distribuce jeho signálu. Časem by se mohlo teoreticky stát, že Óčko Gold bude vysílat pozemně pouze v některých lokalitách. Czech Digital Group (CDG) už má kmitočtový příděl pro svou Regionální síť 12 pro Prahu (kanál 47) a České Radiokomunikace pro Regionální síť 8 kromě této lokality také pro Českobudějovicko a Karlovy Vary.

Co bude Óčko Expres vysílat?

Jak již bylo řečeno, Óčko Expres bude televizní stanicí pro poměrně úzkou cílovou skupinu diváků. Jak televize uvádí ve své vlastní charakteristice, jde o hudební stanici, která se zaměřuje na progresivní a kvalitní světovou hudební scénu. Má za cíl zaujmout diváka, který „má vkus, chce se orientovat v současném hudebním dění a klade na hudbu vysoké nároky“. Óčko Expres by mělo přinést to nejlepší ze současné hudby „bez kompromisů a balastu“ – od Indie, kytarových songů přes elektro-pop až po drum ‚n‘ bass a dubstep. Specializovaný hudební kanál bude cílit na ženy i muže ve věku 18–35 let, kteří televizní médium tohoto typu na českém trhu dosud postrádali.

Hudební dramaturgie Óčko Expres vychází z pražského Expresradia, které už dvanáct let přináší respektovanou alternativu ke klasickým komerčním stanicím, potvrdila marketingová a projektová manažerka Óčka Anamy Pónya. Zajímavostí je, že stejně jako Óčko Gold i Óčko Expres nebude využívat žádných moderovaných vstupů. Označení samohrajka by mu ale příliš neslušelo. Hudební produkci chce nabízet v rámci jednotlivých bloků. O tom, jak budou zasazeny do vysílání, se můžete přesvědčit v programovém schématu níže. Expres Hot se zaměří na aktuální hity, Expres Top nabídne hitparádu nejhranějších hitů týdne a Expres Dance víkendovou taneční party. „Perly z archivu“ zastoupí Expres Oldschool.

BRAND24

Programové schéma hudební stanice Óčko Expres

Programové schéma hudební stanice Óčko Expres

Distribuce stanice zatím bez UPC i Telefóniky

A nakonec to nejdůležitější. Jak to bude s distribucí kanálu u jednotlivých operátorů? Óčko v tiskové zprávě uvedlo, že nová stanice má být k dispozici v novém pražském DVB-T multiplexu společnosti Czech Digital Group (CDG), v kabelových rozvodech operátora UPC Česká republika a IPTV službě O2TV operátora Telefónica Czech Republic. Není to tak ale úplně pravda. Od samého počátku budou mít v „klasické distribuci“ přístup k Óčku Expres pouze Pražané, kteří ho naladí na kanálu 47 ze Žižkovského vysílače spolu s Primou Cool HD. Ostatní budou moci tuto stanici sledovat prostřednictvím chytrých mobilních zařízení a také na internetu.

Jak je to tedy v reálu se šířením v nabídce kabelového operátora UPC Česká republika? S provozovatelem Óčka Expres zatím stále jednáme. O případném rozšíření programové nabídky budeme naše zákazníky včas informovat, řekl DigiZone.cz mluvčí společnosti Juraj Gerbery. Přesný termín zařazení nebyl schopen DigiZone.cz specifikovat technický ředitel Óčka Lukáš Hnilička ani u služby O2TV. Počítám, že Óčko Expres se v nabídce Telefóniky objeví při nejbližším rozšíření, konstatoval Hnilička. Blanka Vokounová z tiskového oddělení operátora mu ale oponuje: S operátorem jsme stále v jednání. V současné době nemáme bohužel pro zařazení této stanice dostatek kapacity.

Budete stanici Óčko Expres sledovat?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).