Hlavní navigace

Stanice Schlagerparadies míří do celoněmeckého DAB, hrát bude i v Čechách

27. 1. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Původnímu vysílateli, společnosti Regiocast Digital, se po ztrátě exkluzivních rozhlasových práv na Bundesligu úplně zhroutil obchodní model. Z původně šesti stanic zbyla jedna jediná.

Příznivci typických německých šlágrů si přijdou brzo na své. Jsou-li majiteli digitálních rozhlasových přijímačů, budou si moci naladit pravděpodobně už od příštího měsíce v ostrém provozu stanici Schlagerparadies. Tento program by měl v celoněmeckém rozhlasovém DAB multiplexu šířeném na kanálu 5C nahradit okruh 90elf. Stanice už sice v této síti vysílá, ale programová pozice je stále označena původním názvem a v radiotextu se nachází mimo jiné informace „TESTBETRIEB SCHLAGERPARADIES“.

Z ARCHIVU: Ztráta exkluzivních práv na Bundesligu srazila v Německu jejího vysílatele na kolena

Proč zatím k této změně nedošlo v řádném režimu? Důvod je jednoduchý a jeho vysvětlení přinesl server Radioszene.de. Stanice Schlagerparadies zatím nemá licenci pro celoplošné digitální vysílání. Regulátora ZAK už o něj sice požádala, nicméně ten ji na svém posledním zasedání nevyhověl. Ne proto, že by nechtěl, ale proto, že žádost nebyla dle vysvětlení mluvčího ZAK Petera Widloka dostatečná. Pro přechod do celoplošného DAB režimu bude nutné tento dokument ještě doplnit. Rozhodnutí tak padne pravděpodobně v únoru.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Šlágr TV nabídne evropskou lidovou hudbu, spolupracuje mimo jiné s Goldstar TV

Stanice 90elf byly původně velmi ambiciózním projektem celého DAB vysílání v Německu. Jejich provozovatel, společnost Regiocast Digital, byl původním držitelem exkluzivních rozhlasových práv na fotbalovou Bundesligu. Poté, co se mu je ale nepovedlo obhájit, získala je konkurenční stanice Sport1.fm, se firmě de facto zhroutil celý obchodní model. Původně šest rozhlasových okruhů bylo zúženo na jeden jediný, který se stal pouze jukeboxem s nonstop hudbou. Celoplošný německý DAB multiplex zasahuje svým signálem i do Čech a s venkovní anténou pro III. pásmo je ho možné zachytit z Drážďan i v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).