Hlavní navigace

Stanice Kiss FM opustí na konci března celoněmecký rozhlasový DAB multiplex

25. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ve stejné digitální síti poměrně nedávno ukončil distribuci i okruh 90elf, který původně vlastnil exkluzivní rozhlasová práva na Bundesligu, ale po jejich ztrátě se mu rozpadl celý obchodní model.

Nabídka celoplošného digitálního rozhlasového vysílání (DAB) z Německa, které je zachytitelné také na omezeném území Čech, bude od 1. dubna chudší. K 31. březnu se tuto síť fungující ve III. pásmu na kanálu 5C rozhodla opustit komerční stanice Kiss FM. Od dubna už bude dostupná výhradně prostřednictvím internetu, vysílačů v pásmu VKV (FM) a také v kabelovýchIPTV rozvodech společností, které ji touto formou šířily. Dnes o tom informuje německý server Radioszene.de. Zástupci Kiss FM se odvolávají na údajně neslučitelný postoj k technologii DAB s operátorem multiplexu Media Broadcast.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Německé šlágry zasahují nově i část severních a středních Čech

Jedním z problémů je mimo jiné skutečnost, že operátor multiplexu se domnívá, že náklady na distribuci DAB+ signálu musí nést výhradně provozovatel stanice. Takový způsob šíření je ale velmi nákladný a způsobuje dlouhodobé ztráty, cituje mimo jiné z vyjádření vlastníka sítě Kiss Christophera Franzenaweb Radioszene. Franzen se dále odvolává také na neexistující zákon, který by legislativně podchytil takové vysílání, a byla by další perspektiva jeho rozvoje. Celoněmecký DAB multiplex nedávno opustila (a de facto tak zanikla) stanice 90elf, která postavila svůj obchodní model na exkluzivních rozhlasových právech pro Bundesligu, o něž později přišla. Digitální okruh nahradil tematický program Schlagerparadies.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).