Hlavní navigace

Štafetu digitalizace znovu převzali politici

14. 12. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Český telekomunikační úřad předal vládě klíčový dokument tuzemské digitalizace, Technický plán přechodu na digitální vysílání. Regulační úřad zároveň chystá soubor legislativních úprav, které "jízdnímu řádu" mají zajistit vymahatelnost. Hra o vracení analogových kmitočtů se vrací do rukou politiků, kteří budou rozhodovat také o výši kompenzací pro stávající komerční televize. Kolika pozměňovacích návrhů se asi dočkáme a jak bude ve finále vypadat digitální "mininovela"? To nemusí trápit mobilní operátory, kteří možná už za půl roku budou provozovat svůj televizní multiplex DVB-H.

Technický plán přechodu zemského analogového na zemské digitální vysílání (TPP) je dítětem těsně před porodem. Rada Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) ho 8. prosince schválila a příští týden čeká dokument projednání na vládě. Bez ohledu na fakt, jak se dítě ČTÚ vládě zalíbí, pustí ho regulátor už brzy do světa. Nebylo to přitom jednoduché těhotenství. První zárodek se objevil letos v srpnu, komerčním televizím Nova a Prima se ale líbil jen pramálo, a tak musel doznat výraznějších změn. Za druhou verzi z konce října už se ČTÚ postavil důrazněji. Připomínky se k TPP sešly i tentokrát, část z nich regulátor zapracoval, zbytek odmítnul. Kdo ale myslel, že kvůli svojí podobě nedozraje ani druhé embryo, spletl se.

Občanské sdružení Hermés včera uspořádalo seminář, jehož byl TPP hlavním tématem a jeho rodič – předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák – jediným řečníkem. Dvořák ujistil přítomné, že TPP má podporu i dalších státních orgánů: Tento dokument jsme projednali s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže, s Ministerstvem kultury a s Ministerstvem informatiky. Harmonogram české digitalizace byl od počátku plánovaným rodičovstvím. TPP vychází z novely zákona o provozování rozhlasového a TV vysílání a také zákona o elektronických komunikacích, upřesnil šéf ČTÚ.

DZ Kulatý stůl - Pavel Dvořák

Technický plán přechodu nadále spoléhá na dohodu komerčních televizí a veřejnoprávního vysilatele, kteří se rozhodnou vrátit státu jeho bohatství, kmitočty pro televizní vysílání. Pavel Dvořák oznámil, že nemůže nad TPP držet ochrannou ruku: V žádném případě tento dokument není vynutitelný vrchnostenskými a mocenskými prostředky státu. Už dříve se ale úřad vyléčil ze své naivity, že bude někdo něco v České republice dobrovolně vracet. Předseda Rady ČTÚ by rád TPP vybavil silnou pákou, ale dodává: To není možné bez toho, že by se provedly změny v zákoně o rozhlasovém a televizním vysílání.

Jakkoli může být vydaný dokument kvalitní, zůstane při stavu dnešních zákonů pro stávající televize jen doporučením. Podtrženo sečteno, pro následující měsíce a možná i roky bude klíčová dohoda účastníků procesu digitalizace a pojistka ve formě zákonných změn. TPP nemůže subjektům zásadně stanovit žádné nové právní povinnosti, které nejsou stanoveny zákonem. Na základě TPP nelze tedy vydat jakákoli rozhodnutí, jimiž by stát přikročil k exekučnímu vymáhání splnění povinností daných TPP, uvedl Pavel Dvořák. Hned na to zdůraznil, že jeho úřad nemůže sebrat analogové kmitočty Nově nebo Primě, ani kdyby chtěl.

Jaké jsou otazníky připraveného TPP?

Pokud se ptáte, co „jízdní řád digitalizace“ zatím neumí, je toho celá řada. ČTÚ nemůže změnit soubor technických parametrů a připravit televize o kmitočty, sepsané termíny vypínání analogového a zapínání digitálního vysílání také nejsou nijak vymahatelné. Tento harmonogram je použitelný, pokud se subjekty skutečně dohodnou a budou ho dobrovolně, na základě dobré vůle plnit, připomněl přítomným šéf ČTÚ. Jeho úřad nemůže stanovit ani kritéria pro vyhodnocování úspěšnosti přechodu na DVB-T a metody pro ověřování jejich plnění. A samozřejmě také nemáme zmocnění na to, abychom definovali, jak má vypadat síť pro veřejnoprávní multiplex, řekl Pavel Dvořák jako reakci na připomínku České televize, které buď chce definovaný multiplex nebo pravomoci telekomunikačního operátora.

Uskutečnění TPP závisí na odpovědi na hamletovskou otázkou: Bude dohoda, nebo nebude dohoda? Její zodpovězení podle Dvořáka nepřísluší ani ČTÚ, ani RRTV. Úřad ale zahájí další jednání s Českou televizí. Ta měla takový třeskutý nápad po třičtvrtěroce vyjednávání, že přejde rovnou do své vlastní sítě, komentoval nové stanovisko ČT předseda regulačního úřadu. Dřívější dohoda podle něj byla taková, že veřejnoprávní televize bude šířit svůj signál nadále v multiplexu A/2, do nové sítě 1 přejde až později.

DZ Kulatý stůl Pavel Hanuš

Šéf digitalizace ČT Pavel Hanuš si ale uvědomuje, že mezi Čechy je možná 200 tisíc „knoflíkářů“. To jsou lidé, kteří svoji interakci s televizorem omezili na tlačítko On / Off. Fenomén pomohl už dříve televizi Nova, která „zdědila“ federální kanál F1 – tedy jedničku. Historie se může, byť v menší míře, opakovat i tentokrát. Televize Nova by se totiž nikam stěhovat nemusela. Proto Pavel Hanuš DigiZone.cz už dříve řekl: Když máme měnit svoje kmitočty, tak ať to dělají všichni.

Krizový scénář a tlaky okolí

ČTÚ je podle slov svého předsedy připraven dodržet TPP tak, jak ho do vlády předal. Pokud komerční televize odmítnou spolupráci a zákonné páky nebudou existovat, má regulátor záložní variantu: Samozřejmě jsme připraveni udělat a reagovat na různé krizové scénáře. Pokud nedojde k dohodě, jsme připraveni TPP přepracovat tak, aby tam byly zahrnuty jen ty subjekty, na které ruka zákona dosáhne. To je Česká televize. My tomu TPP umíme přizpůsobit.

Digitalizaci v České republice může k větší rychlosti pomoci tlak ze sousedních států. O problémy analogových televizí na českém území se stará především Německo. Kvůli digitálnímu rozhlasu z této země dochází k přechodu na DVB-T v Domažlicích, který by měl skončit vypnutím analogu v červnu příštího roku, další na řadě je Ústí nad Labem s obdobnými problémy. Nové potíže se objevily na Šumavě po zapnutí vysílače Hoher Bogen, a to není jistě poslední případ.

Rušení z okolních států bude narůstat, řešením bude přelaďování příslušných programů na volné kmitočty, uvedla Jaroslava Nováková z ČTÚ. Ochrana analogových kmitočtů platná kvůli výsledkům letošní Ženevské konference totiž neznamená, že se musí zachovat přesně ty kmitočty, na kterých dnes televize vysílají. Stačí, aby byly v regionu dostupné jiné, alternativní. Jediným řešením, které ušetří ČTÚ neustálého vyhledávání volných analogových cest, je proto plná digitalizace televizního vysílání.

Digitalizaci se vrací do rukou politiků

Český telekomunikační úřad hodlá do příští středy zpracovat návrh na změnu zákona, která by umožnila právní vynutitelnost TPP. V polovině února by tak mohl být návrh zaslán po projednání na ministerstvu do legislativní rady vlády a poté do Poslanecké sněmovny. Je otázkou, nakolik bude snaha ČTÚ korunovaná úspěchem. Kdo si vzpomene na únorové hlasování o „digitální novele“ se stovkou pozměňovacích návrhů, má k optimismu daleko.

Parlamentní mediální komise je připravená hrát v procesu digitalizace kladnější roli, než jakou dosud zahrála Poslanecká sněmovna. Včera to alespoň uvedl na semináři v Kulturním centru pražského Nostického paláce Petr Bratský (ODS), její nový člen.

Podle Bratského by se měl přechod na digitální televizní vysílání stát skutečně národním projektem. V rámci projektu je podle něj nutné hledat odpovědi na otázky související s technologií, tempem přeměny, závaznosti doporučení EU, požadavků sousedních států a úkolů exekutivy. Případně zvážit úpravu legislativy. Podobné názory sdílí i Alena Gajdůšková (ČSSD), členka mediální komise Senátu. Potvrdila, že Senát bude mít snahu zapracovat připomínky a názory odborné veřejnosti do případné úpravy mediálních zákonů a pomoci tak Ministerstvu kultury s přípravou speciální legislativy.

Digitální televize pro mobily je stranou TPP

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v příštím roce vypíše tendr na operátora sítě pro provozování digitálního televizního vysílání pro přenosná zařízení (DVB-H). Účastníkům semináře o TPP to řekl šéf Rady ČTÚ Pavel Dvořák. ČTÚ si nechal vypracovat studii, podle jejíž první verze je zřejmé, že úřad může v příštím roce vypsat výběrové řízení na dvě digitální sítě. Kromě sítě pro televizi v mobilních telefonech vypíše úřad podle Dvořáka i tendr na operátora regionálního multiplexu DVB-T.

BRAND24

Generální ředitel společnosti T-Mobile Roland Mahler vystoupil včera před novináři, jako by už výběrové řízení vyhrál. Jeho firma plánuje komerční provoz DVB-H od poloviny příštího roku, technologii otestovala poprvé už na loňském veletrhu Invex, veřejný test přišel na řadu letos v říjnu. Komerčnímu spuštění zatím brání zákon, který zakazuje propojení majitele kmitočtů pro vysílání a držitele vysílací licence, uvedl Mahler. Firma podle něj jedná s konkurenčními společnostmi Telefónica O2 a Vodafone o vybudování společného multiplexu, což by znamenalo nižší náklady a rychlejší návratnost investice.

Zatímco u Technického plánu přechodu musí ČTÚ spoléhat buď na dohodu televizí nebo pomoc nové legislativy, u nového výběrového řízení může být přísnější. Pavel Dvořák proto předpokládá, že úřad operátorům stanoví podmínky a také sankce za jejich neplnění.

Odhlasují politici úpravy, které zaručí právní vymahatelnost TPP?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).