Hlavní navigace

Sportovní kanál STV od příštího roku v DVB-T? Televize tvrdí, že ano

24. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
24. 7. 2008

Sportovní kanál veřejnoprávní Slovenské televize (STV), Trojka, by měl od konce příštího roku vysílat i prostřednictvím zemských digitálních vysílačů. Tvrdí to sama STV na svých webových stránkách. Po spuštění vysílání veřejnoprávního multiplexu DVB-T (nejpozději koncem příštího roku) bude možné Trojku sledovat na celém území Slovenska prostřednictvím terestrické antény, píše.

K TÉMATU: Slovenská Trojka už testuje na satelitu, zveřejnila svůj program

Slovenský server Digimedia.sk ale upozorňuje, že harmonogram slovenské digitalizace s tak rychlým spouštěním veřejnoprávního multiplexu nepočítá. V příštím roce by měl začít vysílat první přechodný multiplex, v němž se sejdou všechny současné analogově vysílající televizní programy: veřejnoprávní STV 1 a STV 2 a komerční Markíza, Joj a TA3. Zákon o digitalizaci s loňského roku přesně vyjmenovává těchto pět televizí a žádnou další.

V tomto multipexu třetí progam STV nemá místo garantované, ucházet by se o něj totiž mohla i jiná celoplošná nebo regionální televize, pokud se při kompresním standardu MPEG-2 multiplex vůbec dá naplnit pěti televizními programy. Například v Rakousku vysílají v prvním multiplexu kvůli garantování dostatečné kvality obrazu jen tři stanice, konstatuje Digimedia.sk.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Slovenskou Trojku nabídnou v HD verzi dva operátoři IPTV

Veřejnoprávní multiplex na Slovensku je závislý na vypínání analogových kmitočtů STV, Markízy a Joj. K němu má dojít do konce roku 2011, přičemž STV má do té doby digitálně vysílat v přechodném multiplexu s komerčními stanicemi, případně další smíšené digitální síti. Do vlastního multiplexu by se měla začít stěhovat nejpozději do koce roku 2012 a do konce března 2013 by už ve všech lokalitách měla digitálně vysílat výhradně ve svojí síti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).