Hlavní navigace

Španělský operátor chce dokrýt území bez DVB-T ze satelitu

18. 7. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
18. 7. 2007

Satelitní operátor Hispasat nabídnul španělské vládě, že jí pomůže pokrýt celé území signálem digitální televize. Použil by k tomu vlastní satelitní kapacity z pozice 30 stupňů západně, aby se k digitální televizi mohli dostat diváci ze zhruba deseti procent území Španělska, kde dosud digitální televize pozemně nevysílá. Informuje o tom server AdTV.

Hispasat chce sehrát důležitou roli při digitalizaci televizního vysílání ve Španělsku a proto zahájil jednání se státními úřady i operátory pozemních digitálních sítí. Jeho vizí je propojení zemské a satelitní digitální platformy tak, aby se v místech, kde by se pozemní vysílání prodražilo, digitalizovalo prostřednictvím satelitu.

BRAND24

Ve Španělsku nyní funguje asi 200 pozemních digitálních vysílačů. Aby se digitální signál do roku 2010, kdy chce země ukončit analogové vysílání, dostal k 98 procentům populace, musela by země zprovoznit takových vysílačů tři tisíce. To by se ale operátorům sítě velmi prodražilo a v mnoha případech vůbec nevyplatilo. Diváci ale nemůžou zůstat bez televizního signálu.

Nabídka Hispasatu přišla v době, kdy španělská veřejnoprávní společnost RTVE vypracovala projekt bezplatné národní satelitní platformy Freesat, inspirovaný stejnojmennou službou v Británii (o plánech britské BBC s platformou Freesat blíže zde). Obě firmy, RTVE a Hispasat, o tomto projektu v uplynulých měsících několikrát jednaly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).