Hlavní navigace

Soutěž na operátora sítě pro mobilní televizi by mohla začít na podzim

10. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
10. 5. 2007

Ještě letos na podzim nebo v zimě by mohl Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsal tendr na provozovatele vysílací sítě pro digitální televizi určenou zákazníkům mobilních operátorů. Agentuře ČTK to předseda rady ČTÚ Pavel Dvořák s tím, že vypsání soutěže závisí na tom, kdy parlament přijde novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Tendr je systematicky připravován, ujistil Dvořák. Zavedení komerční služby DVB-H, tedy digitální televize na displej mobilního telefonu, nyní podle něj brání část platného mediálního zákona, podle které nesmí být operátor vysílací sítě vlastnicky propojen s poskytovatelem obsahu, a to i v případě, že by šlo o převzaté vysílání. Provozovatelem sítě by tak nemohl být ani jeden ze tří českých mobilních operátorů, ani společnosti, které jsou s nimi vlastnicky propojeny.

BRAND24

Ze hry by tak vypadla Telefónica O2 Czech Republic, ale také České radiokomunikace, které jsou menšinovým vlastníkem českého T-Mobilu. Novelu zákona, která by toto přísné ustanovení zrušila, mají poslanci projednat ještě letos. Termín hlasování se ale neustále posouvá. ČTÚ také potřebuje vědět, které kmitočty lze na síť pro mobilní televizi použít, a to bude možné teprve tehdy, až bude jasné, kdy a kde se začne s vypínáním analogového televizního vysílání.

Zhruba do roka by měl být znám plán, kdy bude možné jaké kmitočty reálně využívat, slíbil Dvořák s tím, že bez jasné dostupnosti kmitočtů není možné provozovatele sítě vybrat. Testy televize do mobilního telefonu v digitálním formátu DVB-H loni v Praze podnikl T-Mobile, před ním ji na brněnském veletrhu Invex vyzkoušela i Telefónica O2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).