Hlavní navigace

Slovenští poslanci se rozhodli nezrušit koncesionářské poplatky pro RTVS

20. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci Národní rady Slovenské republiky dnes odmítli novelu zákona o Rozhlase a televizi Slovenska (RTVS).

Prostřednictvím novely zákona chtěl Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) koncesionářské poplatky zrušit a navázat financování RTVS na hrubý domácí produkt (HDP).

Koncesionářské poplatky na Slovensku dnes musí platit každý odběratel elektřiny bez ohledu na to, zda sleduje nebo poslouchá vysílání RTVS. Podle Viskupiče by bylo lepší navázat financování na HDP. Zároveň navrhoval, aby suma nikdy neklesla pod sto miliónů eur. Změnou zákona chtěl nahradit koncesionářské poplatky a každoroční uzavírání dodatku smlouvy se státem.

Svůj návrh na změnu financování RTVS má i Ministerstvo kultury pod vedením Mareka Maďariče (Smer-SD). Na zasedání vlády zatím jeho návrh neprošel. Počítá ale se zvýšením koncesionářských poplatků na sedm eur. Podle Ministerstva kultury cílem tohoto kroku je, aby veřejnoprávní RTVS mohla v ještě větší míře plnit úlohy, které od ní vyžaduje zákon a očekává veřejnost. Ministerstvo v odůvodnění tohoto kroku připomíná, že koncesionářské poplatky na Slovensku jsou již třináct let 4,64 eura, což se dnes jeví jako neúnosné. RTVS totiž stejně jako Česká televize může odvysílat jen omezené množství reklamy.

Koncesionářské poplatky jsou dnes:

UX DAy - tip 2

• ve Slovinsku 13 eur
• v Chorvatsku 11 eur
• v Česku 7 eur
• v Rakousku 30 eur

Ceny jsou součtem poplatků za rozhlas a televizi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).