Hlavní navigace

První slovenský multiplex má problémy v Prešově, spustí náhradní vysílač

8. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
8. 1. 2010

Množící se stížnosti televizních diváků z východosloven­ského Prešova na špatný příjem první celoplošné zemské digitální televizní sítě společnosti Towercom přinutily operátora ke spuštění náhradního vysílače. Konkurenční operátor Telecom Corp. šířil v Prešově digitální vysílání jako experiment až do 22. prosince loňského roku, kdy Towercom zahájil řádný provoz DVB-T na jiném vysílacím kanálu a s jinou polarizací.

K TÉMATU: Start digitálního vysílání na Slovensku provázejí problémy

Zatímco před startem řádného digitálního vysílání bylo možné digitální televizi v Prešově naladit na kanále 44 s horizontální polarizací, od 22. prosince to bylo možné už jen z košického vysílače Makovica na kanále 64, ale s vertikální polarizací. Pro mnoho diváků se tak příjem DVB-T zkomplikoval, nebo o signál úplně přišli.

BRAND24

Towercom se proto rozhodl dočasně vrátit k původnímu vysílacímu kanálu 44 a horizontální polarizaci, které využíval konkurenční Telecom Corp. Na základě vyhodnocení pokrytí společnost rozhodne o dalším postupu. Na překlenutí tohoto období Towercom počínaje dnešním dnem (ve večerních hodinách) spouští dočasné vysílání DVB-T z nové lokality pro oblast Prešova a okolí (44. kanál, horizontální polarizace), sdělil mluvčí operátora Michal Šuran.

V porovnání s ukončeným pilotním vysíláním DVB-T je třeba zdůraznit, že se změnil kanál příjmu, vysílá se s vertikální polarizací a tomu je nutné přizpůsobit přijímací anténu s vertikální polarizací, přijímaný kanál a změnit směr příjmu, zdůraznil Šuran. Pro příjem DVB-T signálu je nevyhnutné správné nasměrování venkovní antény na příjem ve vertikální polarizaci, která byla stanovena Telekomunikačním úřadem SR, dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).