Hlavní navigace

Slovenský multiplex 4 může po přesunu na Krížavu zdvojnásobit svůj výkon

26. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jedná se o pozitivní zprávu zejména pro diváky v části Moravy a Slezska, kteří by projevili zájem o placenou službu Plustelka, kterou provozuje dceřiná společnost Towercomu.

Slovenský telekomunikační regulátor povolil tamnímu operátorovi a dominantnímu poskytovateli vysílacích služeb Towercom nejen přesun multiplexu 4 z lokality Žilina – Zástranie na Žilina – Krížava (kanál 39), ale zároveň i navýšení výkonu ze současných 5 kW na 10 kW, tedy rovný dvojnásobek. Krížava připadla pro multiplex 4 operátorovi jako zcela nový příděl, dá se tedy počítat, že udělené oprávnění z minulosti pro lokalitu Zástranie Úřadu pro regulaci elektronických komunikací vrátí. Zajímavá zpráva je tato skutečnost zejména pro diváky na Moravě a ve Slezsku, kteří by měli zájem o placenou službu Plustelka.

BRAND24

K TÉMATU: Slovenský multiplex 4 chystá přesun na vysílač Krížava blízko českých hranic

Nejde ale o jedinou změnu, kterou může Towercom provést. Operátor může začít provozovat také slovenský multiplex 2 z dokrývače Spišské Podhradie na kanálu 55, a to výkonem 81 Wattů. Kromě toho povolil (regulátor, pozn. red.) zvýšení výkonu DVB-T vysílače 2. multiplexu Rožňava – Dívčí skála K27 z 10 kW na 20 kW a vysílače 2. multiplexu Banská Bystrica – Laskomer K51 z 19,59 kW na 26,3 kW. Rozhodnutí jsou právoplatné. Uvedené výkony jsou maximální výkony ERP v nulové rovině, informoval regulátor. Všechny změny jsou samozřejmě dělány s tím, aby zlepšily pokrytí stávajících sítí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).