Hlavní navigace

Slovensko zaplatí Markíze, Jojce a STV za souběh analogu a digitálu

25. 2. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
25. 2. 2011

Šest milionů euro, což je asi 150 milionů českých korun, zaplatí Slovensko třem největším televizím – Markíze, Jojce a veřejnoprávní Slovenské televizi – jako kompenzaci za vícenáklady spojené se souběžným zemským analogovým a zemským digitálním vysíláním. Informoval o tom slovenský deník Sme s tím, že žádný jiný vysílatel se o dotace do konce minulého roku nepřihlásil. Česká republika žádné televizi souběh analogového a digitálního vysílání nedotovala.

K TÉMATU: Úskalí slovenské digitalizace? Kompenzace

Slovensko tak vykryje maximálně polovinu nákladů televizí na souběžné šíření analogového a digitálního vysílání do konce srpna tohoto roku, uvedl list. Peníze televize dostanou ještě letos, dotace pro ně připravilo ministerstvo dopravy ještě pod vedením minulého ministra Ľubomíra Vážneho ze strany Smer Róberta Fica. Nynější opoziční poslanec Vážny tvrdí, že tím televizím kompenzoval plánované vypínání jejich analogového vysílání ještě před vypršením platnosti analogových vysílacích licencí.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Televize Joj přišla o lukrativní analogové vysílače v Žilině a Trenčíně

S takovou interpretací však nesouhlasí Juraj Koiš, šéfredaktor serveru RadioTV.cz, který zakládal i jeho slovenskou verzi RadioTV.sk. Televize měly analogové licence původně jen do roků 2008 (Markíza) až 2012 (joj). Stát jim zákonem tyto licence umožnil automaticky prodloužit až do roku 20XX. A další absurdita je, že ty samé televize si prolobovaly do zákona, že ochrana jejich analogových frekvencí potrvá minimálně do konce roku 2012. A tak jim to jdeme kompenzovat… konstatuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).