Hlavní navigace

Slovensko chce televizím hradit přechod na DVB-T

12. 2. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
12. 2. 2007

Komerční televize na Slovensku by mohly dostat státní podporu na souběžné analogové a digitální zemské vysílání. Podle serveru Digimedia.sk to navrhuje finanční komise meziresortní skupiny pro digitální vysílání. Komise doporučuje, aby stát kompenzoval náklady na paralelní analogovo-digitální provoz i náklady provozovatelů, kteří urychleně vrátí analogovou licenci, uvedl web.

BRAND24

Výše finanční podpory by vycházela z ekonomických propočtů provozovatelů televizí i digitálních sítí. Zcela mimo toto řešení by se pohybovala veřejnoprávní Slovenská televize (STV), která vysílá ze zákona a nevlastní tudíž žádnou licenci. STV chce vlastní projekt digitalizace financovat s pomocí státu a prosazuje rovněž zvýšení koncesionářských poplatků. Z těchto peněz chce vystavět vlastní veřejnoprávní multiplex.

Samostatnou digitální síť pro STV odmítají komerční televize Markíza a Joj. Obávají se, že by veřejnoprávní stanice získala nejlukrativnější kmitočty s nejlepším pokrytím. Technická komise skupiny pro digitální vysílání má podle serveru Digimedia.sk k veřejnoprávnímu multiplexu určité výhrady, po technické stránce s ním ale „v zásadě“ souhlasí. Doporučuje však, aby vznikl o dva roky později, než navrhuje generální ředitel STV Radim Hreha, tedy ne v roce 2009, ale 2011.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).