Hlavní navigace

Slovenská TV Osem v satelitní službě Skylink s vyšším rozlišením

29. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

TV Osem není prvním programem, který navyšoval na satelitní pozici 23,5 stupně východně obrazovou kvalitu. Ke stejnému kroku přistoupil v nedávné minulosti i provozovatel stanice Šlágr TV.

S plným rozlišením ve standardní kvalitě obrazu (SD), tedy poměrem 720×576, začala vysílat v satelitní službě Skylink tematická stanice TV Osem. Kvalita obrazu byla navýšena jen mírně, původně provozovatel programu používal poměr 704×576, nicméně na velkých zobrazovačích je zlepšení kvality patrné. S rozlišením 720×576 obrazových bodů vysílá TV Osem například i v digitální zemské regionální síti 1, ale její kvalita je tu velice špatná. Na větších obrazovkách je patrné, že obraz je neostrý – rozmazaný – a působí dojmem, jako kdyby procházel analogovým vysílacím řetězcem.

BRAND24

Ukázka z vysílání slovenské stanice TV Osem
Autor: repro foto TV Osem

Ukázka z vysílání slovenské stanice TV Osem

ČTĚTE TAKÉ: Ve slovenském multiplexu 1 se objevila televize Osem, prozatím jde o test

TV Osem není prvním programem, který v poslední době (týdnech/měsících) navyšoval na satelitní pozici 23,5 stupně východně svou obrazovou kvalitu. Ke stejnému kroku přistoupil v nedávné minulosti i provozovatel stanice Šlágr TV. Ta nyní vysílá taktéž v plném standardním rozlišení. Po přeladění na nové parametry se dočkal vyšší kvality obrazu i Viasat HD, který kombinuje vysílání stanic Viasat Nature a Viasat History. Místo dosavadní 1280×720 obrazových bodů je nyní program dostupný ve Full HD rozlišení s poměrem 1920×1080 pixelů. Výsledná kvalita obrazu ale záleží na řadě faktorů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).