Hlavní navigace

Slovenská televize zatím v HD vysílá pouze pořady, které neběží ze záznamu

14. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Veřejnoprávní médium našich východních sousedů je od konce minulého týdne dostupné v HD kvalitě také na satelitu Astra. Mělo by jít ale pouze o dočasný stav trvající čtvrt roku.

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) zatím nemůže divákům zprostředkovat pořady původní tvorby vysílané ze záznamu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Nemá k dispozici odpovídající techniku. Serveru Živé.sk to řekl Viktor Kožutzký z oboru techniky RTVS. Důvodem jsou chybějící finance, konstatoval Kožutzký. V současné době jsou tak v nativní HD kvalitě divákům dostupné pouze pořady „O päť minút 12“ a „Čo ja viem?“. V případě druhého z nich se o záznam stará externí firma. Naopak Pošta pre teba, ale i zpravodajství, sport, počasí i další relace jsou k dispozici prozatím pouze ve standardním rozlišení.

BRAND24

K TÉMATU: Začíná MS v hokeji, slovenská Jednotka odstartovala na satelitu v HD kvalitě

Právě zpravodajství by už ale divákům mělo být ještě v průběhu tohoto měsíce dostupné ve vysokém rozlišení. RTVS bude pro snímání používat Full HD kamery Ikegami, které médium považuje za špičku na trhu. V HD kvalitě je dostupné také zpravodajství Markízy, přesněji pouze doprovodná grafika. Samotné zpravodajské příspěvky by se jí měly dočkat do dvou měsíců. V HD rozlišení mohou diváci RTVS sledovat aktuálně například i MS v hokeji probíhající v Minsku. Slovenská Jednotka HD je v současné době dostupná v tamním DVB-T multiplexu 3, kabelovýchIPTV operátorech, a po dobu tří měsíců také na satelitu Astra 3B.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).