Hlavní navigace

Slovenská televize zakoupí novou techniku, zpravodajství chce vyrábět v HD kvalitě

19. 4. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

RTVS už v uplynulých dnech v rámci zpravodajství realizovala přechod z páskové na bezpáskovou technologii. Využila přitom prozatím vlastních rezerv.

Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) se chce v letošním roce připravit na možnost výroby zpravodajství ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Informoval o tom server Mediálne.sk. V současné době v nativním HD formátu vyrábí RTVS pouze pořady vysílané ze studia MD2. Zpravodajství v HD rozlišení vyrábí už od loňského dubna Česká televize, která tento technologický krok vpřed představila spolu s novou podobou relace Události. Jako první v Česku začala své hlavní zpravodajství vysílat v HD kvalitě vysílat už v druhé polovině roku 2007 TV Nova.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Nový šéf Slovenské televize chce dojednat téměř 100% pokrýtí signálem DVB-T

Novinka, která má během letošního roku proběhnout v RTVS, souvisí s inovacemi v tomto veřejnoprávním médiu. RVTS začal používat od tohoto týdne nové digitální střižny, které nahradily páskový systém. Tento technologický krok směrem kupředu má znamenat nejen obrazovou inovaci ve zpravodajství, ale také snadnější práci redaktorů. Vyskládali jsme deset digitálních zpravodajských a sportovních střižen, zároveň jsme zaškolili střihače a redaktory. Má to ještě daleko k úplnému profesionálnímu zpravodajskému systému, ale v případě veřejnoprávní televize jde o určitý významný posud vpřed, uvedl ředitel Sekce technické realizace RTVS Andrej Doležal.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: STV 2 odvysílala jako první na Slovensku živý přenos v nativním HD ze studia

Zajímavostí je, že médium do nových technologií zatím neinvestovalo. Využilo stávajících zařízení, která se nevyužívala, případně byla dokonce v odepsaném majetku. Přechod na kompletní inovované technologie se očekává v nejbližší době. Veřejná zakázka by mohla být vyhlášena v květnu, realizace by pak mohla následovat na přelomu roku.Televize potřebuje moderní postprodukční systém, integrující video a audio střižny, sdílený diskovýprostor, centrální ingest, kontrolu kvality, studiový play out a celkový asset management, konstatoval Doležal. RTVS také nedávno avizovala, že by ráda dohodla distribuci svého HD signálu prostřednictvím satelitu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).