Hlavní navigace

Sloučení Slovenské televize a rozhlasu je ohroženo. Proti je prezident

15. 12. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
15. 12. 2010

Příliš vysoký plat generálního ředitele sloučené Slovenské televize a Slovenského rozhlasu vel slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče k vetování zákona o spojení těchto dvou veřejnoprávních médií do společné instituce Rozhlas a televize Slovenska (RTS). Jak uvedl server Webnoviny.sk, původní návrh vlády, aby ředitel sloučené instituce pobíral devítinásobek průměrné měsíční mzdy (asi 6 700 euro, tedy 170 tisíc Kč), prezident odmítnul, stejně jako dalších 14 bodů v zákoně.

K TÉMATU: Slovenská televize a rozhlas se od 1. ledna 2011 sloučí, schválili poslanci

Parlament, který zákon o vytvoření RTS schválil již 30. listopadu, se prezidentovými připomínkami zabývá již na dnešní schůzi. Plat „superředitele“ je jen jedním ze sporných bodů, mediálně je ale nejvděčnější. Původní znění zákona obsahovalo návrh na sedminásobek průměrné mzdy na Slovensku, tedy 5 200 euro (asi 130 tisíc českých korun), prezident navrhuje čtyřnásobek – zhruba 3 000 euro (75 tisíc Kč). Generální ředitelé Slovenské televize a Slovenského rozhlasu nyní pobírají přes 4 000 euro měsíčně (cca 100 tisíc Kč).

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská vláda rozhodla o tom, že tamní televize a rozhlas se sloučí

Prezidentovo veto mířilo i proti odměnám pro předsedu a místopředsedy Rady RTS, ale také k nejasné definici a podílu vysílání pro menšiny. Ivan Gašparovič také poslance upozornil na některá nelogická ustanovení ohledně volby a odvolávání členů Rady RTS. Ke sloučení veřejnoprávní televize a rozhlasu by na Slovensku mělo dojít již k 1. lednu příštího roku, tedy za pouhé dva týdny. Ředitele instituce má volit parlament, zpočátku ji ale povede buď ředitel STV, nebo ředitelka SRo – podle toho, koho si vybere předseda slovenského parlamentu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).