Hlavní navigace

Sledovanost: Téma pro čtenáře velmi atraktivní, pro redaktory však značně nevděčné

11. 11. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Nepřímo jsem se díky vydávání výsledků o sledovanosti od jednoho ze čtenářů dočkal i vyhrožování fyzickou likvidací. Co v některých jedincích tato čísla dokážou vyvolat, je opravdu neskutečné.
Lukáš Polák

Ilustrace: Nenad Vitas

Aktuality týkající se sledovanosti českých televizí jsou na DigiZone.cz mezi běžnými zprávami jedněmi z nejčtenějších, zvláště po víkendu. Jako ideální příklad posloužilo uplynulé pondělí. Vyhrála snad ve sledovanosti StarDance, nebo megahit Avatar, který se už v minulých letech zapsal z několika důvodů historie světového fondu kinematografii? A jak na tom byla televize Nova? To jsou otázky, na něž chtějí najít diváci odpovědi a v různých obměnách se opakují každý týden, respektive každý den, protože takto pravidelně také výsledky sledovanosti na našem webu vychází.

Právě uplynulý týden jsem si ale uvědomil, jak je vydávání výsledků sledovanosti záležitostí pro redaktory značně nevděčnou, a to hned z několika důvodů. Tím prvním jsou pochopitelně samotné televize. Každá je hrdá právě na ten svůj program, na svoje výsledky, a pokud snad čísla budete prezentovat jinak, než by se to jejímu vedení líbilo, hodně rychle to „budete mít na stole“. Najít kompromis mezi tím, abyste data prezentovali správně a aby se některá z televizí necítila poškozená, nebývá zrovna jednoduché. Osobně už jsem několikrát deklaroval, že výsledky sledovanosti jsou mi v podstatě lhostejné, jelikož české stanice sleduji minimálně, kromě zpravodajství spíše vůbec.

Televize si ale vždy pochopitelně vyberou čísla, která se jim budou hodit nejvíce. Tu se hodí cílová skupina dospělých diváků, tedy lidé starší 15 let, tu je pro změnu dobré použít raději hodnoty pro diváky od 15 do 54 let. Pokud náhodou napíšete něco špatně, přichází na řadu někteří diskutující, kteří jsou nastrčeni některou s televizí. Opravdu je není těžké odhalit… Je vždy poměrně legrační sledovat, jak se jednotliví zastánci skupin přestřelují. Aktivní v tomto směru jsou především přívrženci televizí Nova a Prima. Jedni se pak pochopitelně ohánějí dospělými diváky, kdy má pořad například milionovou sledovanost, ti druzí, kterým se to nehodí, naopak vytáhnou skupinu 15–54, kde je daná televize lídrem.

BRAND24

Nálada ve společnosti bohužel není příliš dobrá, a tak jsme i kvůli těmto diskutujícím museli učinit na fóru některá opatření. Naštěstí se to celkem podařilo, a i když se občas objeví některý člověk, který na diskusi přispívá pouze proto, aby se mohl s někým jiným hádat, byli tito provokatéři vcelku eliminováni, což vede i ke slušnosti na našich diskusních fórech. Dovolte mi ještě, aby se zastavil nad jedním konkrétním případem. Šlo o uživatele, který na našem diskusním fóru vystupoval jako David Novák, po snaze tohoto člověka eliminovat si změnil provokativně uživatelské jméno na Polák Lukáš, případně polakje… Raději bych nechtěl zabíhat příliš do podrobností.

Přívrženec jedné z televizních skupin, jejíž jméno je druhotné, se jí při výsledcích zastával tak vehementně, že byl sice druhým diskutujícím k smíchu, jenže s celou věcí se vyrovnal tak, že začal být značně agresivní a pro nevhodná slova skutečně nechodil daleko. Tohoto člověka se nám podařilo zbavit, nicméně právě od něj, styl vyjadřování byl nezaměnitelný, mi přišel e-mail, ve kterém se mi nestyděl vyhrožovat a hovořil i o fyzické likvidaci. Osobně jsem se musel jeho zoufalému pokusu pouze smát, takoví lidé jsou v praxi většinou zcela neškodní, ale nechápu, jak prachobyčejná sledovanost může vyvolat v někom takový vztek. Nemluvě o tom, že jsme se dočkali i kritiky ve smyslu, že data krademe z jiných webů, což pochopitelně není pravda. Stačí si texty porovnat…

Zajímají vás výsledky sledovanosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).