Hlavní navigace

SkyTec JOBI: nejmenší z ucelené řady linuxových HD satelitních přijímačů této značky

19. 12. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Otevřený linuxový systém přináší tomuto přijímači velkou variabilitu a možnost instalovat pluginy, které rozšiřují jeho možnosti a komfort. Přijímač je řízen procesorem STi 7110.

Otevřený linuxový systém přináší tomuto přijímači velkou variabilitu a možnost instalovat pluginy, které rozšiřují jeho možnosti a komfort. Je řízen procesorem STi 7110 a disponuje čtečkou přístupových karet Conax softwarově upravenou na univerzální.

Výhodou je možnost tento malý přijímač (220×43×180mm.) skrýt za televizor montáží na jeho zadní stěnu. Struktura Menu a většina funkcí je shodná s přijímači pracujícími na tomto otevřeném operačním systému. Umožňuje nahrání seznamu kanálů (setting), jeho zálohu a další funkce. Výrobcem přijímače je jihokorejský Fortis. SkyTec je slovenská značka společnosti Sortec.

Přední panel 

Přijímač se vyrábí v černé barvě. Přední panel je vyroben z průhledného plastu. Vlevo je čtyřmístný zelený numerický displej, který indikuje stavy přijímače (ve StandBy přesný čas, při provozu číslo předvolby kanálu), dále jsou zde loga funkcí přijímače a následují tři tlačítka. První je tlačítko pro vypnutí/zapnutí přijímače, další dvě jsou pro přepínání kanálů. Následují dvě diody, první indikuje zelenou barvou provoz, červenou vypnutí do Standby. Druhá je čidlo dálkového ovládání. Vpravo nahoře je logo přijímače.

Zadní panel 

Na zadním panelu odleva jsou 1× čtečka Smart Card a 1× CI. Následuje 1× tuner DVB-S2 s F porty LNB-IN a LNB OUT (13/18 VDC, max.400mA) 1× RS 232 pro připojení k PC na aktualizaci firmware, 1× LAN RJ45 10/100 Mbps pro přístup k internetu, 1× USB 2,0, 1× HDMI, 1× A/V OUT (jack), 1× digitální optický audio výstup S/PDIF a napájecí zdířka pro externí napáječ 12V/2A.

Dálkové ovládání 

Menší a užší dálkové ovládání oválného tvaru v černé barvě je napájeno dvěma AAA bateriemi umístěnými za sebou. Pogumovaná tlačítka jsou dobře rozmístěna, jsou opatřena nápisy, symboly i barevně odlišena.

Modrým tlačítkem například zobrazíte mozaiku s dvanácti programy, žlutým můžete nastavit zvuk, podtrženým tlačítkem se šipkou nahoru zobrazíte menu Seznam nahrávek, neprůhledný i průhledný teletext zobrazí stejnojmenné tlačítko. Tlačítkem FAV zobrazíte seznam pro přepínání mezi instalovanými satelity. Je zde také tlačítko pro přepínání rozhlasových a televizních programů. INFO tlačítko zobrazí Informační lištu s údaji o kanále a satelitu. Opětovným zmáčknutím INFO i podrobný program příslušné stanice. Tlačítko PIP zobrazí přes hlavní program zmenšené okno s dalším zvoleným programem (menší obraz se dá přemístit do kteréhokoliv rohu) a opětovným stiskem oba zmenšené obrazy umístíme vedle sebe. Tlačítkem PIP Swap přepínáme okna programů. PIP S.List nabídne možnost zvolení druhého programu.

Příslušenství

Vlevo je síťový napáječ, vpravo dole HUB, který rozšíří jeden port USB na dva a nad ním externí čidlo dálkového ovládání, které musíme umístit na viditelné místo pro přímou viditelnost dálkového ovládání.

Vlevo je síťový napáječ, vpravo dole HUB, který rozšíří jeden port USB na dva a nad ním externí čidlo dálkového ovládání, které musíme umístit na viditelné místo pro přímou viditelnost dálkového ovládání.

Pro umístění přijímače například na zadní stěnu televizoru je dodáván panel k uchycení do kterého se přijímač zasouvá za aretační výstupky. Jsou přiloženy i dva šroubky na uchycení panelu na zvolené místo.

Pro umístění přijímače například na zadní stěnu televizoru je dodáván panel k uchycení do kterého se přijímač zasouvá za aretační výstupky. Jsou přiloženy i dva šroubky na uchycení panelu na zvolené místo.

Hlavní menu přijímače

Hlavní menu přijímače

PVR a multimedia

Přijímač má funkcí PVR, která umožňuje ukládat záznamy oblíbených pořadů na externí harddisk nebo flash. Lze naprogramovat až 60 událostí. Externí disk lze připojit přes USB, nebo nahrávku uskutečnit pomocí síťového HDD. Současně můžeme nahrávat až 3 programy z jednoho transpondéru a současně sledovat jiné dva programy (jeden v PIP režimu). Při nahrávání se ukládají také doplňkové informace o programu, čímž se usnadňuje pozdější vyhledávání pořízených záznamů. Záznam se ukládá v dekódovaném tvaru a lze jej přehrát v běžném PC. Přijímač má také funkci timeShift. Další multimediální funkce jsou mj. přehrávání video souborů MKV, AVI, VOB, MP4, XviD a Xvid, obrázky JPEG a audio MP3.

Přijímač také můžeme připojit k Internetu pomocí Web browseru, nebo prohlížet přednastavené aplikace internetové televize Free TV+: YouTube, Metacafe, YouPorn, Fashion TV, Earth Touch, SVT Play. Můžeme přidávat vlastní linky s multimediálním obsahem.

YouTube

YouTube

Pluginy a Addony

Pluginy instalujeme pro rozšíření možností přijímače. Pro čtečku karet a možnosti čtení karet klienta v lokální síti instalujeme MCAS, protokol pro čtení vzdálené karty si instalujeme Xcam. Oscam instalujeme pro čtení karty (vzdálené karty) z jiného přístroje pomocí výše uvedených protokolů s možností web rozhraní pro přístup a konfiguraci tohoto pluginu (karty 0D02, 0D0F, O624, OD03, 0D96 atd.).

V době odevzdávání tohoto textu do redakce dne 18. prosince 2012 vyšel zcela nový aktualizační software pro tento přijímač (verze 2.11.30). První v nabídce je určen pro CI (dekódované nahrávky), druhý pro CI+ (zakódované nahrávky). Jsou zde některá vylepšení stability, pro přehrávání multimédií i pro síťové služby. O některých změnách se můžete dočíst v poznámkách na obrázcích vpravo.

V době odevzdávání tohoto textu do redakce dne 18. prosince 2012 vyšel zcela nový aktualizační software pro tento přijímač (verze 2.11.30). První v nabídce je určen pro CI (dekódované nahrávky), druhý pro CI+ (zakódované nahrávky). Jsou zde některá vylepšení stability, pro přehrávání multimédií i pro síťové služby. O některých změnách se můžete dočíst v poznámkách na obrázcích vpravo.

Addony, které však musíme doinstalovat umožní rozšíření internetové televize (IPTV) na další oblasti. Bezchybný provoz vyžaduje rychlé připojení.

Instalovat doplňky můžete z této nabídky

Instalovat doplňky můžete z této nabídky

Internetový prohlížeč nám umožní přístup na Internet. Adresy zadáváme virtuální klávesnicí.

Internetový prohlížeč nám umožní přístup na Internet. Adresy zadáváme virtuální klávesnicí.

K přijímač lze dokoupit klávesnici s myší. Ovládání a zadávání adres je pak velice snadné

K přijímač lze dokoupit klávesnici s myší. Ovládání a zadávání adres je pak velice snadné

Mozaika

Mozaika

Internet TV+

Internet TV+

Přehled stanic

Zobrazuje se ve dvou modifikacích. Stiskem šípek nahoru/dolu zobrazíme seznam (EPG), kde vpravo od stanice je zobrazen název probíhajícího programu. Druhou možností je stisk tlačítka OK. Zde se zobrazí tentýž seznam, ale i s online náhledem probíhajícího zvoleného programu. V tomto Menu můžeme editovat kanály (vytvářet seznamy, uspořádat, vyhledávat a řadit k oblíbeným). Oblíbené stanice pak volíme tlačítkem FAV.

EPG

EPG je dobře propracovaný a zobrazuje se také ve dvou režimech. Pro šestici stanic najednou, nebo pro jeden program na celý den. Zde můžeme programovat nahrávky (jednou, denně, týdně) s korekci času, nebo programovat pouze upozornění na pořad o který nechceme přijít.

EPG je dobře propracovaný a zobrazuje se také ve dvou režimech. Pro šestici stanic najednou, nebo pro jeden program na celý den. Zde můžeme programovat nahrávky (jednou, denně, týdně) s korekci času, nebo programovat pouze upozornění na pořad o který nechceme přijít.

Dobrá podpora, odladěný firmware a sytá černá

Přijímač poskytuje dobrý obraz se zdůrazněnou černou barvou. Má dobře odladěný firmware (současné verze 2.11.30 CI z 18.12.2012). Navíc Skytec poskytuje velmi dobrou podporu svých přijímačů. Adresy naleznete níže. Můžete si také instalovat alternativní Enigmu 2 optimalizovanou pro tento přijímač.

Na novou verzi software jsme upozorněni vždy tímto oknem v momentě, kdy je připravena ke stažení.

Na novou verzi software jsme upozorněni vždy tímto oknem v momentě, kdy je připravena ke stažení.

Pokud chcete, nebo musíte ovládat satelitní přijímač bez dálkového ovládání, můžete jej ovládat také přes webové rozhraní. Je však třeba instalovat pluginu, která se po instalaci sama spustí. Po zadání IP adresy přijímače do internetového prohlížeče jej můžete začít ovládat.

Přijímač má také podporu DLNA serveru pro sdílení dat i nahrávek. Pomocí protokolu FTP budete mít přístup k satelitnímu přijímači. Například na připojený externí disk, nebo můžete upravovat jakékoliv soubory.

Na zde uvedeném internetovém odkazu http://technet.euweb.cz/skytec.html najdete podrobné informace o aktualizaci, přesunu kanálů, návod jak přidat internetová rádia do textového seznamu, jak nahrát OTT služby (addony) do přijímače, automatické a manuální instalace plugin, návod na připojení síťového disku, postup na spuštění Enigma 2, návod na opravu diakritiky při přehrávání filmů s titulky „srt“, a nalezneme zde i základní informace o linuxových přijímačích SkyTec HD. Jsou zde i všechny aktualizace, pluginy pro přijímače SkyTec a mnoho dalších informací. Majitelům této značky doporučuji tento odkaz na internetovou stránku, která je výborně vedena a průběžně aktualizována. Takovou oficiální i neoficiální podporu by si zasloužily všechny přijímače. Cena přijímače je vzhledem k vybavení a funkcím velice příznivá.

Přijímač k testu zapůjčil:

slovenský distributor Sortec Elektronic s.r.o, který zabezpečuje kompletní technickou podporu a lokalizaci firmware značky Skytec HD v ČR a SR. Na svých stránkách poskytuje návody a další podporu svých přijímačů: http://www.skytec-hd.eu/index.php?lang=sk&menuid=42

Cena přijímače na českém trhu se pohybuje v relaci 2590 Kč, na slovenském trhu cca 95 – 110 Euro.

Na této stránce najdete stránku prodejce v ČR: http://www.tvdigitalne.cz/skytec-hd-jobi.html

Balení obsahuje:

BRAND24

• Přijímač SkyTec Jobi
• Dálkové ovládání
• 2× AAA baterie
• Síťový napáječ
• Externí čidlo dálkového ovládání
• USB HUB
• Panel k uchycení přijímače
• 2× montážní šroubky
• 1× HDMI kabel cca 2M.

Foto a screenshoty autor s použitím několika oficiálních fotografií.

Jakým způsobem přijímáte programy s podmíněným přístupem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).