Hlavní navigace

Slovenská digitalizace se vydala českou cestou: nesplnila žádný termín

28. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
28. 11. 2007

Pokud by naši východní sousedé striktně dodržovali termíny uvedené ve vládní Strategii přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání, probíhalo by na Slovensku už pátý měsíc řádné digitální vysílání. Jak ale upozornilo slovenské Ministerstvo dopravy, pošt a telekomunikací, ani jeden z termínů uvedený ve strategii se nepodařilo splnit.

Plnění původně stanoveného časového plánu zásadním způsobem ovlivnil přijatý zákon o digitálním vysílání, který rozbil původně plánovaný časový harmonogram, konstatuje server Digimedia.sk. Zatímco strategie počítala se startem řádného zemského digitálního vysílání nejpozději 30. června 2007, zákon počítá se spuštěním prvního celoplošného multiplexu, který bude obsahovat všechny současné analogově šířené celostátní televize, nejdříve koncem roku 2011.

BRAND24

Neměnný zatím zůstává plán ze strategie ukončit analogové zemské televizní vysílání do 31. prosince 2012. Nemění se ani záměr realizovat přechod na DVB-T po oblastech principem tzv. ostrůvků, píše Digimedia.sk. Zákon ale naprosto zrušil podmínku, že v místě, kde se bude zavádět DVB-T, musí nejméně po dobu šesti měsíců probíhat souběžné analogové a digitální vysílání.

Přechodné období paralelního vysílání by mohlo být podle momentálně dostupných pracovních návrhů plánu přechodu z dílny Telekomunikačního úřadu SR i alternativního návrhu vysílatelů předmětem dohody vysílatele a operátora multiplexu, dodává server. Na Slovensku stále probíhá jen experimentální digitální vysílání, které se omezuje na oblasti Bratislavy/Malacek, Banské Bystrice/Zvolena a Košic/Prešova.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).