Hlavní navigace

SilverCrest SIRD 14 C1: DAB+, FM a internetové rádio včetně dálkového ovládání

30. 11. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Supermarket Lidl na jaře dovezl pro své prodejny několik set přijímačů značky SilverCrest. Přijímač vzbudil takový zájem, že téměř všechny zmizely hned první den. Dnes se začíná prodávat znovu.

Lidl po nečekaném úspěchu slíbil, že tuto akci ještě letos zopakuje. To plní právě dnes, kdy dává do prodeje vylepšený model tohoto přijímače pod značkou SilverCrest SIRD 14 C1 za „lidovou cenu“ 2990Kč (+ cca 200 Kč oproti dřívějšímu modelu). Hlavní změna nastala u portů na zadní straně přijímače a vylepšeného softwaru. Prodává se stejně jako na jaře ve dvou provedeních, černé a bílé barvě.

Hlavní parametry a přednosti přijímače jsou:

• digitální radio DAB+ (pásmo III, 170–240 MHz)
• FM tuner s RDS (87,5–108 MHz)
• internetové radio (příjem cca 25 000 radií a podcastů z celého světa)
• přehrávání audia z USB (MP3, WMA a AAC)
• možnost připojení externího přístroje (AUX IN)
• Spotify Connect (potřebujete Spotify Premium účet)
• bezdrátové připojení pomocí Wi-Fi i přes rozhraní LAN (RJ45)
• digitální hodiny
• dva časy budíku, opakované buzení a Snooze

Přední panel

Přednímu panelu vévodí velký 2,4“ displej (320 × 240 mm). Dole odleva jsou dva velké ovladače. Prvním stlačením ovladače vlevo zapínáme přijímač ze StandBy a také regulujeme hlasitost zvuku. V režimu StandBy je na displeji zobrazováno datum a hodiny v numerické podobě. Stlačením ovladače vpravo vstupujeme do Menu. Pomocí otáčení přistupujeme k navigaci v menu a stlačením potvrzujeme zvolenou volbu. Nad nimi je v řadě pět černých tlačítek se stříbrnou obrubou pro přímou volbu funkcí. Vedle displeje je také IR čidlo dálkového ovládání:

INFO slouží k zobrazení různých informací na displeji
MODE k přepínání režimu přehrávání
FAVOURITE k zobrazení oblíbených uložených radiostanic
MENU ke vstupu do nastavení jednotlivých režimů a celého přístroje
BACK umožňuje návrat o krok zpět při procházení menu či jiného obsahu

Zadní panel

Na zadním panelu je odleva umístěn audio port vstupu z externího zdroje (AUX IN), dále výstup pro sluchátka, konektor pro externího napájení, zásuvka RJ45 pro připojení k síti (LAN) a USB port pro přehrávání audia nebo napájení. Nad těmito porty je ještě kolébkový vypínač pro externí zdroj. Zcela nahoře je teleskopická anténa pro FM a DAB rádia.

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je velice malé a super lehké, je vždy v barvě přijímače. Má matný povrch a disponuje 30 tlačítky. Jeho rozměry jsou 110 × 42 × 15 mm. Knoflíková třívoltová baterie se po odstranění víčka na zadní straně dálkového ovládání zasouvá do ližinek nápisy nahoru.

Napájeno knoflíkovou baterií. Ta byla zvolena pravděpodobně z důvodu miniaturní velikosti ovladače.

Síťový napáječ 12 V / 2 A

Síťový napáječ vlevo a propojovací audio kabel

Instalace

Po připojení k síti přes externí napáječ a zapnutí přijímače na zadním panelu kolébkovým vypínačem se rozsvítí bílé okruží okolo dvou hlavních ovladačů a následně se rozzáří displej (intenzitu podsvícení ovladačů i displeje lze v menu měnit podle potřeby).

Při prvním zapnutí vás průvodce navede k základním nastavením přijímače. Zvolíte jazyk menu, které nabídne tyto volby pro: Polsko, Portugalsko, Španělsko, Švédsko, Turecko, Anglii, Dánsko, Nizozemsko, Španělsko, Francii, Německo, Itálii, Norsko. Bohužel v nabídce zatím není čeština ani slovenština. Dále můžeme nastavit ručně datum i čas, nebo tuto záležitost ponechat na automatice, kdy zvolíme aktualizaci podle zvoleného programu. Následně si zvolíme připojení k síti, buď pomocí Wi-Fi, nebo pevného připojení k síti pomocí kabelu. Wi-Fi připojení může být stálé, nebo se může ve StandBy odpojovat.

Možnosti a volby

Přijímač podporuje příjem FM radia v pásmu 87,5–108 MHz včetně RDS signálu, takže si na displeji můžeme zobrazit i tyto informace. Dále podporuje příjem internetového radia přes Wi-Fi nebo pevné připojení k internetové síti, DAB+ radio pro pásmo III, 170–240 MHz nebo přehrávání audio záznamů z externího USB disku či přehrávání ze síťového sdíleného zdroje. Podporuje také streaming ze zpoplatněné on-line služby Spotify (na zkoušku je první měsíc této služby zdarma). Radio a mobilní zařízení připojíte do identické Wi-Fi sítě, na mobilu či tabletu aktivujete aplikaci Spotify, na radiu aktivujete režim Spotify Connect, v nastavení aplikace na mobilu nebo tabletu vyhledáte radio, ke kterému se připojíte, a můžete začít streamovat hudbu přímo do něj. V balení přijímače je také leták o Spotify Premium s návodem pro tuto službu. Adresa na webu: https://www.spotify.com/cz/connect/

Pohyb v menu je lehce zapamatovatelný, za chvíli se v něm budete umět pohybovat a přepínat mezi všemi podporovanými funkcemi. Přijímač umožňuje i připojení síťového úložiště s DLNA nebo procházení obsahu sdílených síťových složek a přehrávání uložené hudby nechráněné heslem.

Příjem na FM pásmu

Příjem na teleskopickou anténu na pásmu FM není dostatečný, chtělo by to individuální anténu. Tuner pro toto pásmo vyžaduje silnější signál. Do oblíbených stanic si zde můžete uložit až 10 předvoleb a případně si je i pojmenovat.

Příjem internetového radia

Příjem z internetových radií je moje oblíbená funkce. Je zde velice chytré menu a stovky stanic. Nejdříve si zvolíte region (Afriku, Evropu, střední nebo jižní Ameriku, USA, Oceánii atd.). Po výběru zvolíte stát (je k dispozici 23 předladěných) a po tomto výběru se vám nabídnou stanice ve zvoleném regionu. Dále si můžete zvolit zaměření příslušné stanice (POP, Public, Comedy, Christian, Technology, Gambling apod.). Je podporováno i přehrávání podcastů.

Příjem DAB+ III

Vzhledem k tomu, že jsem přijímač testoval v Praze, na prutovou anténu v bytě se uložilo pouze 39 stanic.

V Praze se naladily a uložily tyto muxy DAB:

mux Českých Radiokomunikací pilotního vysílání:

Kanál: 12C (227,36 MHz)
Výkon ERP: 20 kW
Polarizace: V
Vysílač: Praha-město (Mahlerovy sady)

dále Českých Radiokomunikací:

Kanál: 10D (215 MHz)
Výkon ERP: 0,125 kW
Polarizace: V
Vysílač: Praha-Strahov

a dále mux TELEKO:

Kanál: 11A (217 MHz)
Výkon ERP: 2V
Polarizace: V
Vysílač: Praha – Rošického stadion

Dálkový příjem na individuální anténu jsem nemohl uskutečnit z důvodu nemožnosti připojit externí antény.

Kvalita reprodukce přijímače

Na internetových fórech se objevují různé poznámky ohledně kvality zvuku z tohoto radia (předešlého téměř totožného modelu). Je pravda, že širokopásmové reproduktory jsou umístěny po obou bočních stranách. Tím je zvuk částečně degradován, nicméně pokud má přijímač po obou stranách volné místo, spolu s bassreflexem na zadní straně a nastavení ekvalizéru si zvuk přizpůsobíte tak, aby vyhovoval v umístění, kde jej provozujete. Nejlépe je zvuk slyšet zepředu v ose radia nebo když se umístí v rohu místnosti, aby se zvuk odrážel od stěn dopředu.

Ekvalizér umožňuje vybrat přednastavení pro různé žánry poslechu, například Normal, Flat, Jazz, Rock nebo Movie. Pokud vám nebude toto přednastavení vyhovovat, můžete si aktivovat funkci loudness, kde si můžete individuálně pohrát s nastavením basů a výšek a uložit si jej.

Zvolit si můžete i tento rychlý grafický přepínač Menu. Přepíná se také pravým ovladačem.

Hodnocení a závěr

Při provozu se mi nepodařilo narazit na nějaký problém. Při používání Wi-Fi při přehrávání je třeba vyzkoušet, která síť je ve vašem okolí méně zarušena, zda 2,4 GHz, nebo 5 GHz. Může totiž docházet k výpadkům. Pokud to však umístění radia dovolí, nejspolehlivější připojení dosáhnete pomocí kabelu.

Bílé provedení přijímače

Další parametry přijímače:

• výstupní výkon: 2 × 7 W
• spotřeba: max 24 W
• spotřeba při aktivní Wi-Fi < 2 watty
• Wi-Fi standardy: 802.11 a/b/g/n
• šifrování: WEP, WPA, WPA2
• rozhraní: 10/100 Ethernet RJ45, sluchátkový výstup 3,5 mm, USB 2.0, vstup externího zdroje 3,5 mm
• velikost přijímače: cca 22 × 12 × 15 cm
• hmotnost: 1575 gramů

Balení obsahuje:

• Přijímač SilverCrest SIRD 14 C1
• Napájecí adaptér
• Dálkové ovládání
• Knoflíková baterie 3 V
• Propojovací audio kabel (2 × 3,5mm)
• Manuál v němčině, francouzštině, italštině a angličtině
• Leták Spotify

Co sdělit závěrem?

Jedná se o velice povedený a kvalitní přijímač se širokou škálou funkcí i přes nezvykle nízkou cenu. Potěší tříletá záruka. Přijímač podporuje také automatické aktualizace pro DAB, FM a internet.

Mám pouze tři poznámky k výrobci. V dalším modelu bych přivítal možnost teleskopické antény s F konektorem pro externí připojení anténního systému tak, jako zde u tohoto přijímače HAMA DIR 3100 s možností použít jednu nebo druhou variantu anténního připojení. Druhou poznámku mám k baterii v dálkovém ovládání. Knoflíkové baterie jsou drahé a moc nevydrží. Slušela by náhrada za AAA baterie i za cenu zvětšení těla ovládání. Přijímači by také na zadním panelu slušel audiovýstup pro externí připojení zesilovače nebo domácího kina. Zde je pouze sluchátkový výstup. Ten bych přemístil na bok nebo přední panel. Přes tyto mé poznámky může být pro vás právě takto postavený přijímač vyhovující a k plné spokojenosti. To dokázala již první prodejní akce Lidlu.

S touto akcí Lidlu probíhá ode dneška také prodej doplňků (adaptéru a reproduktorů):

• SilverCrest Multiroom Streaming adaptér
• Multiroom Streaming 18W
• SilverCrest Multiroom Streaming 30W
• SilverCrest Multiroom Streaming 35W

Na tyto výrobky, které se dají použít i k recenzovanému radiu, se můžete podívat v letáku Lidlu.

Pokud jste si přijímač zakoupili, uvítal bych vaše poznatky v diskusi pod recenzí. Přijímač k testu poskytl Lidl.

Targa GmbH
Coesterweg 45
59494 Soest, Germany

BRAND24

Na této stránce naleznete návody prodejce k tomuto přijímači:
http://www.lidl-service.com/cps/rde/SID-061910CE-83946076/lsp/hs.xsl/searchpa­ge.html?rdeLocaleAttr=cs

Cena přijímače je 2990 Kč vč. DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).