Hlavní navigace

Sílí kritika zpravodajství České televize, problém se dnes řešil i před poslanci

24. 2. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Příštího zasedání volebního výboru by se měl zúčastnit i předseda Rady ČT Jaroslav Dědič. Poslanci budou na své příští schůzi řešit, jaký další postup vůči sílící kritice zaujmout.

Sílící kritika, které čelí zpravodajství České televize, se dnes přelila ze zasedání Rady České televize na zasedání volebního výboru při Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Zástupce veřejnosti dnes zastupoval Lubomír Španěl stojící za iniciativou „Stop koncesionářským poplatkům“. Španěl kritizoval mimo jiné způsob podání informací o prezidentu Miloši Zemanovi nebo dění na Ukrajině. Manipulace s veřejným míněním je podle jeho slov zcela nepřehlédnutelná. Zklamání a špatné nálady je už mezi lidmi dost i bez České televize, posteskl si Španěl, který kritizoval i jednostranný výběr hostů v pořadech komentáře, Otázky Václava Moravce a podobně.

K TÉMATU: Jak s kritikou zpravodajství ČT? Radní včera potrápilo vystoupení veřejnosti

Jsme zákonodárci a měli bychom se striktně držet zákona. Do programu televize bychom neměli mluvit. Razil jsem vždycky jiný způsob televize, ale ať vyslechneme cokoliv, my s tím pendrek uděláme. Tyto záležitosti má na starosti Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a televizní rada. Ze zákona s tím nic udělat nemůžeme. Je to můj názor, konstatoval poslanec a místopředseda volebního výboru Vítězslav Jandák. Kolega Jaroslav Holík ho doplnil, že jde spíše o počáteční krok k další sérii opatření, která budou vůči neobjektivnímu zpravodajství České televize následovat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Radní České televize si pochválili objektivitu zpravodajství, kritizovala ho Ivana Levá

Vyjádření Vítězslava Jandáka kritizoval novinář Štěpán Kotrba: Poslanecká sněmovna by měla brát na zřetel dodržování Zákona o České televizi a Kodexu ČT: Nevedete Radu k poslušnosti vůči zákonu. Veškeré stížnosti, které dorazily na Radu České televize, byly šmahem odmítnuty, kritizoval Kotrba a doplnil: Souhlasím s tím, že vysílání České televize je nevyvážené a někteří redaktoři dokonce porušují zákon. Pracuje se s odposlechy, pracuje se s pomluvami, a přesto se nekoná. Měli byste vést Radu České televize k tomu, aby dodržovala zákon a kodex.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Radní České televize: Umělé kauzy ve zpravodajství médium zbytečně poškozují

Předseda volebního výboru Komárek kontroval, že právě tento subjekt byl tím, který chtěl po Radě ČT bedlivější kontrolu generálního ředitele. Nechci obhajovat volební výbor. Nadále se tím budeme zabývat. Rada má být vůči generálnímu řediteli asertivnější a měli bychom být i kritičtější vůči zprávám, které se k nám dostanou. Jediným partnerem České televize je Rada ČT, která může mluvit do programu. Měla by posuzovat celek a ne jednotlivé pořady, doplnil Komárek. Předseda Rady ČT Jaroslav Dědič, který dorazil na jednání volebního výboru později, uvedl, že nemá problém se diskuse na toto téma zúčastnit, ale musí na ni být připraven. Situace ve zpravodajství ČT by se tak měl řešit na příštím zasedání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).