Hlavní navigace

Sharp LC-42LE762E: solidní práce za solidní peníze

15. 10. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Sharp
Televizor této značky vám představujeme letos poprvé. Jsme ale rádi, že se to nakonec podařilo a že jde o model dostupný a v rozumné velikosti.

Panel je typu RGB, tedy bez přidané čtvrté barvy, kterou mají vyšší řady Sharpu. K dispozici máte firemní chytrou platformu Net+, bohužel bez jakéhokoliv českého widgetu, prakticky kompletní tunerovou výbavu (až na DVB-T2), nahrávání s možností pozastavit živé televizní vysílání (TimeShift) a nechybí ani zabudované Wi-Fi s podporou Wi-Fi Miracast. Za necelých patnáct tisíc tak dostanete 107 cm úhlopříčky, velice dobrou výbavu, zajímavý design s mimořádně těžkým a stabilním podstavcem, a jak uvidíte dále, také solidní vlastnosti.

Design je elegantní, rámečky úzké a podstavec hodně těžký! Těžké je ho ale i smontovat, což se mi bez manuálu vůbec nepodařilo.
Autor: Sharp

Design je elegantní, rámečky úzké a podstavec hodně těžký! Těžké je ho ale i smontovat, což se mi bez manuálu vůbec nepodařilo.

Podstavec „na složito“

Softwarová instalace je na DVB-T rychlá a nejdéle tak trvá najít v seznamu jazyků češtinu. Vše vám „vynahradí“ podstavec. V balení k němu chyběl návod a v klasické papírové příručce také nebyl! A protože se podstavec skládá z neobvyklé řady dílů a je řešen zcela jinak než bývá zvykem, nepřišel jsem na to, jak jednotlivé podložky – plus jedno „těsnění“ – uspořádat, aby do sebe zapadly. Televizor tak nakonec skončil opřený…

Součástí instalace není připojení k internetu, které musíte udělat ručně. HbbTV je zapnuto, pochopitelně ale ke spuštění potřebujete nejprve internet.

Co se týče uspořádání kanálů, je možné využít oblíbených položek, nebo je setřídit fyzicky prostou záměnou stanic. Jde to snadno a rychle.

Dálkový ovladač není právě běžný, ale zvyknete si.
Autor: Bohumil Herwig

Dálkový ovladač není právě běžný, ale zvyknete si.

Průhledné ovládání

V menu se dá kolovat a důsledně využívá šipková tlačítka s OK uprostřed a také tlačítek Back a Exit.

Na první úrovni je menu grafické, na dalších textové a jde o stejnou platformu, jakou používá například Finlux či Hyundai. Funguje bezproblémově.

Dálkový ovladač má tlačítka sice rozložená poněkud atypicky a ne vždy tam, kde by bylo potřeba, ale je přehledný, dobře čitelný a zvykl jsem si rychle.

Televizor má odezvu většinou velice svižnou, trochu déle trvá pouze zapnutí a také přepnutí do chytré části, kdy navíc přestane hrát zvuk z aktuálního kanálu. Směrem zpět je to už v pořádku a zvuk se ani nepřeruší.

Programová nabídka je bez obrazového náhledu, za to ukazuje pořady na několik hodin dopředu pro až deset kanálů. Vyvolat můžete i informace o pořadu, pak se ale na obrazovce objeví kanálů méně.
Autor: Bohumil Herwig

Programová nabídka je bez obrazového náhledu, za to ukazuje pořady na několik hodin dopředu pro až deset kanálů. Vyvolat můžete i informace o pořadu, pak se ale na obrazovce objeví kanálů méně.

Základní devítidenní EPG

EPG je bez obrazu a zvuku a ukazuje pořady pro deset stanic. Pokud si zapnete informace k pořadu, uvidíte stanic šest a televizor si nastavení pamatuje.

Pořady jdou vybírat podle žánrů (kultura, děti, zábava…) a filtrovat i v rámci seznamu kanálů. Můžete se po nich libovolně pohybovat (nabídka se přitom stahuje na pozadí) a na kanál jste přepnuti až v okamžiku, kdy zmáčknete OK.

Z EPG můžete jednak nahrávat a jednak se můžete nechat na pořad upozornit. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudil.

Chytré funkce, bez českých widgetů

Dostanete se do nich tlačítkem s vyobrazenou zeměkoulí a i když je náběh pomalejší, uvnitř vidíte náhled aktuálního kanálu a základní widgety typu YouTube, Picasa, apod. Vypsat si ale také můžete všechny dostupné widgety, i když ani zde jsem žádný domácí nenašel.

Co se týče HbbTV, to fungovalo bez problémů, povolovat není zapotřebí nic, pochopitelně s výjimkou napojení na internet. Televizor neměl problém s pomalejší linkou a aplikace si kvalitu automaticky upravila i u HD nahrávky.

Vzhledem k ceně pochopitelně nemůžeme očekávat žádné „chytré vychytávky“ typu hlasové ovládání, avšak aplikace pro chytré telefony Sharp Smart Remote od společnosti Cabot Communications pracuje. Ta druhá, na kterou na Google Play narazíte, je určena pro vyšší řadu Aquos a tady pracovat nebude.

Sharp Smart Remote má sice místy trochu nezvykle uspořádaná tlačítka (podívejte se na galerii výše), ale funguje. Jen s ní – jak je pravidlem – televizor nezapnete.

V menu jsem také narazil na funkci FollowMe TV (viz foto níže), tedy možnost převzít živé televizní vysílání do mobilu či tabletu. S aplikací Sharp Smart Remote však nespolupracovala.

Pokud byste hledali možnost připojení klávesnice či myši, tak ta televizoru chybí, ať už půjdete přes Bluetooth nebo přes USB. Alespoň v použité verzi firmwaru.

Volby na tlačítku Q.menu máte kdykoli po ruce.
Autor: Bohumil Herwig

Volby na tlačítku Q.menu máte kdykoli po ruce.

Možností nastavení dost a dost

Televizor bez jakéhokoliv zásahu okamžitě po instalaci reagoval na příchozí pořad ve formátu 4:3 a správně se – na režim Auto – přepnul. Další možnosti vyvoláte přes tlačítko na dálkovém ovladači a je jich více než dost, včetně 4:3, 14:9 a zvýraznění titulků. Tohle dnes – bohužel – podporuje čím dál tím méně značek.

Přednastavených obrazových voleb je pět a někdy nejsou odlišeny zcela ideálně. Nicméně režim Přirozený byl nastaven solidně. Upravit si ale můžete i jiný podle toho, jak vám to vyhovuje. Volba návratu k továrním hodnotám je hned na konci menu, takže experimentovat lze bez obav.

V obrazových volbách mj. upravíte podsvícení, v pokročilém nastavení pak teplotu barev, barvu pleti a poměr zelená, červená. Ve volbě zvané „RGB zesílení“ pak zvýrazníte či naopak snížíte, působení tří základních barev. Můžete to ale klidně udělat i pro jedinou z nich.

Zvukových režimů je šest, ve volbě Uživatel lze pětipásmový ekvalizér i libovolně nastavit. Jinak jsou parametry zafixované.

Menu je na první úrovni grafické, na druhé textové. Vždy je ale pohodlně ovladatelné a dá se v něm kolovat.
Autor: Bohumil Herwig

Menu je na první úrovni grafické, na druhé textové. Vždy je ale pohodlně ovladatelné a dá se v něm kolovat.

Výborná spotřeba, slabý „stand-by“

Televizor má v továrním nastavení obraz jako Přirozený, úsporný režim je zapnut a navolen na Eko. Na ČT24 (DVB-T) si po hodině provozu vzal 47 wattů (42–53 W).

V menu Obraz můžete vypnout panel a nechat zapnutý pouze zvuk, spotřeba pak poklesne na výborných 16–17 wattů! Příjemné je, že nemusíte do menu a stačí jen zmáčknout tlačítko se zeleným lístkem označené jako Q.menu. Tohle bohužel umí málokdo!

Oficiální spotřeba je udávána na 49 W, pro pohotovostní režim ovšem na < 0,5 W, což je poněkud slabší i vzhledem k ceně. Navíc chybí tlačítko úplného vypnutí a na zadní straně vlevo dole najdete pouze elektronické.

Menu multimédií: Jakmile si v nastavení přepnete na souborový náhled, můžete přehrávat všechny druhy multimédií najednou. Jak vidíte, k dispozici je i knihovna nahrávek. K nahrávání vám stačí klidně i 8 GB flash paměť…
Autor: Bohumil Herwig

Menu multimédií: Jakmile si v nastavení přepnete na souborový náhled, můžete přehrávat všechny druhy multimédií najednou. Jak vidíte, k dispozici je i knihovna nahrávek. K nahrávání vám stačí klidně i 8 GB flash paměť…

Solidní kompatibilita

Nejprve je třeba v Nastavení ve volbě s podivným názvem „Prohlédnout styl“ změnit náhled na „Složka“. Pak vám v menu k obvyklým multimédiím přibude volba Všechny (viz foto výše), takže můžete pracovat se vším možným najednou bez ohledu na to, zda jde o fotografie, hudbu či video. V Nastavení najdete i jazyk titulků, který byl po instalaci správně nastaven na češtinu a zvolit můžete i jejich umístění a velikost. Zvláště to poslední je hodně užitečné i na takto malé úhlopříčce!

Souborový manažer je pohodlný, podporuje dlouhé názvy v češtině a je jedno, zda jste na USB či DLNA. Ostatně to televizor zdánlivě nepodporuje, ale nakonec na něj přece jen narazíte. To když něco chcete přehrát přes USB. Před zvolením konkrétního souboru k přehrání, totiž na výběr dostanete rozhraní USB a DLNA, což v mém případě představoval na straně počítače PS3 Media Server.

A kompatibilita?

Televizor na USB podporuje pouze FAT32. NTFS médium měl tendenci přeformátovávat, exFAT „neviděl“ vůbec. Tohle je pochopitelně mínus, protože to především limituje velikost filmu, která půjde přehrát.

U videa narazíte na bezproblémové kodeky X.264 a XviD a také na to, že si televizor pozici při přehrávání nepamatuje ani po prostém vyskočení tlačítkem Stop. V případě MKV je podpora o něco menší a někdy jsem měl potíže s L4.0, jindy přehráno bylo, a to včetně externích titulků (L4.1 pracovalo).

Příjemné jsou upravitelné titulky, nemusíte se také zabývat neustálým zapínáním znakové sady a ostatně ani titulků jako takových. Tady všechno funguje perfektně!

HD nahrávky z kamer a fotoaparátů zvládl televizor velice dobře, Nikonem (MOV) počínaje a čistým MPEG-4 u Panasoniku konče. Nechybí podpora koncovky M2TS u formátu AVCHD (MTS nebere) a překvapením pro mě bylo přehrání profesionální nahrávky BDAV (Full HD, M2TS), a to naprosto s přehledem.

Po zvukové stránce televizor v tomto okamžiku podporuje Dolby Digital (dts nikoli), z klasických formátů muziky pak MP3, WAV a WMA. Ostrouhal tak zejména FLAC.

Fotografie ve 3D Sharp nezvládá a ani je v manažeru souborů nenabídne, poradí si ale – vedle JPG – třeba i s BMP a PNG.

Boční profil je sice klasický, ale podstavec má snad přes pět kilo a je z prakticky čistého kovu, což v této cenové relaci není zvykem. Pokud ho zvládnete smontovat, bude jen zářit!
Autor: Sharp

Boční profil je sice klasický, ale podstavec má snad přes pět kilo a je z prakticky čistého kovu, což v této cenové relaci není zvykem. Pokud ho zvládnete smontovat, bude jen zářit!

Přirozené barvy

Obrazově televizor odpovídá své třídě, ale… Jak jsem se poslední dobou (minimálně dva, spíše tři roky) přesvědčil, resp. neustále přesvědčoval, odpovídal by i kdybych stál o „pár“ tisíc víc, takže vlastně tady není co hanět. Spíše by se mělo chválit! Je zřejmé, že kvalita obrazu šla v průměru jednotlivých tříd (a cenových relací) dolů, třídy televizorů se předefinovaly a dnes pokud se bavíme o rozumné obrazové kvalitě pro náročnějšího zákazníka, jsme rozhodně nad dvaceti, spíše nad třiceti pěti tisíci. Nicméně vše nahradila výbava, a tak si toho skoro nikdo nevšiml. Sharp se samozřejmě musel trendu přizpůsobit a tak LC-42LE762E. Nicméně i tak, stojí za pozornost a pokud bych ho měl srovnat se dvěma před nedávnem zkoušenými Samsungy (40H6270 – recenze zde a 40H6700 – recenze se chystá), dal bych mu přednost. Pokud bych ovšem nevyžadoval české widgety. Tady žádné nejsou, ale HbbTV České televize fungovalo bez problémů.

Aby ale bylo zřejmé: U videa přes USB se při bočním švenku daly pozorovat drobné artefakty a obraz měl také tendenci tmavnout v tmavých či tmavějších detailech. Televizor rovněž někdy není z nejrychlejších, ale s nízkým datovým tokem se vypořádává nadprůměrně (ne moc, ale znát to je), takže tohle je spolu se sympatickým obrazovým podáním důvodem, proč bych mu dal přednost. A pokud zapomenu na absenci českého obsahu i kvůli poměru cena/výkon. Pokud ale chcete české widgety, na Sharp zapomeňte a jděte k Samsungu. Dobrý kompromis pak podle mého představuje Panasonic. Jak se tak dívám, už vlastně rozdávám vánoční rady a odpovídám na vaše budoucí dotazy…

BRAND24

Hodnocení

pro: cena/výkon, Wi-Fi, včetně Wi-Fi Miracast, eko volby na tlačítko, solidní multimédia s nastavitelnými titulky
proti: neuvěřitelně složitá montáž podstavce, chybí české jakékoli widgety

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 4× 3D brýle (pasivní)
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • natáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (pevně připojený, dvoužilový)
  • papírová uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Jak důležité jsou pro vás české miniaplikace (widgety) v televizorech?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).