Hlavní navigace

Servisní poplatek CS Linku a Skylinku je unikát. Jak postupovala M7 Group jinde?

24. 8. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Lucemburská společnost M7 Group doposud něco jako příjem programů ze satelitu zdarma neznala. Podívali jsme se na její cenovou politiku v jiných evropských zemích.

Canal Digitaal: Důležitý partner pro Skylink

Nizozemská služba Canal Digitaal byla důležitým partnerem pro satelitního operátora Skylink ještě v době, kdy oba provozovatele nepojil společný vlastník. Jen namátkou můžeme uvést, že česko-slovenská služba od ní přebírala například kanály Brava HDTV nebo Discovery HD. Výhodou byl fakt, že obě působí na stejné satelitní pozici – tedy 23,5 stupně východně. Canal Digitaal pak ještě na sousedních 19,2 stupních východně. Příjem z obou pozic je bez problémů možné realizovat například prostřednictvím takzvaného multifocusu.

Canal Digitaal má v nabídce čtyři programové balíky. Každý z nich obsahuje vždy několik set stanic. Ta nejnižší jich má konkrétně 262. To je ale určitým způsobem zavádějící, protože se spoléhá stejně jako Skylink i na programy volně šířené, takže v nabídce nalezneme například i německy hovořící programy typu 3sat, ZDF, VOX, RTL a další. A nechybí tu také české Óčko nebo slovenská TA3. U Skylinku se tomuto „balíčku“ doposud říkalo Gratis. Z 262 stanic u Canal Digitaal jich je 36 v HD rozlišení. Za tuto službu se měsíčně platí necelých 15 euro, tedy v přepočtu na koruny necelé čtyři stovky.

Nutno zdůraznit, že nic takového jako servisní poplatek satelitní operátor Canal Digitaal nemá, ale chtějí-li tamní diváci sledovat tamní základní programy, v podstatě jim nic jiného nezbude, než že si pořídí onen základní balík. V ceně přibližně čtyř set korun ale divák získá v podstatě všechny národní kanály v HD rozlišení. Konkrétně jde o stanice NED, RTL, 5 HD a 6 HD. Další tři balíky nizozemské platformy se jmenují Familie HD (Rodina), Enterteinment HD (Zábava) a Top HD (Komplet). U poslední nabídky si ale sáhnete pochopitelně pěkně hluboko do kapsy, a to pro více než dvanáct set korun.

Základní balík nabízí Canal Digitaal za zvýhodněnou cenu 9.95 euro, a to na dobu prvních třech měsíců. Jeho klasická cena je 14.95 euro.
Autor: Repro foto web canaldigitaal.nl

Základní balík nabízí Canal Digitaal za zvýhodněnou cenu 9,95 euro, a to na dobu prvních třech měsíců. Jeho klasická cena je 14,95 euro.

TV Vlaanderen se základní nabídkou Basic

Základní programový balík belgické satelitní služby TV Vlaanderen se jmenuje jednoduše Basic Light. I tady najdete, řekněme, národní kanály. I když to v tomto případě není tak úplně přesné. Jak vyplývá z názvu služby, je určena pro Vlámsko, což je oblast nacházející se v severní části Belgie. Tomuto faktu je tedy přizpůsobena i programová nabídka. Najdete tu mimo jiné i programy NED, tedy nizozemskou televizi. Balík Basic Light není na základní nabídku zrovna z nejlevnějších, ale ani z nejdražších. Zaplatíte za něj v přepočtu okolo tří set korun.

I u nabídky Basic Light M77 Group s oblibou udává, že získáte balíček Gratis, který obsahuje zdarma více než čtyři sta kanálů. Zajímavostí je, že zákazníci mohou k tomuto balíku získat bezplatně i další kanál pro dospělé. Konkrétně jde o pro heterosexuály určený Hustler TV, který je dobře známý i českému divákovi z nabídky CS Linku i Skylinku. V nabídce Light jsou všechny dostupné HD kanály vlámské veřejnoprávní televize plus dalších 18 volně šířených HD stanic. TV Vlaanderen je šířena ze stejných pozic jako Canal Digitaal, tedy 23,5 a 19,2 stupně východně.

Satelitní služba TV Vlaanderen je určena pro oblast Vlámska, která se nachází na severu Belgie.
Autor: repro foto web tv-vlaanderen.be

Satelitní služba TV Vlaanderen je určena pro oblast Vlámska, která se nachází na severu Belgie.

TéléSAT numérique: Tak trochu jiná služba

Satelitní služba TéléSAT numérique je v podstatě na trhu placené satelitní televize unikátem. Je určena pro oblast Belgie, ve které se hovoří francouzsky. Podmínkou je, abyste měli v tomto státě i bankovní účet. Není proto žádným překvapením, že v nabídce se mísí stanice belgické s francouzskými. Stejně jako ve Vlámsku je i ve francouzské části Belgie tento balík označovaný jako Basic Light. Zákazník má s ním přístup k 28 digitálním programům, z nichž ve vysokém rozlišení je však šířeno pouze pět stanic. Jeho cena je naprosto shodná s TV Vlaanderen – 10,90 euro.

Zdarma služba slibuje více než 600 programů. Mimochodem, je velmi zajímavé, že TéléSAT numérique se na svém webu zmiňuje i o volně šířených programech z družice Hotbird, která se nachází na pozici 13 stupňů východně. To je příklad polských kanálů, mimo jiné Polonia, Viva Polska (je již kódována, což tu operátor vůbec nezohlednil) nebo Tele 5 Polska. Do nabídky si společnost dovolila zařadit i programy ruské nebo řecké. Na webu je přitom zmínka pouze o LNB single, případně LNB Duo…

BRAND24

V Belgii má M77 Group pro oba satelitní operátory obchodní politiku naprosto shodnou.
Autor: Repro foto web telesat.be

V Belgii má M77 Group pro oba satelitní operátory obchodní politiku naprosto shodnou.

AustriaSat: Nováček, který hned podlehl náporu hackerů

Poměrně novou satelitní službou na trhu placené televize je AustriaSat, která, jak již z názvu vyplývá, působí u našich jižních sousedů Rakušanů. Zájemcům o své služby nabízí tři balíky – Plus Austria, HD Austria a Kombi Austria. Řekněme, že základní programovou nabídkou je tedy ta první bez HD kanálů, respektive abychom byli úplně přesní – pouze se základní programovou nabídkou (včetně ORF 1 HD a ORF 2 HD). Služba je totiž technicky realizována na kartách veřejnoprávní ORF, čili zákazník získá pochopitelně přístup i k nim.

Zvýhodněná cena za základní programovou nabídku je bez deseti centů osm euro, běžně stojí deset. Zákazník neplatí žádný aktivační poplatek a operátor slibuje za první rok úsporu až 39 euro. Přijímač je možné získat za 99 euro, tedy v přepočtu přibližně dva a půl tisíce korun. V samotné nabídce základní balíku Plus Austria je celkem patnáct programů ve standardním rozlišení, které jsou poskládány tak, aby si dokázala vybrat celá rodina. Najdete tu tedy například tematické stanice MTV, pro muže určený AXN nebo naopak na ženy orientované RTL Living.

Základní programovou nabídku v Rakousku lze při běžně ceně pořídit za necelých 10 euro, při slevě dokonce za 8 euro.
Autor: repro foto austriasat.at

Základní programovou nabídku v Rakousku lze při běžně ceně pořídit za necelých 10 euro, při slevě dokonce za 8 euro.

Která ze sesterských satelitní služeb CS Linku a Skylinku je vám nejvíce sympatická?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).