Hlavní navigace

Seriál Tisíc a jedna noc (nejen) hvězdou a padákem týdne

12. 2. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - Během sedmi dní jsme viděli na obrazovce televize Nova doslova něco, co už se nebude jen tak opakovat. Turecký seriál Tisíc a jedna noc měl být fenoménem. Zatímco na Slovensku a i v dalších zemích se z něho stal obrovský hit, v České republice k tomu nedošlo. Na obrazovky tuzemských televizních diváků sice vstoupil proti konkurenci jako absolutní vítěz večera, ovšem neměl sledovanost takovou, jakou si od něho Nova slibovala. V praxi tak došlo k tomu, že turecký seriál se stahuje pouze po pár odvysílaných dílech z nejprestižnějšího vysílacího času do podvečera.

Vzestup a pád tureckého seriálu

Do podvečerních časů od 17:30 přesune od pondělí 14. února televize Nova tureckou telenovelu Tisíc a jedna noc. V krátké době po sobě tak nejsledovanější česká televize změnila programové plány, ve čtvrtek totiž rozeslala mediálním agenturám programové změny, z nichž vyplývalo, že se Tisíc a jedna noc přesune do pozdějších večerních časů od 21:20 hod. „V návaznosti na profil diváků seriálu Tisíc a jedna noc a kritérium sledovanosti v hlavní komerční cílové skupině TV Nova, kterou je D15–54, se TV Nova rozhodla pokračovat s vysíláním tohoto formátu od pondělí do pátku v čase 17:30 hodin,“ oznámila mluvčí Novy Michaela Fričová v tiskové zprávě, kterou Nova nazvala „Změny v programu TV Nova budou vždy rozhodovat její diváci“. Televize zároveň znovu zopakovala, že Tisíc a jedna noc je podle ní úspěšná. „Romantický seriál Tisíc a jedna noc byl po Ordinaci v růžové zahradě 2 nejsledovanějším nezpravodajským pořadem v prvním týdnu, kdy byl poprvé uveden na obrazovky. V průměru ho sledovalo 1,3 milionů diváků v kategorii D15+ a více než půl milionu diváků v cílové skupině D15–54. Moderní romantická pohádka zvítězila v kategorii 15+ i nad nejnovějšími americkými velkofilmy, oblíbenými českými seriály a pořady vlastní tvorby,“ konstatuje Nova.

Jan Potůček: Nova opět mění plány: Tisíc a jedna noc od pondělí do pátku od 17:30
Jan Potůček: Čtvrteční Tisíc a jednu noc vidělo 1,3 milionu lidí, podíl u mladých 28%
Jan Potůček: Dvě třetiny diváků Tisíci a jedné noci na Nově jsou starší 55 let
Jan Potůček: Nenazývejte Tisíc a jednu noc telenovelou, žádá ředitel Novy Jan Andruško
Lukáš Polák: Mediálne.sk: Nova přesouvá seriál Tisíc a jedna noc do pozdějšího času
Jan Potůček: Markíza bude vysílat Tisíc a jednu noc každý všední den po 20:00
Lukáš Polák: Seriál Tisíc a jedna noc měl včera na Nově 1 326 tisíc diváků
Lukáš Polák: Nova čelí na Facebooku nevybíravé kritice kvůli tureckému seriálu
Jan Potůček: Nova reprízuje Tisíc a jednu noc denně od 11:30 na Nově Cinema
Jan Potůček: Pondělní díly Tisíce a jedné noci si na Nově oproti neděli nepolepšily
Jan Potůček: Z majitele Novy se stává světový distributor rumunských telenovel
Jan Potůček: Proti Tisíci a jedné noci panují předsudky, míní mluvčí televize Nova
Lukáš Polák: Tisíc a jedna noc na Nově úspěšná, ale ne suverénní: 1,341 milionu diváků
Lukáš Polák: Seriál Tisíc a jedna noc odsoudili Češi už před jeho startem
Ivan Rössler: Vzpoura proti turecké telenovele
Vojtěch Frič: Chvalme TV Nova za „1000 a 1 noc“!

Provozovatel AustriaSat a Canal Digitaal koupil CS Link

Lucemburská společnost M7 Group, která je v Rakousku provozovatelem tamní satelitní služby AustriaSat, expanduje také do České republiky. Má se stát vlastníkem platformy CS Link. Výkonný ředitel společnosti Media Vision, která je v současnosti provozovatelem služby, Daniel Klička, odmítl celou věc komentovat, stejně jako samotná M7 Group. Tuto skutečnost však už potvrdila ekonomickému deniku E15 ředitelka licenčního odboru Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Jitka Hrubá. „Rada vyslovila předchozí souhlas se změnou společníků Media Vision,“ uvedla Hruba. O možném prodeji CS Linku se hovořilo již loni v záři, Klička je však tehdy označil pro server Parabola.cz jako „účelově zkreslené, nepravdivé a neúplné“. „Spíše mne napadá otázka, najde se ještě někdo se zdravým rozumem, kdo těmto účelovým fámám ještě důvěřuje?,“ konstatoval tehdy doslova v rozhovoru pro satelitní web Klička. Deník dále uvedl, že souhlas RRTV byl hlavní podmínkou pro podepsání kontraktu společností M7 Group.

Karta CS Link

Lukáš Polák: Ekonomický deník E15: Satelitní služba CS Link bude mít nového vlastníka
Jan Potůček: Potvrzeno: Satelitní CS Link koupil vlastník platformy Canal Digitaal

Nejbohatší Čech prodal svůj podíl v TV Nova

Petr Kellner, který je nejbohatším člověkem u nás, prodal více než desetinový podíl ve společnosti CME, pod kterou patří také tuzemská televize Nova. Informoval o tom deník MF DNES. Ten se odvolává na prodej akcií CME v držení kyperské společnosti Testora, jejímž prostřednictvím byl Kellner akcionářem CME. Testora se zbavila 377 tisíc akcií CME. List upozorňuje, že transakce je významná zejména svým načasováním. Kellner tyto akcie získal v roce 2004 jako součást ceny za tehdejší prodej televize Nova, kterou ovládala jeho skupina PPF. Podnikatel a magnát držel akcie CME dlouhá léta a zbavil se jich, až když jejich cena spadla na minimum. „Balík“ tak má v současné době hodnotu necelých 70 milionů dolarů. Dnes již bývalý generální ředitel Novy Petr Dvořák byl tehdejším manažerem PPF. Podle MF DNES prodej naznačuje, že Kellner již CME nevěří.

TK Nova jaro 2011 - Jan Andruško

Novým šéfem Novy je právník Jan Andruško. S klesající sledovaností však zatím být spokojený nemůže. (Foto: TV Nova)

Lukáš Polák: Nejbohatší Čech Petr Kellner se zbavil podílu v CME, majiteli Novy

Stručně

Tři nejsledovanější české televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) momentálně obsahuje testovací multiplex DVB-T2, v němž si Český metrologický institut ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi zkouší zemské digitální televizní vysílání druhé generace v Praze a středních Čechách.

Jan Potůček: V pražském testu DVB-T2 vysílá i Prima HD, přibude také Barrandov HD

Ukončit vysílání v zemské digitální síti 3 plánovala před svým koncem zpravodajská televize Z1. V exkluzivním rozhovoru pro server iDnes.cz to řekl její generální ředitel Zdeněk Šámal, který už před rokem v rozhovoru pro DigiZone.cz přiznal, že Z1 prodlužuje s operátorem multiplexu 3, v němž vysílala, smlouvu vždy po jednom měsíci.

Jan Potůček: Zdeněk Šámal: Televize Z1 chtěla odejít z DVB-T, stálo ji 40 % nákladů
Jan Potůček: Konec Z1 je zpečetěn, její majitel vrátil RRTV vysílací licence

Animovaný televizní kanál Megamax rozšíří od 1. prosince nabídku dětských programů na českém televizním trhu. Provozovat ho bude společnost Chello Central Europe, která má společného vlastníka s největší tuzemskou kabelovou společností UPC a na českém trhu již nabízí program Minimax (včetně animované odpolední části Animax).

Jan Potůček: Nový dětský kanál v Česku: 1. prosince odstartuje animovaný Megamax

Astra 3B - vyzařovací diagram

Satelit Astra 3B láká s tímto pokrytím stále nové zákazníky. (Zdroj: SES Astra)

Satelitní pozice 23,5 stupně východně, kterou využívají pro distribuci svých programů tuzemské služby CS Link, Skylink a T-Mobile televize, se rozrostla o dvě nové stanice. V nabídce bulharského operátora Satelitte BG se objevily nově programy City TV a E Kids. Stanice jsou vysílány bez kódování, to znamená, že pro jejich sledování není vyžadována zákaznická karta.

Lukáš Polák: Hudební kanál City TV a dětský E Kids nově na pozici CS Linku a Skylinku

Z několika dalších lokalit dojde v březnu ke spuštění digitálního terestrického vysílání u našich východních sousedů, na Slovensku. Televizní diváci se dočkají jak veřejnoprávních programů Jednotka, Dvojka a Trojka, tak i komerčních stanic Markíza, Doma, JOJ a JOJ Plus. První spouštění je stanoveno na 15. až 20. března, poslední pak na 30. března až 3. dubna.

Lukáš Polák: Slovensko čeká v březnu spouštění dalších digitálních vysílačů

Tipy C

Historicky první generální ředitelkou Rozhlasu a Televize Slovenska, veřejnoprávní instituce, do které se od Nového roku spojili Slovenská televize a Slovenský rozhlas, je dosavadní generální ředitelka Slovenského rozhlasu Miroslava Zemková (na snímku). Do funkce ji ve čtvrtek večer zvolil slovenský parlament. Zemková byla od Nového roku pověřena vedením RTVS, tehdy ji do funkce dočasně jmenoval předseda slovenské Národní rady.

Jan Potůček: První šéfka RTVS Zemková: STV půjde z mrakodrapu, zruším Trojku

Nejzásadnější události tohoto týdne byla:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).