Hlavní navigace

Senátoři definitivně schválili rozhlasovou diginovelu

28. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
28. 5. 2009

AKTUALIZOVÁNO Senátoři dnes hladce schválili digitální novelu Zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která upravuje podmínky přechodu rádií z analogového FM vysílání na digitální vysílání ve standardu DAB nebo DAB+. Podle serveru Česká média se tak stalo prakticky bez rozpravy. Pro návrh hlasovalo 51 senátorů z přítomných 58, nikdo nebyl proti a sedm hlasujících se zdrželo. Pokud normu podepíše prezident republiky Václav Klaus, tak vstoupí v platnost.

Ještě včera senátní mediální komise doporučila schválit předloženou diginovelu, tehdy z osmi přítomných členů mediální komise pro schválení hlasovalo 7 senátorů, zdržel se jen Richard Svoboda z ODS, nikdo nebyl proti. Dnes ráno schválení normy doporučil i senátní kulturní výbor.

DALŠÍ INFORMACE:
Poslanci schválili rozhlasovou diginovelu, na řadě je Senát
Rádia využívají digitalizaci pro zlepšení svých podmínek v analogu

BRAND24

Podle předkladatele novely Petra Plevy z ODS je podstatou novely prodloužení licencí současných soukromých vysílatelů do roku 2025 s tím, že všichni, kdo o to požádají, dostanou tzv. přechodnou licenci. Ta bude vysílatele opravňovat k analogovému vysílání až do té doby, kdy je vláda vyzve k odevzdání analogu a přechodu na digitální vysílání. Návrh je podle něj kompromisem mezi potřebami velkých i regionálních a lokálních vysílatelů. „Děláme vše proto, aby přechod rozhlasů na digitál byl okamžitý a neproblémový,“ řekl Pleva podle serveru Česká média.

ROZHOVORY K TÉMATU:
Jiří Hrabák: Rozhlasová diginovela prospěje všem, i menším rádiím
Martin Hroch: Na digitalizaci rádií se dívám s nedůvěrou
Michal Zelenka: Rádia nezabetonují trh na věky, digitál přinese konkurenci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).