Hlavní navigace

Šéfka RRTV: Nehrozíme HBO kvůli Terapii sankcemi, jen upozorňujeme

2. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
2. 12. 2011

Filmovému kanálu HBO nehrozí kvůli vulgaritám v seriálu Terapie sankce, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pouze upozornila jeho provozovatele na výskyt sprostých nadávek před 22. hodinou. Serveru DigiZone.cz to řekla předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Jinou možnost než vydat upozornění podle ní Rada nemá, protože zákon to po ní vyžaduje.

K TÉMATU: Seriál Terapie je příliš vulgární, upozornila vysílací rada HBO

Zařazování vulgarismů a nadávek do vysílání nezakazuje provozovatelům RRTV, ale zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Rada je povinna dohlížet na dodržování tohoto zákona, není jeho autorem. Autorem tohoto zákazu je Parlament ČR. Za odvysílání vulgarismů a nadávek nehrozí provozovatelům žádná sankce. Rada v těchto případech může provozovatele pouze „upozornit“, uvedla Kalistová.

BRAND24

Upozornění, které Rada zaslala HBO, se podle šéfky vysílací rady ani netýká narušování psychického a morálního vývoje dětí a mládeže. Ustanovení zákona zní: Provozovatel vysílání je povinen nezařazovat do programů pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy a nadávky, kromě uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné; taková díla je však možné vysílat pouze v době od 22.00 hodin do 6.00 hodin druhého dne, vysvětluje Kalistová.

Jak vyplývá z textu zákona, v denních hodinách je absolutní zákaz používání vulgarismů a nadávek bez dalšího. V případě možnosti přihlédnutí ke kontextu daného díla by bylo jistě na místě v tomto, i mnoha jiných případech provozovatele neupozorňovat. Za současné právní úpravy by tím však došlo k ignorování znění zákona, což je u ústředního správního orgánu nemyslitelné, dodala předsedkyně RRTV.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).