Hlavní navigace

Schwaiger DSR 1004CWCI: robustní Němec tak trochu naoko

31. 3. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Německý výrobek firmy Schwaiger působí robustně, ale je to tak trochu na oko. Přední panel vás na první pohled zaujme, ale místo kvalitního displeje pro zobrazení názvu kanálů tu najdete pouze displej pro čtyři pozice čísel. Nejinak tomu je i u samotného grafického prostředí. Pokud byste čekali něco propracovaného, přijímač vás zklame. Jednoduchý firmware připomíná např. přijímače Golden Interstar. Pokud nenahrajete novou verzi firmwaru, přijímač navíc nebude mít ani bezproblémovou češtinu, v menu ani v EPG.

Přední a zadní panel

Přední panel přijímače působí moderním dojmem. Je uhlazený a není zbytečně překombinovaný. V levé části lze najít tlačítko STANDBY a do kruhu umístěné přepínání kanálů a hlasitost. Tlačítka slouží i pro pohyb v menu a přesun mezi jednotlivými položkami. Uprostřed je umístěné velké potvrzovací OK. Na první pohled je pak možné jednoduše přehlédnout další dvě volby, kterými jsou Menu a Exit. Základní funkce přijímače je tak celkem lehce možné ovládat i bez ovladače. V pravé části předního panelu se pak nachází odklopné víko, pod kterým najdeme integrovanou čtečku karet CryptoWorks. To ocení zejména majitelé karet Trade and Technology, Gital a UPC Direct. Pokud by vám to však nestačilo, chtěli byste např. poslouchat stanice Technisat Radio a jste vlastníky oné karty, budete potřebovat ještě modul, který onen kryptovací systém podporuje. Přijímač celkem obsahuje dvě šachty pro tyto moduly. Mezeru mezi tlačítky a odklopným víkem vyplňuje čtyřmístný displej. A právě to by dle mého názoru byl jediný nedostatek předního panelu. V dnešní době už totiž člověk očekává od přijímače nejen zobrazení volby, ale také názvu kanálu. Navíc přední panel vypadá moderně, a pokud se při zapnutí objeví jen pár čísel, ubírá mu to i na kráse.

Schwaiger DSR 1004 CWCI přední

Zadnímu panelu nelze vytknout nic. Obsahuje jak anténní vstup LNB IN, tak i výstup LNB OUT, dále scart konektory pro připojení k televizoru a rekordéru, čtyři cinch konektory pro připojení k audio soustavě (pravý – levý kanál) a televizoru (video). Posledním konektorem je pak černý optický výstup pro digital audio, možné je však využít i optického kabelu přes S/PDIF. Schwaiger nezapomněl ani na modulátor, takže vstup ANT IN a výstup TV OUT jsou zde také.

Instalace

Po prvním zapnutí se na displeji objeví nápis NOCH a na obrazovce vám bude blikat ikonka satelitní paraboly bez signálu. To ale pouze tehdy, nemáte-li parabolu natočenou na pozici 19.2 st. východně. Abychom to vysvětlili – přijímač měl totiž jednu zvláštnost. Už byly naladěné kanály právě z tohoto satelitu. I když jsme uvedli přijímač do továrního nastavení, stále se zobrazovaly. Jak tedy probíhala samotná instalace? Vzhled ke svému původu mluvil na počátku Schwaiger německy. Proto ho bylo zapotřebí přepnout na domovský jazyk. To lze provézt jednoduše přepnutím v menu na volbu Systemeinstelllung a první položkou je hned pak Menüsprache, kde je na výběr čeština i slovenština. Přijímač je už tedy tímto jakoby nastavený a můžete začít řešit samotný satelitní příjem. Ještě předtím ale doporučuji v Nastavení systému přepnout volbu Uzamčení menu na Odemčeno. Jinak se vás totiž při každé sebemenší změně bude ptát Schwaiger na svůj PIN a poměrně dost to znepříjemňuje prá­ci.

Schwaiger DSR 1004 CWCI menu

Jako další by se měl nastavit jazyk audia na češtinu. Protože jde o výrobek z Německa, tak je to stejné i u titulků. SCART pak nastavte na RGB. Typ obrazovky je možné přepínat mezi formáty 4:3 Letterbox, 4:3 Full screen a 16:9. Dále můžete nastavit, jak dlouho se bude zobrazovat informační okno, a to od jedné až do patnácti sekund. Přijímač podporuje i několik obrazových norem, a to PAL, SECAM a NTSC, zvuk pak BG, I a DK. Samozřejmostí je i možnost nastavení průhlednosti menu, změna PIN kódu, několik zámků (menu, přijímače a pro děti). Pokud chcete, aby se Schwaiger aktualizoval ze satelitu, můžete volit tlačítkem OK položku Aktualizace OTA.

Ladění kanálů

K ladění jednotlivých kanálů se dostanete prostřednictvím položky Instalace, kde jsou řazeny satelity do tabulky. Že by zde ale byly podle nějakého kritéria, to se rozhodně říci nedá. Vypadá to spíše tak, že kam byla pozice uložena, tam zůstala, a tak je jako první umístěn Amos na 4 st. západně, za ním následuje Apstar na 76.5 st. východně. Teprve za chvíli pochopíte, že systém řazení je abecední. To je ale u řazení družic, kde záleží na satelitní pozici, tak trochu nesmyslné kritérium. V pravé části tabulky pak najdete nastavení pro anténu. Přijímač pochopitelně podporuje DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2 i USALS. U poslední možnosti si musíte zjistit nastavení pro anténu sami. Nejlépe to udělá např. na serveru Mapy.cz, kde je jednou z možností i určení polohy pomocí souřadnic GPS. Dalšími možnostmi je vyhledávání kanálů pouze volných nebo všech. Satelit je možné také přidat, editovat nebo úplně smazat. Kámen úrazu byla pro přijímač pozice 23.5 st. východně (tedy ta pro českého diváka velmi atraktivní díky platformám CS Link a SkyLink). V seznamu transpondéru totiž chyběly úplně všechny frekvence pro tyto balíky. Vše se tedy muselo nastavit manuálně.

Schwaiger DSR 1004 CWCI EPG

Elektronický programový průvodce (EPG)

EPG označené na dálkovém ovladači právě tímto názvem se skládá z několika částí. Tou první je žlutý informační proužek, ve kterém najdete informaci o programové pozici a názvu kanálu, začátku aktuálně běžícího pořadu a datu. V dolní části lišty probíhají jakýmsi rolováním všechny názvy a časy pořadů. Dalším stisknutím tlačítka EPG se objeví tabulka, kde je v pravé části aktuálně sledovaný program a v levé seznam čtyř nejbližších kanálů k právě zvolenému. U každého z nich je název vysílaného pořadu. Poslední fází je přehled pořadů až na týden dopředu seřazených podobně jako v televizních magazínech. Při kliknutí na jakýkoliv název pořadu se při stisknutí OK objeví podrobnosti.

Umí dobře česky - pečeť

Čeština

Přijímač si známku „Umí dobře česky“ nezaslouží, pokud má v sobě starý firmware, a to hned ze dvou důvodů – fw obsahoval chyby v menu a bezproblémové nebylo ani EPG. Na první pohled byla sice čeština v pořádku, ale jakmile se začnete dostávat do jednotlivých podpoložek, narazíte např. na HlavnT menu, V’eobecné informace o karti, Prosím, vyberte polo⅕ku apod. Elektronický programový průvodce pak vůbec nepodporoval české znaky, takže jsme se dočkali místo háčků a čárek pouze jakýchsi nesmyslných znaků jako je A s kroužkem, I s přehláskou atd. Nový firmware však vše vyřešil a poté byly bez problémů jak položky v menu, tak i samotné EPG. Přijímač podporuje kompletní sadu českých znaků, a to i v teletextu.

BRAND24

Schwaiger DSR 1004 CWCI
Celkové hodnocení 7 b. (s novým FW 9 b.)
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 1 b. (s novým FW 3b.)
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1 b.

Orientační cena: 3100,– Kč

Foto: schwaiger.stran­ky.biz; screeny: Lukáš Polák, DigiZone.cz

Používáte v domácnosti nějaký výrobek od firmy Schwaiger?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).