Hlavní navigace

Sazebník poplatků za televizní kmitočty počítá se zdražením analogu

21. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 12. 2007

V připomínkovém řízení je nyní nejen Technický plán přechodu (TPP) české digitalizace, ale také návrh vládního nařízení k poplatkům, který s přechodem na zemské digitální vysílání v Česku souvisí. Na svém blogu to připomíná národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva.

Vzorec pro výpočet výše poplatků za využití kmitočtů pro televizní vysílání je pro analogové a digitální televizní vysílání v návrhu v zásadě shodný, je ale rozdílná výše příslušného koeficientu P1 pro analogové televizní vysílání a digitální televizní vysílání s příslušnými podmínkami a pravidly pro výpočet, píše Zdeněk Duspiva.

Digitální novela umožnila zvýšit horní mez pro poplatky za televizní kmitočty na stonásobek dřívějšího horního limitu. U šíření a přenosu televizního vysílání (rozhlasová služba) je rozmezí od 375 Kč do 18 000 000 Kč za jeden přidělený kmitočtový kanál v závislosti na druhu kmitočtového pásma a televizního vysílání a na parametrech rádiového zařízení, uvádí zákon 304/2007 Sb. jako novelizaci zákona o elektronických komunikacích.

BRAND24

Návrh obsahuje bič na operátory, kteří by nechtěli dodržovat TPP. Pro analogové televizní vysílání se v návrhu počítá i se zvýšením koeficientu v případech, kdy by držitel oprávnění neukončoval analogové televizní vysílání v termínech stanovených v TPP, podotýká národní koordinátor.

Celý název dokumentu je „Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 154/2005 Sb., o stanovení výše a způsobu výpočtu poplatků za využívání rádiových kmitočtů a čísel“. Podle Zdeňka Duspivy by měl být po připomínkách vypořádaný a předaný k definitivnímu schválení do února 2008.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).