Hlavní navigace

Satelitní služba Digi TV jede, start její nové podoby se blíží

26. 9. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Provozovatel služby, společnost Digi Czech Republic, nechce nechat nic náhodě. Kvůli zajištění kvality se operátor spojil se Slovak Telekomem.

Česká Digi se spojila s tou slovenskou, alespoň technicky

Technický chod české verze satelitní služby Digi TV pro Českou republiku bude zajišťovat společnost Slovak Telekom, která za tímto providerem stojí u našich východních sousedů. V pondělí to formou tiskových zpráv potvrdily obě firmy. Jak v nedávném rozhovoru pro server DigiZone.cz konstatoval Vladimír Rusnák, výkonný ředitel společnosti Digi Czech Republic, se spoluprací naopak nepočítá Digi TV u konkurenční UPC DTH, která je v České republice a na Slovensku provozovatelem freeSATu (dříve UPC Direct). Nová verze satelitní služby pro náš region začne fungovat od 1. října, její původní podoba by naopak měla být ukončena nejpozději v polovině příštího roku.

Hledali jsme partnera, který by mohl splnit naše vysoké technické požadavky na moderní, spolehlivou a kvalitní satelitní televizi, kterou ocení naši zákazníci. Ve Slovak Telekom jsme takového partnera našli, uvedl Rusnák. Spolupráce se společností Slovak Telekom se týká akvizice, zpracování a vysílání televizního signálu na satelit a zabezpečení systému podmíněného přístupu. Slovak Telekom se kromě toho bude starat i o dodávky set-top boxů a jejich funkčnost. Pro DIGI CZ jsme připravili end-to-end technologické řešení, které umožňuje plně využívat pokročilé vlastnosti satelitní platformy Digi Slovakia a Slovak Telekomu při zachovaní plné programové a marketingové nezávislosti, sdělil generální ředitel Digi Slovakia Marcel Šatánek.

Lukáš Polák: O technický chod Nové Digi CZ se postará Slovak Telekom, freeSAT je ze hry


foto: archiv

Parabola satelitní televize Digi TV

Pilotní crossmediální měření pro TNS Aisa

Vítězem výběrového řízení Asociace televizních organizací (ATO) na realizaci pilotního projektu crossplatformního měření videoobsahu se stala agentura TNS Aisa. Prostřednictvím tiskové zprávy to v pátečním v pozdním odpoledni oznámila ATO. Jako důvod pro výběr tohoto vítěze uvedla, že její nabídka nejlépe vyhověla požadavkům zadání. Kromě TNS Aisa obdrželo sdružení návrhy na řešení crossmediálního měření od agentur GfK, Median, STEM/MARK a Nielsen Admosphere.

Komplexní měření videoobsahu na všech obrazovkách a mobilních zařízeních je ambicí ATO pro příští projekt měření sledovanosti televizního vysílání v letech 2018–2022. Od praktické zkušenosti s pilotním projektem si ATO slibuje upřesnění jednotlivých výzkumných parametrů a snazší nastavení veřejné zakázky, v jejímž režimu výběrové řízení ATO probíhá. Na poptávku ATO odpovědělo celkem pět výzkumných společností, z nichž tři byly předmětem závěrečného posuzování hodnotící komise. TNS Aisa nabídla zajímavé řešení pilotního měření plně v kontextu globálních technologií, používaných metodik a nástrojů, uvedla Vlasta Roškotová, jednatelka ATO.

Lukáš Polák: O pilotní projekt crossmediálního měření se postará agentura TNS Aisa

Televize Relax zůstane u svého stávajícího názvu

Televize Relax už se nevrátí ke svému původnímu názvu TV Pohoda. Rozhodl o tom management stanice s tím, že během původního transformačního procesu, kdy kanál používal označení Relax-Pohoda, se tento krok ukázal v podstatě zbytečným. Poprvé se s Pohodou mohli diváci na svých obrazovkách setkat v průběhu roku 2012, kdy byla zařazena do multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting, jehož provozovatelem je stejně jako u této televize ostravský podnikatel Radim Pařízek. Od 1. října 2013 používá TV Pohoda označení Relax a prošla významnou proměnou. Přibyla k ní další televize Rebel.

Po zhruba ročním testovacím režimu užívání přechodného názvu Relax-Pohoda jsme byli nuceni konstatovat, že se naše vize o budoucím striktním užívání názvu televize Pohoda nepotvrdila. A to i přes to, že se jedná o běžně užívaný český termín, na který jsme spoléhali i s ohledem na nejpočetněji zastoupenou cílovou skupinu našich diváků. Ta se běžně pohybujeme mezi sociální skupinou C a D. Tudíž mezi skupinami obyvatel, které běžně užívají spíše češtinu,zdůvodnila pro náš web Martina Vacková, která má na starosti komunikaci s médii a marketing tematické televize Radima Pařízka.

Lukáš Polák: Provozovatel televize Relax obrátil, k původnímu názvu Pohoda se už nevrátí

Stručně

Provozovatel satelitní služby Digi TV, společnost Digi Czech Republic, už se nebude spoléhat na montáže techniky u zákazníků prostřednictvím externích firem. Tiskové oddělení operátora to oznámilo jen krátce poté, co vydalo první tiskovou zprávu týkající se převzetí technického chodu služby Slovak Telekomem.

Lukáš Polák: Satelitní služba Digi TV se nebude spoléhat na montáže externími firmami

Speciální stanicí, jejíž vysílání se skládá ze dvou samostatných kanálů, vytvořil na přání operátorů provozovatel Leo TV, společnost PK 62. Serveru DigiZone.cz to sdělil na setkání provozovatelů placené televize a operátorů v Nymburce, které každoročně pořádá firma Lica, Martin Laštovička, obchodní a výkonný ředitel PK 62.

Lukáš Polák: Provozovatel Leo TV vytvořil kvůli operátorům speciální erotický double kanál

Erotická televize Playboy TV ve verzi pro Evropu, která je dostupná i v nabídkách některých operátorů v České republice a na Slovensku, začala vysílat v širokoúhlém obrazovém formátu, tedy poměru stran 16:9. Server DigiZone.cz si tuto skutečnost ověřil ve službě Mobilní TV od T-Mobilu, kterou dlouhodobě monitoruje.

Lukáš Polák: Evropská verze Playboy TV dostupná i v Česku začala vysílat širokoúhle

Erotická stanice Playboy TV Europe začala vysílat v širokoúhlém formátu
Autor: repro foto Playboy TV Europe

Erotická stanice Playboy TV Europe začala vysílat v širokoúhlém formátu

Služba 4network.tv, která umožňuje sledování televize po internetu prostřednictvím IP přijímačů, mobilních zařízení i skrze internetový prohlížeč, spustila pilotní provoz u operátorů Nej TV a RIO Media. Na setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce to oznámil David Kulda ze společnosti Netforms, která tuto službu provozuje.

Lukáš Polák: Platforma 4network.tv v pilotním provozu ve službách Nej TV a RIO Media

Technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka se stal dalším členem vrcholného managementu veřejnoprávního média, který usedne v jednom z orgánů Evropské vysílací unie (EBU). Zýka bude konkrétně jedním z členů Operations Council EBU, což je poradní orgán Výkonné rady EBU.

Lukáš Polák: Technický šéf Zýka dalším členem vedení Českého rozhlasu ve vysílací unii EBU

BRAND24

Ve vysílání televize Nova se už letos na podzim objeví nečekaně pokračování Expozitury, osmnáctidílný seriál Atentát. Nejsledovanější komerční stanice o jeho nasazení informovala ve středu s tím, že první díl bude pro diváky připraven v pondělí 12. října od 21:40, další části pak vždy s týdenní periodicitou.

Lukáš Polák: Nova nasadí v říjnu nečekaně pokračování Expozitury, osmnáctidílný seriál Atentát

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).