Hlavní navigace

Satelitní Skylink a CS Link přejdou na kódování Irdeto. Mají se diváci bát?

7. 1. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Na některých odborných serverech jste si již jistě mohli přečíst o tom, že satelitní platformy Skylink a CS Link hodlají přejít v nejbližších letech na kódovací systém Irdeto. Nyní používají systém CryptoWorks. Proč dochází ke změně? V roce 2012 totiž dojde k ukončení podpory systému CryptoWorks a po tomto datu by satelitním službám, které ho používají, hrozilo jeho případné prolomení a s tím spojené škody - pirátský příjem placených televizních programů. Co bude znamenat přechod na systém Irdeto pro samotné diváky?

Trocha historie

Systém podmíněného přístupu CryptoWorks byl vyvinut společností Philips CryptoTec, ale později byl odkoupen společností Irdeto. To se stalo v roce 2006. Pochopitelně jako ostatní kryptování slouží k ochraně prémiových televizních kanálů před nelegálním sledováním. Diváci tedy musí mít pro příjem těchto televizních programů kartičku patřičné satelitní platformy. Historie nizozemské společnosti Irdeto se váže až k roku 1969, svůj první systém podmíněného přístupu však firma představila až v roce 1995. První čipové karty s vylepšeným systémem Irdeto 2 se objevily na trhu v roce 2000. Tehdy byla prvním zákazníkem africká pobočka Multichoice. Pamětníci si jistě mohou vzpomenout, že v devadesátých letech firma působila také v České republice. Nejnovější verzi označovanou jako Irdeto 3 představila společnost v září loňského roku. Jde tedy o poměrně novou záležitost. Právě tu bude používat i česká satelitní platforma Skylink a pravděpodobně i CS Link. Mezi zákazníky Irdeta patří např. rakouská ORF nebo řecká platforma Nova.

AB IPBox 910HD přední panel

Přední panel set-top-boxu AB IPBox 910HD. Foto: Čestmír Polák

Proč se přechází a je třeba měnit set-top-box?

Důvod, proč se přechází na kódovací systém Irdeto, je jasný – lepší zabezpečení této platformy. K prolomení systému CryptoWorks jednou došlo, Skylink ani CS Link proto do budoucna nechtějí nechat nic náhodě. Navíc společnost Irdeto oznámila, že koncem roku 2012 ukončí podporu kódování CryptoWorks. Je pro ni nákladné a zbytečné udržovat dva systémy podmíněného přístupu najednou. Výrobci satelitních přijímačů o této skutečnosti vědí, a proto se zdráhají vyrábět set-top-boxy s podporou končícího systému CryproWorks. Proto společnost Irdeto usiluje o co nejrychlejší přechod na systém PI-sys. Znamená to snad, že zákazníci Skylinku a CS Linku budou muset měnit své set-top-boxy? Nikoliv. Irdeto totiž poskytuje možnost zachovat funkčnost přijímačů se stávajícím systémem CryptoWorks. To bude možné díky tzv. Irdeto CryptoWorks Embedded Card (zkrácené ICE Card). Ta je zvláštní v tom, že umí pracovat jak se systémem Irdeto PI-sys tak také CryptoWorks (CW). Platforma Skylink už má ověřeno, že většina CW dekodérů nemá s touto kartou problémy. Podle údajů rakouské společnosti ORS, obdoba Českých Radiokomunikací, by mělo jít asi o 70 přijímačů z osmdesáti, které bez problémů prošly testem.

Výhoda pro abonenty i providera

Tato skutečnost pochopitelně přináší výhody pro obě strany – zákazníky i dodavatele obsahu (televizních stanic). V budoucnosti bude možné vadnou kartu CryptoWorks bez problémů nahradit novou ICE Card. Skylink i CS Link také budou moci do budoucna přestat dodávat karty CryptoWorks. Díky tomu je také možné co nejdříve začít dodávat přijímače s dekodérem PI-sys. Zákazníci obou satelitních služeb však nemusí mít strach, že se tato operace odehraje během několika následujících měsíců nebo dokonce týdnů. Jak Skylink garantoval, vypnutí systémů CryptoWorks (platforma v současné době používá tři verze) neproběhne dříve než poslední den roku 2012. Obě česko-slovenské platformy budou pravděpodobně používat nejnovější verzi označovanou jako Irdeto PI-sys 3.0 a tento systém bude v případě Skylinku umístěn v technologickém centru společnosti Towercom (majitele značky Skylink) v Bratislavě. V současné době už mohou diváci satelitní služby Skylink narazit na systém Irdeto u programů MGM, Viasat Explorer, Viasat History a BeBe TV HD. Zatím však není zapojen a tím pádem karty, které ho budou umět odemknout, jsou neaktivní. V oprávnění se u providera zobrazuje FFFF.

Karta HDTV

Současná podoba abonentských karet Skylink. Ty od Irdeta by měly zůstat stejné. Foto: Skylink

Karta Premium Card

Bezproblémový přechod na systém Irdeto by měly zajistit karty Irdeto Premium Card, které jsou ve výrobě teprve od loňského listopadu. Právě ty bude dodávat svým abonentům také satelitní platforma Skylink. Karta má jednu velkou výhodu, která způsobí značné problémy hackerům – její celý obsah je možné přepsat, a to dokonce pouze přes satelit, takže odpadá její výměna v případě prolomení systému. Výše jsem se zmínil o tom, že z 80 testovaných přijímačů rakouskou společností ORS bylo funkčních 70. Nutno však zdůraznit, že oněch deset, které nekomunikovaly správně, neměly legální systém CryptoWorks. Znamená to, že univerzální čtečku z něj udělal např. neoficiální firmware. Do budoucna bude možné případně karty také párovat s přijímačem (zabezpečení Secure Silicon). Použití ICE Card bude naprosto stejné jako u ostatních karet. Veškeré údaje o předplatném najde abonent v menu přijímače např. pod položkou podmíněný přístup.

Skylink a minimální požadavky na set-top-boxy

Satelitní platforma Skylink bude mít i požadavky na nové set-top-boxy (STB), které budou distribuovány v České republice nebo na Slovensku. Větší nároky budou pochopitelně na STB s vysokým rozlišením (HD). Zatímco minimální paměť SD RAM bude 64 MB a flash 16 MB, u HD set-top-boxů to bude 128 MB RAM a 16 MB paměť flash. Povinná bude také tzv. ochrana Secure Silicon. U HD přijímačů Skylink požaduje jako nutnost rozhraní USB 2.0, zatímco u SD přijímačů bude pouze doporučené. Jako povinné u set-top-boxů s vysokým rozlišení požaduje platforma také HDMI rozhraní. Naopak Ethernet bude pouze mezi položkami doporučenými, stejně tak rozhranní Common Interface (CI slot). Nutností u SD i HD přijímačů však bude čtečka karet Irdeto a předdefinovaný seznam frekvencí Skylinku. Z položek Volitelné bude také pevný disk. Tuzemské uživatele jistě potěší také nutnost dodat český manuál a podpora místních znaků v elektronickém programovém průvodci (EPG).

BRAND24

Irdeto modul 500

S moduly Irdeto se mohou zákazníci obchodu s anténní a satelitní technikou setkat již dnes. Foto: tvdigitalne.cz

Jak bude probíhat zavádění systému Irdeto?

Plány Skylinku se oproti původnímu jízdnímu řadu Irdeta změnily. Satelitní platforma měla zprovoznit systém PI-sys a testovat přijímače s dekodéry již v listopadu loňského roku. Podle aktuálních informací to však vypadá tak, že test funkčnosti proběhne až od ledna (pravděpodobně tento týden) do 15. února. Tím pádem se posune i první dodávka ICE karet, a to z února až na 15. duben. Zde by tedy měl Skylink nabrat zpoždění přibližně dva měsíce. Představitelé platformy věří, že tímto krokem bude umožněna řádná příprava také ze strany zúčastněných subjektů. Dle původních informací se také měly v březnu objevit na trhu první přijímače s dekodérem PI-sys. Dodávka karet CryptoWorks měla skončit v dubnu. Vzhledem k přibližně dvouměsíčnímu zpoždění je možné, že Skylink k tomuto kroku přistoupí až v červnu, takže od té doby by noví zákazníci dostávali už pouze karty Premium.

Myslíte si, že přechod satelitní platformy Skylink na kódovací systém Irdeto bude bezproblémový?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).