Hlavní navigace

Satelitní Astra předpovídá rapidní nárůst programů v HD do roku 2013

11. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 3. 2010

Satelitní operátor SES Astra očekává, že do roku 2013 vzroste počet HDTV kanálů až na 600. Na konferenci DVB World 2010, která se konala do včerejška v portugalském Lisabonu, to řekl zástupce této společnosti Thomas Wrede. V současné době je možné prostřednictvím evropských družicových systémů možné zachytit až 280 programů. Samotné satelity Astra v současné době obývá 112 HD kanálů.

Tipy C

V letošním roce se počítá s tím, že přibude minimálně dvacet nových programů ve vysokém rozlišení a v roce následujícím pak dalších třicet. Wrede upozornil na to, že ne každá stanice je schopna v HDTV vysílat. Co se týká obchodních modelů, šíří takto svůj signál většinou pay-tv, tedy placené stanice. Tato situace také funguje dobře u veřejnoprávních stanic, problém už ovšem je u některých komerčních subjektů, které berou tuto technickou část jako dodatečné náklady. Wrede poukázal například na model placeného baličku HD+ s německými komerčními programy.

Podle zástupce společnosti SES Astra je v současné době k dispozici na 125 milionů HD ready zobrazovačů v Evropě, přičemž jedna pětina z nich umožní vidět obraz v kvalitě 1080p. Celkem jde asi o 60 % evropských domácností. 97 % zobrazovačů prodaných v Evropě už by mělo být podle odhadů HD ready. Již v roce 2008 se ukázalo, že se podařilo překročit předpovědi v oblasti HDTV a na konci desetiletí bylo jasné, že televize ve vysokém rozlišení se stane hlavním proudem, uvedl Wrede a apeloval na vysílatele, že je zapotřebí snížit počet pořad převáděných do HD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).