Hlavní navigace

SatElita 2000HD: DVB-S2 jednotunerový satelitní přijímač s USB PVR funkcí

24. 2. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Tak zde máme další satelitní přijímač, který se funkcemi i chováním velice podobá oblíbeným set-top-boxům Ferguson Ariva 100/200HD. Mohl by se tak stát jejich vážným konkurentem. Je to další přijímač "HD ready" za cenu SD přijímače a nemá v této cenové kategorii dosud konkurenci. S vhodným softwarem podporuje dekódování CryptoWorks, EMU, sdílecí protokol NewCamd, apod. SatElita 2000HD je určen pro příjem normy DVB-S2 s funkcí USB PVR a timeshiftem, upscalingem PAL na 720p & 1080i.

Velikostí velice malý (260×220×50 mm) přijímač je ukryt v barvách stříbrné metalízy s černým předním panelem. K dokonalejšímu odvětrávání mu slouží 5 mm vysoké podnožky. Spotřeba ve StandBy je menší než 1W.

Satelita přední panel

Přední panel

Na předním panelu vlevo se nachází tlačítko pro vypnutí z/do pohotovostního stavu, dále do kruhu rozmístěná tlačítka pro pohyb v menu, dále tlačítko pro vstup do menu a pod ním výstup z menu. Uprostřed je numerický displej svítící zelenou barvou s možností měnit jeho jas i kontrast, který indikuje stav přijímače. V pohotovostním stavu (StandBy) svítí na displeji pouze červená dioda. Napravo je odklápěcí víko, kde po otevření najdeme USB 2.0 port pro aktualizaci software nebo pro připojení externího disku. Vpravo pod sebou najdeme 1 x universální čtečku a 1 x Common Interface.

Satelita přední panel s kartami

Zadní panel

Na zadním panelu od leva najdeme porty: LNB vstup/výstup, pod nimi HDMI, dále LAN pro připojení k síti, Component (YPbPr), CVBS – RCA (Cinch) video, 2× RCA (Cinch) analog audio, optický S/PDF digitální výstup, RS-232 a pod ním SCART TV/VCR. Úplně vpravo je napevno připojen flexi napájecí kabel a pod ním kolébkový vypínač.

Satelita zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je klasické velikosti s vysokým zdvihem tlačítek a je snadno ovladatelné. Při rychlém přepínání programů reaguje mírně opožděně. Je napájeno dvěma AAA bateriemi. Některá tlačítka mají zdvojené funkce.

Satelita dálkový ovladač

Instalace

Instalaci provedeme z graficky jednoduchého menu přijímače. Po prvním zapnutí se totiž objeví na obrazovce okno s Hlavním menu přijímače. Pokud je již instalace provedena, do menu se dostanete až po zmáčknutí stejnojmenného tlačítka na dálkovém ovládači. Můžeme vybírat z těchto nabídek:

• Editace kanálů
• Instalace
• Nastavení systému
• Nástroje
• Hry
• Nahrávání

Satelita hlavní menu

Z každé z těchto nabídek se dostanete do „podmenu“ k dalším nastavením přijímače.

• Podmenu – Šedivé, pokud není v paměti žádný program
• Oprava kanálu – Seznam TV kanálů, Seznam Rádio kanálů, Smazat vše
• Instalace – Připojení antény, Seznam satelitů, Nastavení antény, Prohledání jednoho satelitu, Prohledání více satelitů, Seznam transpondérů
• Nastavení systému – Jazyk, TV systém, Nastavení místního času, Nastavení časovače, Rodičovský zámek, Nastavení OSD, Oblíbené, Další, Nastavení displeje
• Nástroje – Informace, Tovární nastavení, Upgrade přes USB, Upgrade přes USB, Podmíněný přístup, Rozhraní přístupu, Bezpečné odpojení USB zařízení, Přehrávač médií, Upgrade přes síť, Nastavení místní sítě
• Hry – Tetris, Othello, Sudoku
• Nahrávání – Informace o HDD, Formát HDD, Nastavení PVR

Satelita systémové nastavení

Pokud budete chtít Hlavní menu opustit, stačí zmáčknout opět tlačítko MENU nebo EXIT.

Přijímač k testu jsem obdržel s jedním z prvních oficiálních firmware V1.02B5 s univerzální čtečkou Conax. Přesto jsem s tímto firmware vyzkoušel v přijímači jak CI modul, tak karty CryptoWorks. Po jejich vložení však přijímač zatuhl, což jsem musel řešit jeho úplným vypnutím a restartem. Software bylo mezitím upraveno, a abych mohl v přijímači použít přístupové karty CryptoWorks (Skyink, CS Link) a CI modul pro druhou kartu, musel jsem do přijímače tedy nahrát nový firmware. Ten získáte, pokud navštívíte doporučené stránky na konci tohoto článku. V přijímačích by v současné době mělo být nainstalováno již opravené firmware.

Satelita identifikace přístupu
Satelita karty

Po nahrání verze V1.04B3* přijímač bez problémů dekódoval obě karty, jednu v CI modulu a druhou ve čtečce karet. Oficiální i alternativní software jsou neustále aktualizovány a rozšiřují tak možnosti tohoto přijímače.

Satelita firmware

Vlevo původní firmware, vpravo novější

V menu Připojení antény vybereme z možností Stabilní anténa, nebo Instalace s motorem. V dalším kroku je Seznam satelitů, kde můžeme vybrat z předinstalovaných ty, které chceme naladit. Jejich výběr potvrdíme tlačítkem OK. Dalším krokem je pak Nastavení antény. Tam zadáme Kmitočet LNB, Transpondér, DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1, dále 22k (automaticky), 0/12V, polarizaci. Dole v grafice můžeme pro kontrolu nastavení sledovat intenzitu a kvalitu přijímaného signálu. V okně Hledání jednoho satelitu si můžete nastavit, zda chcete vyhledat všechny, nebo pouze nekódované, zda chcete vyhledat TV+R, nebo pouze R, či pouze TV. V dalším kroku zadáme, zda chceme prohledat i síť. Režim hledání je podle seznamu TP, nebo automaticky.

Satelita automatické ladění kanálů

Pokud jsme nastavili požadovaná data, můžeme přejít na další nabídku, a to je hledat potvrzením tlačítka OK. Kanály podle našeho výběru můžeme naladit také tak, že zadáte všechny jejich parametry ručně.

Satelita EPG anotace

Velice důležitá je v menu položka Nástroje. Tam nalezneme pod položkou Informace seznam o veškerém software instalovaném v přijímači. V položce Výrobní nastavení můžeme vrátit změny, které jsme provedli, do továrního nastavení. Další položkou je aktualizace přes RS232, přes USB, Snímač karet, Media Player, Nastavení místní sítě a Aktualizace přes síť.

V položce Hry najdeme tři: Tetris, Othello a Sudoku. Poslední položkou v menu je Nahrát. Tam po připojení externího disku nalezneme v položce Informace o připojené paměti konfiguraci TimeShiftu zapnout/vypnout, informaci o formátu zápisu na disk TS/PS. V položce Konfigurace DVR se dozvíme vše o parametrech externího disku a systému souborů.

Pro rychlý pohyb v menu přijímače slouží tlačítka s několika funkcemi podle toho, kde se v menu nacházíme. Těmi se pohybujete snadno k dalším nastavením buď přímo, nebo z menu. Jsou to hlavně tlačítka : OK, FAV, červené, zelené, žluté a modré.

Satelita vyhledání programu

Funkce rychlého vyhledávání

Hledání vybraného programu si usnadníte stisknutím tl. FIND. Otevře se okno, kde zadáte počáteční písmeno, např. C a vlevo v seznamu se zobrazí všechny naladěné kanály začínající tímto písmenem. Můžete zadat i celý název včetně numerických znaků.

Multimedia

V Media Playeru si můžete prohlížet nahrané obrázky v JPG, poslouchat hudbu v MP3, video anebo spouštět nahrávky. Ke Slideshow nahraných obrázků na disku si můžete přidat i hudební doprovod v MP3. Obrázky můžete zobrazit i v náhledech, určit jejich dobu trvání na obrazovce atd. V menu se přepínáte pomocí tlačítek: 0, 1, 2 a 3.

TV pořady jsou na disk nahrávány každý zvlášť do unikátního přijímačem vytvořeného adresáře. Ten může vypadat takto: 2010–02–20.19.31.57-Nova-33. V něm najdete jak jeden soubor/nebo soubory podle délky záznamu v transportním toku s příponou (*.dvr) a s jedním souborem info.dvr.

Pozor! Pokud chcete fyzicky odpojit externí záznamové úložiště musíte jej v menu nejdříve odebrat.

Satelita teletext

Zobrazení Teletextu přijímačem

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Podpora teletextu

Teletext se zobrazuje stiskem tl. TXT. Je ve zmenšeném okně a je zobrazován dobře českyslovensky. Mohl by však být graficky kvalitnější. Znaky a litery jsou na větším zobrazovači trochu „zubaté“ podobně jako menu přijímače.

Satelita nastavení obrazu

Nastavení obrazových formátů

Satelita sleep zoom audio

Info bannery na obrazovce: vypnutí, zvětšení obrazu, zvukové kanály a normy

Satelita info bannery

Info bannery

Satelita seznam kanálů

Seznam kódovaných kanálů je zobrazován na obrazovce poněkud nepřehledně vzhledem k tomu, že příznak kódování není oddělen mezerou od názvu programu.

Satelita místní síť

Nastavení místní sítě

Umí dobře česky - pečeť

Hodnocení

Hodnocený přijímač v této cenové kategorii splňuje očekávání. Bude vhodný pro běžného diváka jako hlavní přijímač nebo jako druhý přijímač do domácnosti či na chatu. Všechny funkce popsané v manuálu fungují dobře. V popiscích menu jsou některé malé nepřesnosti v překladu. Teletext je bezchybný. Umožňuje vytváření favoritních programů, přesouvání, mazání a další nastavení, které zpříjemňují ovládání. Pamatuje si i zvolené audiostopy, které si uložíme u jednotlivých programů. Obraz ve vysokém rozlišení je zobrazován podle subjektivního posouzení velice dobře. Obraz v klasickém rozlišení je mírně degradován a působí dojmem přehnaného zaostření obrysů.

Protože věřím, že minimální nepřesnosti v menu, zaviněné pouze nepřesným překladem budou napraveny s novým software, dovolím si dát tomuto výrobku známku „Umí dobře česky“!

Satelita krabice

Balení obsahuje:

• přijímač
• dálkové ovládání
• uživatelská příručka v češtině
• HDTV kabel 1,5m, nebo A/V kabel (přidávají pouze někteří vstřícní prodejci)
• 2× AAA baterie

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web: http://www.tvdi­gitalne.cz/sa­telita-2000-hd.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Na tomto fóru najdete diskusi a mnoho dalších důležitých informací: http://forum.sat­digitalne.cz/in­dex.php
Na této adrese najdete firmware, manuály a další software: http://www.sa­pro.cz/downlo­ad/satelita/dow­nload.php

BRAND24

Orientační cena: 2990 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty autor

Vyhovuje vám, když si můžete firmware (ovládací sotfware přijímače) stáhnout přímo ze stránek přijímače prostřednictvím set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).